Ga naar inhoud

Een auto kopen bij een particulier

Een auto kopen bij een particulier komt tegenwoordig veel voor, bijvoorbeeld via Autotrader of Marktplaats. Als je van plan bent een auto te kopen van een particulier, zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het controleren van de staat van de auto of het overschrijven van het kenteken. Lees hier meer waar je op moet letten als je een auto koopt van een particulier. 

Waarom een auto kopen bij een particulier? 

Als je op zoek gaat naar een tweedehands auto, kun je bij een garage of een particulier terechtkomen. Het heeft zijn voordelen om een auto te kopen bij een particulier: 

  • De prijzen van auto’s zijn vaak lager dan bij de garage. 

  • Je onderhandelt makkelijker over de koopprijs van de auto. 

  • Het aanbod van tweedehands auto’s bij particulieren is groot. 

Maar er zijn ook wat risico’s verbonden aan het kopen van een auto bij een particulier. Kom je er bijvoorbeeld na de koop achter dat er toch gebreken zijn? Dan kun je niet meer terugvallen op de verkoper, en is het risico dus volledig voor jou. Bovendien krijg je geen garantie op een auto van een particulier. 

Waar moet ik op letten? 

Om te voorkomen dat je een auto koopt waar je spijt van krijgt, bijvoorbeeld door gebreken, moet je tijdens de koop een aantal zaken controleren. 

Controleer de conditie van de auto bij de RDW 

Als je een auto koopt van een particulier, heb je de zogenoemde onderzoeksplicht. Dit betekent dat je zelf het initiatief neemt om te onderzoeken of de auto die je koopt in orde is. Doe daarom een proefrit en vergeet niet de kilometerstand te checken. Op de website van de RDW kun je met het kenteken checken of de kilometerstand klopt. Ook krijg je met de kentekencheck inzicht in andere technische eigenschappen van de auto, zoals de emissieklasse of hoeveel gewicht de auto mag dragen. 

Vraag bij twijfel een aankoopkeuring aan 

Heb je twijfels? Dan kun je ervoor kiezen om een aankoopkeuring te laten doen door een partij als Dekra. De auto die je op het oog hebt wordt dan bekeken door een expert. Deze stelt daarna een technisch rapport voor je op. Dit rapport kan je helpen bepalen of de koop een goed idee is, en zo ja, welke prijs dan redelijk is voor de auto. Je kunt de expert ook vragen of deze wil meehelpen bij de onderhandeling. 

De vraagprijs van de auto 

De prijs van de auto is vaak lager dan bij de garage, omdat er geen winstoogmerk is. Maar ook omdat je er bijvoorbeeld geen garantie en service bij krijgt, zoals het rijklaar maken. Het is daarom slim om te controleren of de vraagprijs van de auto klopt. Je kunt daarvoor de prijzen van de auto vergelijken. Daarnaast heeft BOVAG een koerslijst. Vul hier je kenteken in, en je ziet meteen of de prijs overeenkomt met de waarde van de auto volgens BOVAG. 

Het helpt ook om de dagwaarde van de auto te checken. Dit is de huidige waarde van de auto, in zijn huidige staat. Een auto wordt namelijk vanzelf minder waard door verloop van tijd. Als je weet wat de dagwaarde van de auto is, kun je makkelijker bepalen of de vraagprijs redelijk is. 

Leg de afspraken goed vast 

Heb je een goede prijs kunnen onderhandelen met de verkoper? Een mondelinge overeenkomst is bindend. Toch is het wel zo veilig voor zowel jou als de verkoper om de afspraken vast te leggen in een contract. Beschrijf bijvoorbeeld de koopprijs, leverdatum en de staat van de auto. Je kunt gebruik maken van een modelcontract

Het kenteken overschrijven 

Is alles in orde en is de koop rond? Dan wordt het tijd om de auto op jouw naam te zetten. Het kenteken overschrijven moet je zelf doen als je van een particulier koopt. De verkoper zal je meestal vragen om dit samen te doen. Zo weet de verkoper zeker dat de auto overgeschreven wordt op jouw naam. Je kunt dit doen door samen naar een Kentekenloket te gaan, of door de auto online over te schrijven via DigiD. Is de auto overgeschreven op jouw naam? Dan ben je ook verplicht de auto minimaal WA te verzekeren. 

Veilig betalen 

Als je een goede prijs hebt afgesproken met de verkoper en alle afspraken zijn nagekomen, moet er alleen nog betaald worden. Je kunt ervoor kiezen om het geld over te schrijven bij de overdracht, maar alleen wanneer een eerlijke oversteek mogelijk is. Het veiligste is om samen naar een openbare plek te gaan, zoals het Kentekenloket, en hier de overdracht van het geld te doen. 

Je nieuwe auto verzekeren bij Univé 

Is de aankoop geslaagd en staat de auto op jouw naam? Dan kun je bijna de weg op met jouw nieuwe auto. Je moet nog een passende autoverzekering afsluiten voordat je op pad kan. Weet je niet zeker welke autoverzekering bij jou en jouw nieuwe auto past? Doe dan eens de Univé Autocheck. Hiermee kom je erachter welke verzekering en aanvullende dekkingen de beste keuzes zijn voor jou. Je ziet direct welke premie hierbij hoort. 

Bereken je premie