Ga naar inhoud

Een eerste auto kopen: wat kost dat?

Ben je van plan jouw eerste auto te kopen? Dat is speciaal. Maar weet je ook welke kosten hierbij komen kijken? Denk bijvoorbeeld aan de koopprijs van jouw auto, maar ook aan de maandelijkse kosten die je moet betalen. Je wil immers zo goedkoop mogelijk autorijden

De koopprijs van jouw eerste auto

Als eerste heb je de koopprijs van de auto. Het is slim om vooraf te bepalen wat je maximaal wilt uitgeven. Dit zijn de gemiddelde prijzen voor een eerste auto:

  • Tot € 3.000: hiermee kun je wat oudere occasions kopen, die zo’n 20-30 jaar oud zijn.
  • Tussen € 3.000 en € 6.000: Hiervoor koop je een wat jongere, kleine auto. 
  • Tussen € 6.000 en € 16.500: Hiervoor koop je een jongere auto die wat groter is.
  • Vanaf € 16.500: De goedkoopste nieuwe auto in Nederland, een Mitsubishi Space Star, begint bij € 16.500.

De juiste prijs kiezen

Als je een auto op het oog hebt, kun je overgaan tot het maken van een proefrit. Daarnaast kun je een aankoopkeuring laten doen om te bepalen of de auto technisch goed is. Is alles in orde? Dan kun je gaan onderhandelen met bijvoorbeeld de garage  of particulier over de prijs. Zoek vooraf uit op Kentekencheck wat de dagwaarde is van de auto, zodat je niet te duur koopt. Daarmee kun je de koopprijs van jouw auto zo laag mogelijk maken.

Wat betaal ik per maand aan mijn auto?

De koopprijs is een eenmalige kostenpost. Na de aanschaf krijg je te maken met maandelijkse kosten van de auto. Je moet bijvoorbeeld regelmatig tanken. Maar je moet je auto ook minimaal WA-verzekeren voordat je ermee de weg op mag.

Met deze kosten krijg je te maken:

Als je auto-eigenaar bent in Nederland, betaal je wegenbelasting. Hoe hoog deze belasting is, hangt af van het gewicht van jouw auto, de brandstof die je gebruikt en de uitstoot van de auto. Heb je al een auto op het oog? Dan kun je de wegenbelasting alvast berekenen op de website van de Belastingdienst.

Je hebt benzine, diesel, lpg of elektriciteit nodig om te kunnen rijden met jouw auto. Wat je hiervoor betaalt, is afhankelijk van de grootte van jouw tank, jouw rijgedrag en hoeveel kilometers je per maand rijdt. Gemiddeld liggen deze kosten tussen de € 80 en € 160. Je kunt voor je gaat tanken of laden uitzoeken waar je dat het goedkoopste kunt doen.

Jouw auto zal van tijd tot tijd onderhoud nodig hebben. Als er een lampje gaat branden op het dashboard bijvoorbeeld, of wanneer je banden aan vervanging toe zijn. Dit brengt materiaal- en arbeidskosten van de garage met zich mee. Als je al een wat oudere auto hebt gekocht, is de kans groter dat je vaker te maken krijgt met onderhoud aan jouw auto. Zet dus voldoende geld opzij om dit te kunnen opvangen als dit nodig is.

Om te mogen rijden met jouw auto, heb je een APK-keuring nodig. Met deze keuring wordt gekeken of jouw auto voldoet aan de milieu- en veiligheidseisen. Dit is een periodieke, verplichte keuring en voer je uit bij de vakgarage. Als je zonder geldige apk de weg op gaat, riskeer je een boete. Wanneer je jouw auto toe is aan de apk, kun je checken met de kentekenchecker op de website van de RDW.

Om te mogen rijden met jouw auto, heb je minimaal een WA-autoverzekering nodig. Deze vergoedt de schade die je eventueel veroorzaakt aan anderen. Met een WA-Plus of een All risk autoverzekering verzeker je ook de schade aan jouw eigen auto als je in een ongeluk terechtkomt.

Op veel plekken in Nederland moet je betalen om de auto voor je deur te parkeren met een parkeervergunning. Wat dit kost, hangt af van de gemeente waarin je woont. De prijzen kunnen daarin best veel verschillen, dus check goed wat je hieraan kwijt bent voor je de auto koopt.

Als je aan de kant van de weg komt te staan met pech, wil je graag geholpen worden. Met Pechhulp kun je weer snel op weg worden geholpen. Is het probleem niet ter plekke te verhelpen? Dan wordt jouw auto veilig naar een garage getransporteerd en kun jij thuiskomen. Pechhulp is een aanvullende verzekering die niet verplicht is, maar wel handig is.

Jouw eerste auto verzekeren

Weet je nog niet welke autoverzekering je moet hebben? Doe dan de Univé Autocheck. Daarmee zie je snel en gemakkelijk wat de beste keuze is voor jou. Ook zie je direct welke premie daarbij hoort. Lees ook onze tips over hoe je kunt besparen op jouw autoverzekering.

Doe de Univé Autocheck