Ga naar inhoud

Je eerste auto kopen

Heb je net je rijbewijs gehaald? Dan ben je vast toe aan je eigen auto. Bij het kopen van een auto wil je de juiste keuzes maken. Wij geven je een aantal handige tips, zodat jij straks tevreden met je eigen auto de weg op kunt.  

Je eerste auto verzekeren bij Univé

Zonder autoverzekering mag je niet op de openbare weg rijden. Regel dit dus zo snel mogelijk. Bij Univé is dit zo geregeld.  

Binnen één minuut bereken je de premie van je autoverzekering. Je kunt deze daarna gelijk afsluiten. Lever nog een aantal gegevens aan, beantwoord de overige vragen en binnen vijf minuten heb je een verzekering. Kortom: een auto kopen en verzekeren kan op dezelfde dag.  

Eerste auto kopen: de tips 

Het kopen van een auto is best een proces waar je goed de tijd voor moet nemen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt. Je doet bijvoorbeeld een flinke investering. En ook zijn je veiligheid en het rijcomfort erg belangrijk om over na te denken. Allemaal zaken om rekening mee te houden. We hebben daarom wat tips voor je op een rijtje gezet. 

Een goed begin is het halve werk: zorg daarom voor een helder plan. Je moet namelijk een hoop zaken regelen bij het kopen van een auto. Bedenk dat je een eventuele parkeervergunning, kentekenbewijs en natuurlijk je autoverzekering moet regelen. 

Kijk hoe je er financieel voor staat en maak voor jezelf een begroting voor wat een auto je per maand zal gaan kosten. Naast de aanschafkosten die je kwijt bent aan een auto, komen er veel extra kosten bij. Denk daarbij aan wegenbelasting, brandstof, je autoverzekering en natuurlijk (on)voorziene onderhoudskosten. Heb je de financiële middelen beschikbaar? Dan kun je besluiten je eerste auto te gaan kopen.  

Na het maken van je plan bepaal je het budget en de randvoorwaarden waar je auto aan moet voldoen. Bedenk wel dat de eisen die je aan jouw eerste auto stelt moeten aansluiten op het budget dat je hebt bepaald. Het is niet realistisch om met een budget van € 3000 een auto te willen met stoelverwarming, ingebouwde parkeerassistentie en navigatie of climate control.  

Op basis van jouw budget kan je zoektocht beginnen. Neem ook de voor- en nadelen van verschillende automerken en -modellen mee in je proces. Zo zijn de Fiat Panda, Kia Picanto en Volkswagen Golf prima instapmodellen. Deze auto’s zijn zowel in aanschaf als onderhoud niet erg duur en staan bekend om hun rijcomfort.  

Online zijn er veel auto’s te vinden. Je kunt een auto zowel particulier als bij een autodealer kopen. Particulier zijn auto’s vaak goedkoper, maar er zal geen service of garantie bij in zitten. Bedenk je daarom goed wat je belangrijk vindt. Uiteindelijk zal service op de lange termijn steeds belangrijker worden.  

Je hebt ongetwijfeld iemand in je omgeving die al ervaring heeft met het kopen van een auto. Denk aan bijvoorbeeld je partner, je ouders of vrienden. Is er iemand in je omgeving die het leuk vindt om je te helpen bij het uitzoeken van je eerste auto? Betrek diegene dan bij het proces. Zo heb je een paar extra ogen die met je mee kunnen kijken en bovendien de nodige ervaring.  

Één van de belangrijkste dingen waar je op moet letten bij het kopen van een auto is de staat van onderhoud van de auto. Deze is mede afhankelijk van de leeftijd van de auto en de kilometerstand. Let daarom goed op het aantal gereden kilometers en bekijk van wanneer de auto komt. De onderhoudshistorie achterhaal je makkelijk door op verschillende online tools het kenteken in te voeren. Je krijgt dan een rapport. Zo weet je zeker dat wat er in een advertentie staat ook klopt.  

Heb je je droomauto gevonden? Dan wordt het tijd om de auto in het echt te gaan bekijken. Maak een afspraak of ga langs bij de dealer. Neem ook de kenner mee die je hebt betrokken bij het kopen van je eerste auto. Zo kunnen jullie samen de auto kritisch onder de loep nemen. Vraag de eigenaar of garage ook naar het onderhoudsboekje van de auto, als je de onderhoudshistorie nog niet hebt gecheckt. Controleer verder de auto goed op krasjes en deuken. Deze staan niet altijd zichtbaar op een foto. Reparaties hiervan kunnen flink oplopen in kosten.    

Er is geen betere manier om te kijken of een auto bij jou en je rijstijl past dan het maken van een proefrit. Pas dan krijg je echt een gevoel bij je eventueel toekomstige auto. Neem ook de kenner mee, zodat jullie samen kunnen bepalen of de auto een goede keuze is. Een proefrit kun je zowel maken bij een particuliere verkoper als bij een garage. Check voordat je de weg op gaat wel eerst goed hoe de auto verzekerd is. We hebben meer informatie over het maken van een proefrit en de verzekering.  

Veel mensen vinden het lastig: het onderhandelproces. Toch kan het vaak de moeite waard zijn om over de prijs van je auto te onderhandelen. Kijk kritisch naar de auto en laat met je kennis zien dat je je flink hebt verdiept. Let ook op niet vermelde krassen en deuken. Je kunt natuurlijk ook onderhandelen over het repareren van deze krassen en/of deuken. Of misschien heeft de autodealer wel een paar mooie onderdelen die ze gratis of voor een klein prijsje in je auto willen monteren.  

Ben je overgegaan tot de koop van je eerste auto? Gefeliciteerd! Dat is een spannend en leuk moment. Het is nu zaak om zo snel mogelijk het kenteken van de auto op jouw naam te zetten. Pas daarna kun je je auto verzekeren. En zonder autoverzekering mag je de weg nog niet op. Wil je zo snel mogelijk de weg op? Regel je overschrijving dan direct bij ontvangst van je auto. Dit doe je gemakkelijk online bij de RDW. Veel garages regelen de overschrijving voor jou.  

Lees meer over het overschrijven van een auto.  

Benieuwd welke autoverzekering bij je eerste auto past? 

Het kan lastig zijn om de basisdekkingen en aanvullende verzekeringen te vergelijken. Om je te helpen heeft Univé de autocheck ontwikkeld. Met een aantal vragen krijg je een persoonlijk advies over de verzekering die het beste bij jouw auto past. Daarna kun je de premie berekenen

Doe de autocheck