Elektrische auto
- Accu elektrische auto
- Vakantie met elektrische auto
- Wintersport met elektrische auto
- Wegenbelasting elektrische auto
- Veilig elektrisch rijden
- Regeneratief remmen
- Verbruik elektrische auto
- Tweedehands elektrische auto
- Actieradius elektrische auto
- Laadkabel elektrische auto
- Elektrische auto subsidie
- Parkeerregels elektrische auto
- Kosten opladen
- Laadpaal elektrische auto
- Banden elektrische auto
- Kosten elektrisch rijden
- Voordelen van elektrische auto’s
Openbare laadstations voor elektrische auto's
Overweeg je een elektrische auto te kopen? Dan zit je mogelijk nog met belangrijke vragen over opladen in het openbaar. Zoals hoe een openbaar laadstation precies werkt en waar je deze vindt. Op deze pagina beantwoorden we veelgestelde vragen over openbare laadpalen.
Wat is een openbaar laadstation?
Hoelang duurt openbaar laden?
Wat heb ik nodig voor openbaar laden?
Hoe werkt een openbaar laadstation?
Wat betekenen de lampjes op de laadpaal?
Wat kost openbaar laden?
Hoelang mag ik bij een openbaar laadstation staan?
Waar vind ik openbare laadstations?
Waar vind ik Fastned-laadstations?
Tips voor openbaar laden in het buitenland
Wat is een openbaar laadstation?
Openbare laadstations worden ook wel publieke of openbare laadpunten genoemd. Het zijn laadpalen waar iedereen met een elektrische auto gebruik van mag maken. Er bestaan twee soorten openbare laadstations: snellaadpunten en gewone laadpunten.
Hoelang duurt laden bij een openbaar laadstation?
De precieze oplaadtijd van je elektrische auto is afhankelijk van zes factoren:
de grootte van de accu
wat de temperatuur buiten is
hoeveel stroom er nog in de accu zit
de laadsnelheid van de accu
het type oplaadpunt
het type laadkabel
Gewoon laadpunt
Bij een normaal openbaar laadstation laad je er ongeveer 20 tot 60 kilometer aan actieradius per uur bij. Meestal is je accu binnen zo’n 4 uur weer vol.
Snellaadpunt
Snellaadpunten worden ook wel snelladers of snellaadpalen genoemd. De naam zegt het al: bij deze punten kun je vaak wel tien keer sneller laden dan bij een gewone laadpaal. In een kwartier kun je tot wel 300 kilometer rijbereik bijladen. Vaak is je accu dan ook binnen 30 minuten tot 80% geladen.
Goed om te weten: heb je een oudere elektrische auto? Dan kan het zijn dat die niet geschikt is voor snelladen. Informeer bij jouw dealer of dit mogelijk is.
Wat heb ik nodig voor openbaar laden?
Om je elektrische auto via een openbaar laadpunt te kunnen laden, heb je twee dingen nodig: een laadkabel en een laadpas of laaddruppel.
Laadkabel
De laadkabel krijg je bijna altijd bij je auto geleverd. Voor snellaadpalen heb je geen eigen laadkabel nodig: deze palen hebben namelijk al een vaste kabel.
Lees meer over laadkabels voor elektrische auto’s.
Laadpas of laadapp
Voor de meeste laadstations heb je een laadpas of laaddruppel nodig. Maar er zijn ook oplaadpunten waar je zonder pas kunt laden. Je gebruikt dan de mobiele app van jouw laadpasaanbieder. De laadkosten betaal je door je laadpas, creditcard of andere betaalmogelijkheid aan de app te koppelen.
Hoe kom ik aan een laadpas?
Als je een elektrische auto gekocht hebt, dan kun je een laadpas aanvragen bij een laadpasaanbieder. Met de Univé laaddruppel kun je bij 200.000 laadstations in Europa terecht. Deze vraag je eenvoudig aan via onze website voor een vast laag bedrag per maand.
Hoe werkt een openbaar laadstation voor een elektrische auto?
Laden bij een openbaar laadpunt doe je in zes eenvoudige stappen:
Wat betekenen de lampjes op de laadpaal?
