Ga naar inhoud

Ben ik verzekerd tegen schade bij een proefrit?

Wanneer u van plan bent binnenkort een nieuwe auto te kopen, dan kan het maken van een proefrit verstandig zijn. Maar wat moet u doen wanneer u tijdens deze proefrit schade rijdt?  Waar moet u extra rekening mee houden tijdens een proefrit en welke stappen moet u ondernemen, mocht er onderweg toch iets gebeuren? 

Proefrit auto 

U bent van plan een andere auto aan te schaffen en vraagt bij de garage, autodealer of de particuliere verkoper een proefrit aan. Voordat u begint met het maken van deze proefrit is het verstandig om u hierop voor te bereiden. Controleer: 

  • De auto voorafgaand aan de proefrit op schade en maak eventueel foto’s. 
  • Hoe de auto verzekerd is. 
  • De aanwezigheid van de juiste papieren (kentekenpapieren en het onderhoudsboekje). 

Proefrit formulier 

Voordat u begint aan het maken van de proefrit, is het gebruikelijk dat de verkoper om uw rijbewijs vraagt. Het is voor de verkoper belangrijk om te weten of u in bezit bent van geldige documenten zodat beide partijen goed verzekerd zijn. Vervolgens wordt u in de meeste gevallen gevraagd om een formulier in te vullen. Hierin geeft u aan hoelang en op welke dag(en) u de proefrit maakt.  

Proefrit maken met groene kentekenplaten 

Wanneer u een proefrit gaat maken bij een dealer of autobedrijf, dan krijgt u vaak een auto met groene kentekenplaten. Dit worden ook wel handelaarskentekens genoemd. Deze zijn specifiek bedoeld voor handelaren en mogen alleen op auto's worden gebruikt onder de handelsvoorraad vallen en zijn met een eigen WA-verzekering op dat moment verzekerd. 

Een handelaar mag deze kentekenplaten overigens alleen gebruiken voor zogenaamde bedrijfsactiviteiten. Denk daarbij aan een proefrit of wanneer de handelaar de auto zelf ergens naartoe moet brengen. Groene platen horen niet op huurauto's of leenauto's. Maakt u een proefrit via een particulier, dan zal de auto vrijwel altijd zijn eigen gele kentekenplaten hebben. 

Proefrit maken  

Tijdens het maken van een proefrit kan het voorkomen dat u schade rijdt of dat iemand anders schade bij u rijdt. Wanneer dit het geval is, is het goed om te weten wie in welke situatie aansprakelijk is. 

In Nederland is het wettelijk verplicht om een WA-autoverzekering te hebben. Wanneer u een auto leent voor een proefrit, dan rijdt u onder de WA-verzekering van de eigenaar van de auto. Rijdt u schade, dan kan de eigenaar deze schade melden bij zijn of haar autoverzekering. Let op: dit heeft wel invloed op de schadevrije jaren van de eigenaar, en niet op die van u als proefritrijder.  

Bent u eigenaar van de uitgeleende auto? Dan bent u met een All Risk verzekering voor zowel de schade van de tegenpartij als voor de schade aan uw eigen auto verzekerd.  

Vragen? Neem contact op

Heeft u vragen over hoe u verzekerd bent? Of heeft u te maken gehad met schade tijdens uw proefrit? Check dan de Univé App voor uw huidige verzekering. Staat uw antwoord hier niet tussen of heeft u toch nog een andere vraag? Neem dan gerust contact met ons op.