Ga naar inhoud

RDW verzekering-check: wat is dat?

De RDW verzekering-check is een geautomatiseerde controle of uw voertuig verzekerd is. Lees hier meer over deze autoverzekering check.

Waarom checkt de RDW uw verzekering?

In de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) is bepaald dat een motorrijtuig verzekerd moet zijn als voor het motorrijtuig een kentekenbewijs is afgegeven. Ook een motorrijtuig dat niet wordt gebruikt, moet verzekerd zijn, tenzij het geschorst is. Het niet verzekerd zijn is bij de WAM strafbaar gesteld.

Zo werkt de RDW verzekering-check

De RDW controleert op de naleving van de verzekeringsplicht aan de hand van het Centraal Register WAM, dat de RDW zelf beheert.

Als er 'ja' staat in de RDW verzekering-check, is alles in orde. Als er 'nee' staat, kan het zijn dat uw autoverzekering nog niet is aangemeld.

Univé moet als verzekeraar uw autoverzekering binnen 28 dagen na de datum van ingang van de dekking in het CRWAM aanmelden. Is dit niet gebeurd, dan krijgt u een brief van de RDW. Als een verzekering niet binnen deze termijn wordt aangemeld, moet degene die de verzekering heeft afgesloten, contact opnemen met de verzekeraar.

Wat kunt u nog meer zien in de check?

De kentekencheck van de RDW laat u openbare informatie zien over de auto. Privacygevoelige informatie, zoals uw naam en contactgegevens, zijn uiteraard niet zichtbaar als iemand op uw kenteken zoekt.

U kunt wel allerlei voertuiggegevens opvragen, zoals de uitvoering, de datum eerste tenaamstelling en de vervaldatum van de APK.