Ga naar inhoud

Autokosten berekenen

Rijden in een eigen auto brengt nu eenmaal kosten met zich mee. Want niet alleen het kopen van de auto zelf kost geld. Er komen ook nog allerlei vaste en variabele maandelijkse kosten bij. Uw auto moet u bijvoorbeeld verzekeren. Ook betaalt u motorrijtuigenbelasting, brandstofkosten en krijgt u te maken met de afschrijving van de auto. Op deze pagina vertellen wij u alles over de variabele en vaste lasten bij een auto. 

Vaste lasten auto 

De vaste lasten van een auto zijn als volgt:  

  • De afschrijving van de auto (de auto wordt elk jaar namelijk minder waard).  
  • De verzekering van de auto. 
  • De motorrijtuigenbelasting.  
  • Het periodieke onderhoud van de auto (onderhoudsbeurten en APK).  

Variabele kosten auto 

De variabele kosten waar u bij een auto mee te maken krijgt zijn:  

  • De brandstofkosten.  
  • Onderhoud en reparatie op het moment dat er onverhoopt dingen stuk gaan aan of in de auto. 

Zelf uw autokosten berekenen 

Wilt u zelf uw autokosten berekenen en weten wat u kunt financieren? Ga dan voor uw auto na wat de vaste en variabele kosten zijn. Weet u dat niet precies? Vul dan online een van de vele berekeningstools in. Vaak is het een kwestie van uw kenteken invullen en u krijgt vervolgens direct een overzicht van de totale kosten per jaar en per maand.  

Wilt u alleen weten wat de verzekering van uw auto gaat kosten? Bereken in een paar minuten uw autopremie op basis van het kenteken. 

Hoeveel kost een auto: nieuw of tweedehands? 

Als u een nieuwe auto rijdt, dan zijn de gemiddelde autokosten per maand hoger dan bij een gebruikte auto. Dat heeft met name te maken met de hoge afschrijvingskosten van een nieuwe auto in de eerste paar jaar. Er wordt niet voor niets vaak gezegd: uw auto is direct een stuk minder waard als u wegrijdt bij de autodealer. 

Het klopt wel dat de kosten voor onderhoud en reparatie bij een tweedehandsauto een stuk hoger zijn dan bij een nieuwe auto. Toch wegen die kosten niet op tegen de lager wordende afschrijvingskosten van een nieuwe auto. 

Lagere autokosten? Zo kunt u besparen! 

U wilt natuurlijk uw maandelijkse autokosten zo laag mogelijk houden, bijvoorbeeld voor de verzekering. Daarom hebben we een aantal tips voor u verzameld die u helpen te besparen op uw autokosten.  

En daarmee bedoelen we vooral: maak ook gebruik van alternatieven. Pak eens een keer de fiets als de afstand niet zo groot is of stap in het openbaar vervoer. En misschien dat carpoolen wel een goed idee is? 

Wist u dat als u hard rijdt, de auto ook meer brandstof verbruikt? Vandaar dat het verstandig is om minder hard te rijden. De kans op boetes door snelheidsovertredingen wordt zo ook een stuk kleiner. 

Een auto waarvan de band die niet goed opgepompt is, verbruikt volgens onderzoek 5% meer brandstof. 

Wacht niet te lang met de onderhoudsbeurten. Een reparatie achteraf is vrijwel altijd duurder dan het tussentijdse onderhoud. 

Denk eens na of u ook zonder de auto zou kunnen. Want de auto verkopen levert u direct geld op en u heeft vervolgens ook geen maandelijkse autokosten meer. Gebruikt u de auto tijdelijk niet? Kies er dan voor om de auto een periode te schorsen