Ga naar inhoud

Waar staat BPM voor?

Iedereen die in Nederland in het bezit is van een personenauto, motor of bestelauto, betaalt BPM. BPM staat voor Belasting voor Personenauto’s en Motorrijtuigen. 

BPM wordt gevorderd vanuit De Belastingdienst. Zij doen dit aan de hand van een CO2-uitstoot berekening. Hoe dit werkt legt Univé u graag uit. 

Wat is BPM?

Simpel gezegd is BPM belasting voor personenauto’s en motorrijtuigen. Ieder voertuig in Nederland met een kenteken heeft hiermee te maken. Hoe zuiniger het voertuig, hoe minder belasting u als eigenaar betaalt. Heeft u een zeer milieuvriendelijke auto? Dan hoeft u geen BPM te betalen. Dit is bijvoorbeeld bij elektrische auto’s zo. Deze hebben namelijk geen CO2-uitstoot. 

Wanneer betaalt u BPM?

Hoeveel BPM u moet betalen voor uw (nieuwe) voertuig is op de website van De Belastingdienst gemakkelijk te berekenen. Dit bedrag betaalt u op twee mogelijke momenten:

  • Bij de registratie van het voertuig in het kentekenregister, of

  • Wanneer het voertuig met een buitenlands kenteken voor het eerst in Nederland wordt gebruikt.

Voldoet u de BPM niet op tijd? Dan krijgt u hier een boete voor.

BPM bestelauto berekenen

Ook bestelauto’s betalen BPM. Hier wordt echter niet gekeken naar CO2-uitstoot. Bij bestelwagens wordt gekeken naar de catalogusprijs. De BPM is hier 37,7% van. 

Bij Dieselauto’s komt hier nog een bedrag bovenop: € 273,-. Is de bestelwagen geen dieselmotor maar een benzinemotor, dan wordt er korting gerekend op de BPM van € 1.283,-.

BPM verzekeren bestelauto

U kunt zich afvragen of u uw bestelauto inclusief of exclusief BPM moet verzekeren. Als de bestelauto een grijs kenteken heeft, dan hoeft u geen BPM te betalen bij de aanschaf van de bestelauto. Dan hoeft u ook niet de BPM te verzekeren op de bestelautoverzekering.

BPM en witte kentekenplaat

Een witte kentekenplaat is een kentekenplaat die voor korte duur wordt uitgegeven of gebruikt met als doel de eigenaar in staat te stellen de auto rond te mogen rijden zonder dat het permanent in het RDW register staat ingeschreven. Dit is handig wanneer een auto rijklaar gemaakt moet worden of wanneer u een uitgevoerde auto heeft. 

Bij het uitvoeren van een auto kan het zijn dat u recht heeft op het terugvragen van de rest-BPM. Bij de eerste tenaamstelling van de auto in Nederland is er namelijk een BPM bedrag betaald op basis van uitstoot en uitvoering van de auto.

Wanneer bijvoorbeeld uw fietsendrager het zicht op de kentekenplaat blokkeert mag u een witte kentekenplaat tijdelijk gebruiken op de fietsendrager. Ook wanneer u tijdelijk een aanhanger gebruikt. Wij hebben een handige pagina voor het monteren van een trekhaak voor uw aanhanger of fietsendrager. 

Veilig op weg met Univé

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijgt u als beloning maximaal 10% korting op uw totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé. 

Meer weten over veiligheid? Lees dan ook wanneer u uw mistlampen mag aanzetten of hoe u veilig rijdt bij storm.