Ga naar inhoud

Basisverzekering

  Combinatiepolis

  Met een combinatiepolis krijg je zorg zowel op basis van natura als op basis van restitutie vergoed. Natura betekent dat je zorg bij gecontracteerde zorgaanbieders volledig vergoed krijgt. Bij restitutie werkt het net even anders: dan krijg je niet de zorg, maar de zorgkosten vergoed. Ook bij niet-gecontracteerde zorgverleners. En dat is een belangrijk verschil!

  Bereken je premie

  Combinatiepolis betekenis

  In het geval van een combinatiepolis krijg je sommige zorgkosten alleen volledig vergoed bij gecontracteerde zorgverleners (natura). Andersom zijn er ook zorgkosten die je volledig vergoed krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners (restitutie).

  Wat is een combinatiepolis?

  In de praktijk is het vaak zo dat een combinatiepolis zorg overwegend verzekert op basis van restitutie. Omdat restitutie betekent dat je zorgkosten vergoed krijgt, schiet je de rekening bij niet-gecontracteerde zorgverleners eerst voor. Daarna kun je de kosten declareren bij je zorgverzekeraar.

  Restitutiepolis

  Met een restitutiepolis krijg je ook de zorgkosten bij niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Op die manier heb je vrije keuze van zorgaanbieder, zonder dat je zelf een deel hoeft te betalen. Voorwaarde is wel dat het gaat om vergoeding uit de basisverzekering. Ook zit er een maximum aan het bedrag dat je vergoed krijgt. Dat kan op basis van het wettelijk tarief (Wmg-tarief) zijn of het tarief dat gemiddeld voor dezelfde zorg wordt gerekend in Nederland.

  Let op: houdt je zorgverzekeraar als maximum het gemiddelde tarief bij hun gecontracteerde zorgverleners aan? Dan is er automatisch sprake van een combinatiepolis.

  Naturapolis

  Als je een naturapolis hebt, krijg je zorg uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed en wordt de rekening direct door je zorgverzekeraar betaald. Het principe is namelijk dat je zorg verzekert en geen zorgkosten. Je zorgverzekeraar maakt afspraken met zorgverleners om deze zorg beschikbaar te stellen. Dat zijn afspraken over bijvoorbeeld de kosten per behandeling en de manier waarop de zorg geleverd wordt.

  Let op: voor bepaalde zorg kun je met een naturapolis bij elke zorgverlener terecht. Dat is het geval bij huisartsen of als je spoedeisende hulp nodig hebt in het ziekenhuis.

  Verschil natura en combinatiepolis

  Met een natura zorgverzekering krijg je normaal gesproken een deel niet vergoed, als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Welk percentage van de behandeling je dan zelf betaalt, hangt af van de naturapolis die je af hebt gesloten. Bij Univé loopt de vergoeding met een naturapolis voor niet-gecontracteerde zorg uiteen van 60% tot 80%.

  Het verschil tussen een naturapolis en combinatiepolis is dat je bij die laatste sommige zorg wel volledig vergoed krijgt bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Dat is de zorg die op basis van restitutie wordt vergoed. Het gaat dan om zorg uit de basisverzekering en er geldt meestal wel een maximumbedrag op basis van het Wmg-tarief, het gemiddelde tarief in Nederland of het gemiddeld contracteerde tarief van de zorgverzekeraar.

  Univé Zorg Uitgebreid: de combinatiepolis van Univé

  Ook voor een combinatiepolis kun je terecht bij Univé. Univé Zorg Uitgebreid verzekert zorg grotendeels op basis van restitutie. Alleen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ) en verpleging en verzorging betaal je 10% van de rekening zelf als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Die zorgkosten worden dus niet volledig vergoed waardoor er sprake is van een combinatiepolis.