Ga naar inhoud

Auto online op naam zetten: hoe moet dat?

Een auto gekocht? Om jou officieel eigenaar te maken moet het kenteken op jouw naam worden gezet. Dit word ook wel auto overschrijven genoemd. Dit wordt automatisch voor je gedaan als je de auto bij een RDW-erkende garage hebt gekocht. Heb je de auto van een particulier gekocht? Dan moet je het overschrijven zelf doen. Gelukkig kan dit gemakkelijk online, wij vertellen je hoe.

Wat heb je nodig om online een auto op naam te zetten?

Om je auto online op naam te kunnen zetten heb je het volgende nodig:

Met een paspoort of identiteitskaart zit je altijd goed, deze hebben namelijk standaard een chip. Wil je je rijbewijs gebruiken voor het legitimeren? Dan moet deze uitgegeven zijn na 2014.

Het is niet mogelijk om je auto online over te schrijven met een papieren kentekenbewijs.

De tenaamstellingscode bestaat uit 9 cijfers en kun je in twee verschillende delen vinden: de eerste 4 cijfers staan op het tenaamstellingsbewijs en de laatste 5 cijfers staan in de RDW brief die de vorige eigenaar heeft ontvangen samen met de kentekencard. Kan de vorige eigenaar de tenaamstellingscode niet leveren? Dan moet deze opnieuw aangevraagd worden bij de RDW.

Je telefoon moet minimaal Android versie 7.0 of hoger zijn óf iPhone versie 7 of hoger met iOS 13.2. Deze telefoons hebben namelijk een NFC-chiplezer, dit is nodig voor de identiteitscheck.

Univé Noord-Holland: Kentekenloket

Wist je dat alle Univé-winkels in Noord-Holland een Kentekenloket zijn? Dat betekent dat je op één plek zowel je autoverzekering als je kenteken op naam kunt laten zetten. Dat is wel net zo makkelijk.

Zoek een winkel bij jou in de buurt

Auto online op naam zetten in 5 stappen

Wanneer je alle benodigde documenten hebt, kun je beginnen met de auto online over te schrijven. Wij leggen je stap voor stap uit wat je moet doen.

 1. Ga naar de website van RDW. Klik bij ‘Zo wekt online overschrijven’ op ‘Voertuig overschrijven’.
 2. Doe vervolgens de identiteitscheck met de DigiD app.
 3. Je kunt nu de auto overschrijven. Klik op ‘Voertuig overschrijven’ en betaal met iDEAL. De kosten bedragen € 11,40.
 4. Na de betaling ontvang je 3 mails:
  Email 1: hier vind je de bevestiging van je aanvraag en kun je zien wat de status hiervan is.
  Email 2: in de tweede mail vind je een bevestiging van de betaling en overschrijving. De auto staat officieel op jouw naam.
  Email 3: hier vind je de link naar het vrijwaringsbewijs en het tenaamstellingsverslag. Het vrijwaringsbewijs print je uit en geef je aan de vorige eigenaar. Die kan hiermee aantonen dat de auto niet meer in zijn bezit is. Doe dit binnen 30 dagen, daarna is de link niet meer geldig. Het tenaamstellingsverslag bevat de eerste 4 cijfers van de tenaamstellingscode.
 5. Het tweede deel van de tenaamstellingscode en de nieuwe kentekencard ontvang je via de post.

Je nieuwe auto verzekeren

Staat je nieuwe auto op jouw naam? Dan ben je wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Dit kan heel gemakkelijk online en is binnen 5 minuten geregeld. Benieuwd naar ons aanbod? Bereken online je premie.

Bereken je premie