Ga naar inhoud

Een auto financieren

Als je een mooie auto op het oog hebt, wil je deze natuurlijk graag kopen. Maar dit kan lastig zijn als er een flink prijskaartje aan hangt, dat je niet meteen kunt betalen. Toch zijn er opties om een auto te financieren als de aankoopprijs te duur is. Je kunt hiervoor een lening aangaan, of ervoor kiezen om een auto te leasen. Welke opties er zijn, lees je op deze pagina. 

Private lease 

Met private lease huur je voor langere tijd (meestal een paar jaar) een auto van een leasemaatschappij. Je betaalt hiervoor een vast bedrag per maand. Daarbij kijkt de leasemaatschappij wel eerst naar je inkomen en overige lasten, zoals een hypotheek. Zo wordt voorkomen dat je een betalingsverplichting aangaat die je financieel niet kunt dragen. 

Het voordeel van private lease is dat alles bij de prijs inbegrepen zit. Je betaalt niet alleen voor de huur van de auto, maar ook voor onderhoud, wegenbelasting en de autoverzekering. De enige kosten die hier nog bovenop komen voor je eigen rekening zijn de brandstofkosten. 

Een lening afsluiten 

Je kunt er ook voor kiezen om je auto te financieren met een lening. De meest gekozen optie hiervoor is een persoonlijke lening. In het verleden kon je ook kiezen voor een doorlopend krediet, een flexibele leenvorm. Inmiddels bieden veel kredietverstrekkers zulke leningen niet meer aan.  

Ook voor een lening bekijkt de kredietverstrekker zaken als je inkomen en de duurzaamheid hiervan. Als je bijvoorbeeld een tijdelijk contract hebt voor een paar maanden, kan het lastig zijn om een lening te krijgen. De kredietverstrekker wil er zeker van zijn dat je de lening ook echt kunt terugbetalen. 

Een persoonlijke lening voor je auto 

Met een persoonlijke lening krijg je meteen in één keer het aankoopbedrag van je auto. Dit vraag je aan bij een kredietverstrekker, bijvoorbeeld jouw bank. Je kunt ook minder lenen dan het aankoopbedrag, als je zelf wel een deel van dit bedrag kunt betalen. Dit betaal je over een vaste periode af. Je lost daarbij maandelijks hetzelfde bedrag af, plus een vast bedrag aan rente. De rente voor autoleningen kan variëren van zo’n 5% tot 10%. De looptijd van een persoonlijke lening kan verschillen: je kunt een paar maanden afbetalen, maar ook een paar jaar. Hoeveel je maximaal kunt lenen, hangt onder meer af van je inkomen. 

Het voordeel hiervan is dat je altijd weet waar je aan toe bent. Je weet hoe lang je moet aflossen en hoeveel je maandelijks moet betalen. Dit geeft zekerheid. Ook kun je bij een persoonlijke lening tussentijds extra aflossen als je wilt. Het nadeel is wel dat, als je krap zit of je inkomen verandert, je alsnog vastzit aan het maandelijkse aflosbedrag.  

Je nieuwe auto verzekeren 

Kies je voor private lease om je nieuwe auto te financieren? Dan zit de autoverzekering vaak al in de prijs inbegrepen. Je hoeft dus niet zelf een verzekering af te sluiten. Als je via een persoonlijke lening je auto financiert, moet je de auto wel zelf verzekeren. Je kunt daarbij kiezen uit een WA, WA+ of All Risk autoverzekering. 

Jouw autoverzekering heb je bij Univé al in een paar minuten afgesloten. Daarbij vul je een aantal gegevens van je auto in, zoals jouw kenteken. Je krijgt meteen te zien welke premie er bij jouw verzekering hoort, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

Bereken je premie