Ga naar inhoud

Gecontracteerde zorg en omzetplafonds

Elk jaar maken we samen met zorgverleners afspraken over de zorg. Bijvoorbeeld over hoeveel behandelingen een zorgverlener dat jaar zal uitvoeren. En tegen welk bedrag. Dit noemen we een omzetplafond. Door dit soort afspraken houden we de kosten van zorg in de hand. Dat is belangrijk voor je premie. 

Wat is een omzetplafond?

We willen dat de zorg betaalbaar blijft. Daarom maken zorgverzekeraars en ziekenhuizen elk jaar afspraken over de zorg. Niet alleen over de kwaliteit van de zorg, maar ook over het aantal behandelingen dat een ziekenhuis dat jaar gaat uitvoeren. En tegen welk bedrag. Dit laatste noemen we het omzetplafond. Soms gaat het ziekenhuis over het afgesproken bedrag heen. Je kunt dan in bepaalde gevallen niet (meteen) naar dit ziekenhuis.

Een voorbeeld

Stel : je moet voor een nieuwe behandeling naar het ziekenhuis. Bijvoorbeeld voor een kijkoperatie aan je knie. Je krijgt te horen dat voor die behandeling het omzetplafond in het ziekenhuis van je keuze bereikt is. Het ziekenhuis heeft een patiëntenstop en je komt op een wachtlijst te staan.

In dat geval heb je twee mogelijkheden;

  1. je gaat voor deze behandeling naar een ander ziekenhuis (onze adviseurs bij Zorgadvies & Bemiddeling kunnen je hier mee helpen, bel 088 131 16 17 of check op unive.nl/zorgzoeker bij welk ziekenhuis je ook terecht kunt) óf
  2. je stelt je afspraak uit tot het nieuwe jaar.

Omzetplafond bereikt?

Soms gaat een zorgverlener over het afgesproken bedrag heen. Hierdoor kan hij geen zorg meer leveren aan nieuwe patiënten. En dat is natuurlijk vervelend. In de Zorgzoeker geven wij het per zorgverlener aan of er een omzetplafond bereikt is. Je kunt dan terecht bij een andere zorgverlener bij u in de regio. 

In sommige gevallen kun je wel nog steeds bij je zorgverlener terecht. Die uitzonderingen vind je hieronder.

Uitzonderingen

  • Als je met spoed behandeld moet worden.
  • Als je al met een behandeling bent begonnen.
  • Als je pasgeboren kind zorg nodig heeft.
  • Als je zwanger bent.
  • Als je Univé Zorg Uitgebreid hebt afgesloten. Dit geldt niet voor Geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verpleging en verzorging (wijkverpleging). Daar kan wel sprake zijn van een omzetplafond, ook bij de Univé Zorg Uitgebreid polis. Voor alle andere zorg geldt geen omzetplafond.

Wachten of naar een andere zorgverlener?

Heb je niet met spoed een behandeling nodig? En wil je wel graag door je vertrouwde zorgverlener geholpen worden? Dan kun je wachten totdat deze weer plaats voor je heeft.