Je huidige autowaarde berekenen
Wil je jouw oude auto inruilen voor een nieuwe? Dan is het handig om te weten wat de waarde is van je auto. Zo weet je goed wat je kunt verwachten. Maar hoe wordt de waarde bepaald? En kun je de autowaarde zelf berekenen?
Dagwaarde auto
De waarde van jouw auto is afhankelijk van:
- Het merk, model en uitvoering van jouw auto;
- de accessoires op je auto, bijvoorbeeld airco, velgen, muziekinstallatie of uitgevoerde auto tuning;
- de leeftijd van je auto;
- het aantal kilometers op de teller;
- de staat van onderhoud van jouw auto.
Dagwaarde berekenen: hoeveel is mijn auto waard?
De dagwaarde is het bedrag wat jouw auto op dit moment waard is. Dit kun je zelf heel gemakkelijk berekenen. Sommige websites bieden hier online tools voor. Denk aan: autoverkoopsites en websites van dealers.
Na het invullen van alle gegevens krijg je de gemiddelde dagwaarde te zien. Let op: dit bedrag is een indicatie. In de praktijk kan het dus nog hoger of lager uitvallen.
Tip: naast de rekentool gebruiken, kun je ook onderzoek doen naar vergelijkbare auto's. Dit is vooral handig voor de waardebepaling van oudere auto's. Die 12 jaar of ouder zijn bijvoorbeeld. Vergelijk op online verkoopsites de vraagprijzen van het model auto met dezelfde kilometerstanden en bouwjaren. Zo kun je nog beter de waarde van je auto bepalen.
Waarom is de dagwaarde van jouw auto belangrijk?
In de volgende situaties is het handig om de dagwaarde van je auto te weten:
Dagwaarde van auto's ouder dan 12 jaar
Het kan lastig zijn om de dagwaarde te bepalen van een auto die ouder is dan 12 jaar. Een goed onderhouden auto is natuurlijk meer waard dan een afgereden barrel. Bewaar daarom alle bewijzen, zoals je onderhoudsboekje. Hiermee toon je aan dat je vaak onderhoud hebt laten doen. Dit kan in je voordeel zijn voor het bepalen van de dagwaarde van je auto.
Lees ook: Onderhoudsboekje kwijt
Inruilwaarde
Ruil je je auto in en koop je bij dezelfde garage een andere auto? Dan heb je te maken met inruilwaarde. Dit bedrag wordt afgetrokken van de prijs van jouw nieuwe auto. De garage bepaalt de inruilwaarde van jouw auto. Soms zit hier onderhandelingsruimte in. Goed om te weten: de inruilwaarde hoeft niet altijd gelijk te zijn aan de dagwaarde.
Dagwaarde en vervangingswaarde
Is jouw auto gestolen of total loss? En heb je een WA+ of All Risk autoverzekering? Dan krijg je de vervangingswaarde uitgekeerd door je verzekeraar. Met dit bedrag kun je een gelijkwaardige auto kopen.
Cataloguswaarde
De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van de auto. Oftewel de consumentenprijs. Deze kun je opvragen bij de RDW. Je hebt hiervoor alleen het kenteken van de auto nodig.
De cataloguswaarde kan een stuk hoger zijn dan de dagwaarde. Dit komt onder andere door de leeftijd van de auto. De cataloguswaarde is verder ook belangrijk voor het bepalen van de verzekeringspremie.
Aanschafwaarde
De aanschafwaarde is het bedrag wat je bij de dealer of particulier betaalt voor de auto. Met dit bedrag heb je de auto dus gekocht. Dit hoeft niet hetzelfde bedrag te zijn als de catalogus- of dagwaarde. Dit hangt namelijk af van het gebruik en de leeftijd van de auto.
Regelingen: nieuwwaarde en aanschafwaarde
Met bepaalde regelingen kun je meer vergoed krijgen dan de dagwaarde. Sommige verzekeraars bieden dit aan. Zo is er de nieuwwaarderegeling en aanschafwaarderegeling. Deze kun je bij Univé als aanvullende dekking bijsluiten op je autoverzekering. Met nieuwwaarderegeling krijg je bij diefstal of total loss van je auto de showroom prijs vergoed. Bij aanschafwaarde krijg je in dezelfde situatie het aankoopbedrag van de auto terug. Meer details over de regelingen en voorwaarden vind je hieronder.
Heb je een gloednieuwe auto gekocht? En ben je de eerste eigenaar? Dan kom je in aanmerking voor de nieuwwaarderegeling. Veel autoverzekeraars bieden deze regeling aan. Bij Univé houdt dit bijvoorbeeld in dat je bij diefstal of total loss de prijs van de showroom vergoed krijgt. Kies je voor WA+ of All Risk? Dan is de nieuwwaarderegeling in het eerste jaar standaard inbegrepen. Bij het afsluiten van de autoverzekering kun je ervoor kiezen om dit te verlengen tot 3 jaar. Hiervoor betaal je alleen wel een hogere premie. Na 3 jaar vervalt de nieuwwaarderegeling en geldt bij diefstal of total loss de vervangingswaarde.
Let op: heb je een WA-autoverzekering? Dan geldt de nieuwwaarderegeling niet.
Heb je een tweedehandse auto gekocht die jonger is dan 5 jaar? Dan kun je kiezen voor de aanschafwaarderegeling. De meeste verzekeraars bieden dit aan. Bij Univé kun je bij de WA+ en All Risk autoverzekering deze regeling aanvullend bijsluiten. Is jouw auto gestolen of total loss? Dan krijg je met de aanschafwaarderegeling het aankoopbedrag van de auto terug. Heb je deze dekking niet, dan keren wij de vervangingswaarde uit.