Ga naar inhoud

Uw huidige autowaarde berekenen

U wilt uw auto gaan inruilen. Dan is het handig om te weten wat de dagwaarde van uw auto is en hoe deze bepaald wordt. Zo weet u welk budget u heeft voor een andere auto. Maar ook bij schade aan uw eigen auto wilt u de autowaarde weten.

Waardoor wordt de autowaarde bepaald?

De waarde van uw auto is afhankelijk van:

  • het merk, model en uitvoering van uw auto,
  • de accessoires op uw auto, bijvoorbeeld airco, velgen, muziekinstallatie,
  • de leeftijd van uw auto,
  • het aantal kilometers dat op de teller staat en
  • de staat van onderhoud van uw auto.

Hoe kan ik de dagwaarde van mijn auto berekenen?

U kunt zelf online de werkelijke autowaarde berekenen via websites met online tools, bijvoorbeeld ANWB-koerslijst, autoverkoopsites of websites van dealers.

U vult de gegevens in en krijgt dan de gemiddelde dagwaarde van uw auto te zien. Daarmee heeft u een goede indicatie van de autowaarde. Altijd handig om te weten voordat u gaat onderhandelen.

Wat is het verschil tussen inruilwaarde en dagwaarde?

Een garage bepaalt de inruilwaarde van uw auto. Dit is het bedrag dat u terugkrijgt wanneer u uw auto inruilt en bij deze garage een andere auto koopt. Soms zit hier wat onderhandelingsruimte.

De dagwaarde van uw auto is de werkelijke waarde op dit moment. De dagwaarde wordt ook wel de vervangingswaarde genoemd. Met dit bedrag kunt u bij total loss een gelijkwaardige auto kopen.

Waarom is de dagwaarde van uw auto belangrijk?

De dagwaarde van uw auto is belangrijk voor u in de volgende situaties.

•            U wilt uw auto verkopen of inruilen. Dan is het handig om vooraf te weten hoeveel uw huidige auto waard is. De dagwaarde hoeft niet gelijk te zijn aan de verkoopprijs.

•            U heeft schade aan uw eigen auto. Bij het bepalen van het uit te keren bedrag kan de verzekeraar beoordelen wat uw auto waard was vlak voor de schade. Wanneer uw auto total loss wordt verklaard kan de verzekeraar het uit te keren bedrag berekenen door de dagwaarde te bepalen minus de restwaarde, de waarde van het autowrak.

De dagwaarde van auto’s ouder dan 12 jaar

Het bepalen van een realistische dagwaarde van een auto die ouder is dan 12 jaar kan lastig zijn. Een goed onderhouden auto is natuurlijk meer waard dan een afgereden barrel. Bewaar daarom de bewijzen waarmee u kunt aantonen dat u regelmatig onderhoud heeft laten plegen. Dit kan gunstig zijn voor het bepalen van de dagwaarde van de auto.

Wat is het verschil tussen dagwaarde en aanschafwaarde?

De aanschafwaarde is het bedrag dat u betaalt voor de auto. Dat kan hoger zijn dan de dagwaarde. Uiteraard schrijft u af op uw auto door leeftijd en gebruik. Daardoor neemt de waarde af tot de dagwaarde. De dagwaarde wordt ook wel vervangingswaarde genoemd.

Bij total loss of bij een herstelbare schade kunt u een vergoeding van uw verzekeraar krijgen als u WA+ (beperkt casco) of All Risk (volledig casco) verzekerd bent. Heeft u alleen een WA verzekering? Dan valt schade aan uw eigen auto niet onder de dekking van de verzekering.

Aanschafwaarderegeling of nieuwwaarderegeling

Bij het afsluiten van de autoverzekering van een jong gebruikte auto kunt u kiezen voor aanschafwaarderegeling. Daarmee krijgt u bij total loss de aanschafwaarde uitgekeerd in plaats van de dagwaarde. Bent u de eerste eigenaar van een nieuwe auto, dan kunt u voor nieuwwaarderegeling kiezen.

Heeft u bij uw autoverzekering een nieuwwaarderegeling of een aanschafwaarderegeling? Dan wordt dat bedrag uitgekeerd bij total loss.

De cataloguswaarde van de auto

De cataloguswaarde is de waarde van de nieuwe auto, de consumentenprijs zoals die bij de dealer. De cataloguswaarde kan dus fors hoger zijn dan de dagwaarde door bijvoorbeeld de leeftijd van de auto. Voor het bepalen van de verzekeringspremie gaat men o.a. uit van de oorspronkelijke cataloguswaarde.

Wilt u weten hoeveel u betaalt voor de Univé-autoverzekering? Bereken dan uw autopremie. U heeft keuze uit drie soorten autoverzekering en ziet direct het premieverschil.

Bereken uw premie