Ga naar inhoud

Het onderhoudsboekje van je auto

Ga je naar de garage voor onderhoud van je auto? Dan wordt dat onderhoud bijgehouden in je onderhoudsboekje. Bewaar dit onderhouds- of serviceboekje goed. Univé legt je uit waarom dit zo handig en belangrijk is en wat je kunt doen als je het kwijt bent.  

Onderhoudsboekje van je auto: waarvoor is dit handig? 

Met je onderhoudsboekje heb je bewijs achter de hand van de onderhoudsstaat van je auto. Het is daarom slim om hem goed te bewaren. In deze situaties kan een onderhoudsboekje namelijk goed van pas komen: 

  • Je ruilt je auto in of verkoopt de auto. Je kunt het boekje dan gebruiken om te laten zien hoe en hoe vaak je auto is onderhouden.  

  • Je auto is total loss of kwijt en je wilt een schadeclaim indienen. Je kunt het boekje bijvoorbeeld gebruiken als je auto economisch total loss is verklaard. Ook bij autodiefstal is dit handig. Zo kan je verzekeraar de dagwaarde van de auto bepalen

Ik ben mijn onderhoudsboekje kwijt 

Net als andere documenten, kun je ook het onderhoudsboekje toch kwijtraken. Dat is natuurlijk vervelend, zeker wanneer je hem nodig hebt bij inruil of een schadeclaim. Vraag dan zo snel mogelijk een nieuw exemplaar aan bij je autodealer. Ook zijn er veel serviceboekjes van verschillende merken online te downloaden.  

Laat je onderhoudsboekje opnieuw invullen 

Weet je de garage(s) nog waar je bent geweest voor onderhoud? Breng je nieuwe boekje dan mee naar deze garage(s). De monteurs van elke garage houden het onderhoud ook bij in hun eigen bestanden. Die informatie staat verzameld in een database. De monteurs zullen je boekje vast en zeker weer op de juiste manier willen invullen. Mocht je stempels nodig hebben, dan zetten zij die er weer voor je in.  

Laat je auto onderhouden 

Breng je auto regelmatig naar de garage voor een onderhoudsbeurt en laat op tijd de kleine beurt en grote beurt doen. Dit is natuurlijk belangrijk voor de nodige veiligheid. Ook helpt het regelmatig onderhouden van je auto bij het behouden van de waarde.  

Voorkom vervelende situaties en laat je auto onderhouden 

Met regelmatig onderhoud aan je auto, behoud je dus de waarde. Denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van de koelvloeistof of het vervangen van de remvloeistof. Allemaal belangrijk om je auto goed te laten functioneren. Denk ook aan grote klussen zoals het vervangen van een wiellager. Niet alleen je eigen veiligheid, maar ook die van andere weggebruikers hangt hiervan af. Check altijd of het onderhoudsboekje goed is aangevuld en leg dit in je dashboardkastje. Zo raak je het ook niet kwijt.   

Meer weten over onderhoud? Lees over de onderhoudsbeurt van je auto