De lampjes op openbare laadpalen geven belangrijke informatie. Het is daarom handig om te weten wat de verschillende kleuren betekenen. Zo weet je zeker dat het laadpunt goed werkt en dat je het op de juiste manier gebruikt.
Lampjes uit: het laadpunt is vrij om te laden.
Geel: het laadpunt wacht op actie.
Groen: de kabel is gekoppeld.
Blauw: de accu is aan het opladen.
Rood: er is een storing of foutmelding, bijvoorbeeld omdat het laadpunt jouw laadpas niet herkent.
Wat kost laden bij een openbaar laadstation?
Je laadt het voordeligst via jouw eigen laadstation voor een elektrische auto. Als je geen laadpaal thuis hebt, ben je afhankelijk van openbare laadpunten. Hoeveel je precies betaalt bij een openbaar laadpunt hangt af van de laadpaal zelf, je laadpas, de beheerder, en de stad of provincie waarin je laadt.
Maak je gebruik van een snellaadpunt? Houd er dan rekening mee dat snelladen veel duurder is dan laden via een gewone laadpaal. Dit is dan ook alleen handig als je in korte tijd veel rijbereik moet bijladen. Bijvoorbeeld omdat je op autovakantie bent en snel weer verder wilt.
Lees meer over de laadkosten van elektrische auto’s.
Hoelang mag ik bij een openbaar laadstation staan?
Je mag bij een publieke laadpaal staan zolang je aan het laden bent. Is de accu volgeladen en laat je de auto daarna nog lang geparkeerd staan? Dan kun je een boete krijgen omdat je de oplaadplek gebruikt als parkeerplek. Dit wordt ook wel ‘laadpaalkleven’ genoemd.
Er zijn (nog) geen wettelijke regels voor hoe snel je je elektrische auto moet verplaatsen: elke gemeente gaat hier anders mee om. Daarom raden we je aan om je auto direct na het laden te verplaatsen. Dat is ook prettig voor andere bestuurders: het oplaadpunt komt dan namelijk vrij voor andere elektrische auto’s.
Waar vind ik een openbaar laadstation voor mijn auto?
In Nederland hoef je nooit ver te rijden voor een oplaadpunt: ons land telt namelijk ruim 80.000 openbare laadpalen. Gewone laadpunten vind je meestal in parkeergarages en bij kantoren, hotels en winkelcentra. Snellaadpunten staan vooral buiten de stad, langs drukke snelwegen en bij grote tankstations. Maar je vindt ze ook steeds vaker bij hotels en grote supermarkten in de stad.
Op www.oplaadpalen.nl (en vaak ook in de app van je laadpasaanbieder) vind je een praktisch overzicht van alle laadpunten in Europa. Ook zie je dan direct of een laadpaal vrij is.
Waar vind ik Fastned-laadstations?
Fastned is een van de grootste aanbieders van snellaadstations binnen Nederland. Maar ook in het buitenland verschijnen steeds meer snelladers van het bedrijf. Dat komt doordat Fastned een snellaadnetwerk aan het aanleggen is langs het Europese hoofdwegennet. Hierdoor zijn Fastned-laadstations extra populair onder rijders die met hun elektrische auto of plug-in hybrid op vakantie gaan.
Hier bekijk je een overzicht met alle snellaadpunten van Fastned.
Tips voor openbaar laden in het buitenland
Hoewel Nederland koploper is op het gebied van openbare laadpalen, komen er ook in de rest van Europa steeds meer laadpunten bij. De meeste publieke laadstations vind je in Duitsland, Frankrijk en Zweden. Als elektrische rijder reis je hier dus met een gerust hart naartoe of doorheen.
Wel is het slim om de reis met je elektrische auto of plug-in hybrid zorgvuldig te plannen. Dit zijn vijf tips voor een onbezorgde autovakantie.
Jouw elektrische auto verzekeren via Univé
Een elektrische auto is vaak duur in aanschaf. Daarom is het belangrijk om deze goed te verzekeren. All Risk is de meest gekozen dekking voor elektrische auto’s. Hiermee ben je uitgebreid verzekerd tegen schade aan je eigen auto, zelfs als dit je eigen schuld is.