Ga naar inhoud

Je huidige autowaarde berekenen

Wil je jouw oude auto inruilen voor een nieuwe? Dan is het handig om te weten wat de waarde is van je auto. Zo weet je goed wat je kunt verwachten. Maar hoe wordt de waarde bepaald? En kun je de autowaarde zelf berekenen?

Dagwaarde auto

De waarde van jouw auto is afhankelijk van:

  • het merk, model en uitvoering van de auto.
  • de accessoires op je auto, bijvoorbeeld airco, velgen of muziekinstallatie.
  • de leeftijd van de auto.
  • het aantal kilometers op de teller.
  • de staat van onderhoud van jouw auto.

Dagwaarde berekenen: hoeveel is mijn auto waard?

De dagwaarde is het bedrag dat jouw auto op dit moment waard is. Dit kun je zelf heel gemakkelijk online berekenen. Na het invullen van alle gegevens krijg je de gemiddelde dagwaarde te zien. Let op: dit bedrag is een schatting. In de praktijk kan het dus nog hoger of lager uitvallen.

Tip: naast een rekentool gebruiken, kun je ook onderzoek doen naar vergelijkbare auto's. Dit is vooral handig voor de waardebepaling van oudere auto's. Vergelijk op online verkoopsites de vraagprijzen van het model auto met dezelfde kilometerstanden en bouwjaren. Zo krijg je een nog beter beeld van de waarde van je auto.

Waarom is de dagwaarde van jouw auto belangrijk?

In de volgende situaties is het handig om de dagwaarde van je auto te weten:

Verschillende waardes en wat houdt het in?

Ruil jij je auto in en koop je bij dezelfde garage een andere auto? Dan heb je te maken met inruilwaarde. Dit bedrag wordt afgetrokken van de prijs van jouw nieuwe auto. De garage bepaalt vaak de inruilwaarde van jouw auto. Goed om te weten: de inruilwaarde hoeft niet altijd gelijk te zijn aan de dagwaarde.

Is jouw auto gestolen of total loss? En heb je een WA+ of All Risk autoverzekering? Dan betaalt de verzekeraar jou de vervangingswaarde terug. Met dit bedrag kun je een gelijkwaardige auto kopen.

De cataloguswaarde is de officiële nieuwprijs van de auto. Deze kun je opvragen bij de RDW. Je hebt hiervoor alleen het kenteken van de auto nodig.

De cataloguswaarde kan een stuk hoger zijn dan de dagwaarde. Dit komt onder andere door de leeftijd van de auto. De cataloguswaarde is verder ook belangrijk voor het bepalen van de verzekeringspremie.

De aanschafwaarde is het bedrag wat je bij een autobedrijf of particulier betaalt voor de auto. Met dit bedrag heb je de auto dus gekocht. Dit hoeft niet hetzelfde bedrag te zijn als de catalogus- of dagwaarde. Dit hangt namelijk af van het gebruik en de leeftijd van de auto.

Nieuwwaarde of aanschafwaarde

Met bepaalde regelingen kun je meer vergoed krijgen dan de dagwaarde. Deze kun je bij Univé als aanvullende dekking bijsluiten op je autoverzekering. 

NieuwwaarderegelingAanschafwaarderegeling
Voor nieuwe auto's en de eerste eigenaarVoor tweedehandsauto's jonger dan 5 jaar
Voor WA+ en All RiskVoor WA+ en All Risk
Bij diefstal of total loss wordt de showroomprijs vergoedBij diefstal of total loss wordt het aankoopbedrag vergoed
Verlengbaar tot 3 jaarZonder deze dekking geldt de vervangingswaarde
Na 3 jaar geldt de vervangingswaarde

Meer weten over aanvullende dekkingen?

Lees meer