No-claimkorting op de autoverzekering

Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe hoger de korting op uw autoverzekering. Bij Univé is de maximale no-claimkorting maar liefst 80%. Dat scheelt u behoorlijk in de premie.

No-claimkorting opbouwen

Elk jaar dat u geen schade claimt op uw autoverzekering, bouwt u één extra jaar op. Daarmee stijgt u een trede op de bonus-malusladder. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger uw trede op de ladder en dat wordt beloond met meer korting. Hoe de no-claimkortingtabel van Univé is opgebouwd, vindt u hier.

Direct 50% no-claim

Wanneer u voor het eerst een autoverzekering afsluit heeft u nog geen schadevrije jaren opgebouwd. U begint dan op trede 6 van de bonus-malusladder en ontvangt 50% no-claimkortingElk jaar dat u schadevrij rijdt, stijgt u één trede op de ladder en ontvangt u meer korting.

Maximale no-claimkorting

Na 9 jaar autorijden zonder schade te claimen, heeft u de maximale no-claimkorting van 80% bereikt. U staat dan op trede 15 van de bonus-malusladder.

Elk jaar extra daarna dat u auto rijdt zonder schade te claimen ontvangt u geen hogere korting. Maar u krijgt nog wel extra treden op de no-claim ladder. De hoogste trede is 21 na 15 jaar of langer schadevrij rijden.

Gevolgen van schade voor uw premie

Wanneer u één schade claimt, kost dat u 5 treden op de bonus-malusladder. Uw no-claimkorting op uw autoverzekering daalt daardoor in het volgende verzekeringsjaar. Zo’n terugval betekent dus dat u 5 jaar extra premie betaalt.

Rijdt u het volgende jaar geen schade, dan stijgt u weer een trede op de bonus-malusladder.

Claimt u in hetzelfde verzekeringsjaar een tweede schade, dan valt u nog meer treden terug.

Soms is een kleine autoschade zelf betalen voordeliger

Is de geclaimde schade niet te verhalen op de tegenpartij en is het geen groot bedrag? Dan kan het voordeliger zijn om de schade zelf te betalen. U behoudt dan de opgebouwde no-claim.

Wat de gevolgen zijn voor uw premie kunt u eenvoudig berekenen in Mijn Univé met de rekentool onder “schade en nu”.

Schadeclaims die geen invloed hebben op uw no-claimkorting

Er zijn een aantal schades die geen gevolgen hebben voor de opbouw van uw schadevrije jaren en uw no-claim, bijvoorbeeld:

  • Als de autoschade volledig te verhalen is op de tegenpartij.
  • Of als het gaat om een schade die verzekerd is via de WA+ dekking. Denk aan: ruitschade, hagelschade, of schade door loslopende dieren.
  • Of als het een schade betreft door een aanrijding met een voetganger of fietser terwijl u geen schuld heeft aan de aanrijding.
  • Of als u een door ons uitgekeerd schadebedrag binnen een jaar na verlaging van uw no-claimkorting alsnog aan ons terugbetaalt. In dat geval vervalt uw schadeclaim en keert de oude situatie terug.

No-claimkorting blijft 80% bij 14 of meer schadevrije jaren

Na 14 jaar schadevrij rijden heeft u trede 20 van de bonus-malusladder bereikt. Claimt u één schade, dan valt u 5 treden terug naar trede 15. Maar uw no-claimkorting blijft 80%.

Heeft u trede 21 bereikt? Dan valt u terug naar trede 16 en behoudt u ook 80% no-claimkorting.

No-claimkorting voor tweede auto 

Wanneer u een tweede auto voor uzelf of uw partner heeft gekocht, biedt Univé een aantrekkelijke tweede autokorting. U krijgt dezelfde no-claim korting als op uw eerste auto. Daarvoor maakt het niet uit of u een WA, WA-Plus of All Risk autoverzekering kiest voor de tweede auto.

Voor uw tweede auto begint u op de bonus-malusladder op trede 6, nul schadevrije jaren. En u bouwt apart schadevrije jaren op. Maar u ontvangt wel dezelfde no-claimkorting als van de eerste auto.

De opgebouwde schadevrije-jaren blijven bij uw eerst verzekerde auto. U kunt uw persoonlijke schadevrije jaren niet overdragen.

No-claim meenemen naar een ander voertuig

Heeft u een andere auto gekocht, dan verhuizen uw schadevrije jaren automatisch mee op de nieuwe autopolis. En u ontvangt dus dezelfde no-claimkorting voor u nieuwe auto.

U kunt uw opgebouwde schadevrije jaren op uw autoverzekering ook gebruiken voor uw motor- of camperverzekering.