Ga naar inhoud

APK nieuwe auto

U bent vast bekend met de term APK: de algemene periodieke keuring. Tijdens een APK wordt uw auto door een APK-keurmeester beoordeeld op een aantal punten op het gebied van verkeersveiligheid, milieu en registratie. 

De P van Periodiek zegt het al: uw auto moet regelmatig gekeurd worden om er zeker van te zijn dat u veilig op pad kunt. Een APK heeft dus een vervaldatum. Hoe vaak dat precies is, vertellen we u graag. 

De APK bij een nieuwe auto 

Koopt u een nieuwe auto, dan is de auto bij aflevering helemaal veilig en berijdbaar. U kunt direct veilig de weg op. Wanneer uw auto voor het eerst APK gekeurd moet worden, hangt af van de brandstof waarop u rijdt.

Heeft u een nieuwe benzineauto? Dan hoeft u pas na vier jaar een eerste afspraak te maken voor een APK. Na deze eerste keuring moet de auto vervolgens om de twee jaar gekeurd worden. Dit geldt voor benzineauto’s tot acht jaar oud: daarna moeten deze ieder jaar nagekeken worden door een keurmeester.

Heeft u een nieuwe dieselauto? Dan moet u drie jaar na aanschaf een afspraak maken voor de eerste APK. Na deze eerste keuring moet u met uw dieselauto ieder jaar terugkomen bij de keurmeester.

Heeft u een nieuwe LPG-auto? Dan gelden dezelfde regels als bij een dieselauto. Drie jaar na aanschaf moet u een afspraak maken voor de eerste APK. Daarna weer jaarlijks.

Net als de diesel- en benzineauto’s moeten ook auto’s die hybride of volledig elektrisch zijn APK-gekeurd worden. Op dit moment geldt voor hybride en/of elektrische auto’s dezelfde termijn als bij benzineauto's: de eerste keuring na vier jaar, daarna om de twee jaar, en vanaf acht jaar oud jaarlijks.

Kosten en boetes APK 

De gemiddelde prijs voor een APK is tussen de € 25,- en € 50,-. Daarmee bent u er echter vaak nog niet. Komen er tijdens de APK punten naar voren die niet goed zijn, dan wordt uw auto niet goedgekeurd. Dit betekent dat uw auto niet meer de weg op kan en deze punten eerst gerepareerd moeten worden. Wanneer deze punten, zoals bijvoorbeeld nieuwe banden of nieuwe verlichting, zijn geregeld, wordt de auto opnieuw gekeurd. Komt de auto dan door de APK, dan mag u weer voor een jaar, of twee jaar, de weg op. Let wel op dat uw APK niet verloopt .

Geen APK bij auto schorsen 

Laat u uw auto schorsen bij de RDW? Bijvoorbeeld vanwege winterstalling of omdat u er een tijdje niet meer in gaat rijden? Dan hoeft de auto in deze periode niet APK gekeurd te worden. U mag dan overigens ook niet met het voertuig rijden of deze op de openbare weg parkeren. 

Wilt u weten hoe het zit met uw verzekering als u uw auto een tijdje wilt schorsen? Check dan in de Univé App of neem contact met ons op. Univé staat voor u klaar.