Ga naar inhoud

Restitutiepolis

Met een restitutiepolis krijg je zorg uit de basisverzekering ook vergoed als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat. Dat kan prettig zijn omdat je die zorgverlener goed kent of omdat die in de buurt zit. Voor een restitutiepolis betaal je wel meer premie dan voor een naturapolis.

Bereken je premie

Restitutie betekenis en werkwijze

Het woord restitutie betekent letterlijk: terugbetaling. Voor een restitutiepolis houdt dit in dat je als patiënt de rekening van een niet-gecontacteerde zorgverlener ontvangt en voorschiet. Daarna dien je de rekening in bij je zorgverzekeraar en krijg je de vergoeding waar je recht op hebt terugbetaald. Heb je een restitutiepolis maar ga je gewoon naar een gecontracteerde zorgverlener? Dan stuurt die de rekening direct naar je verzekeraar en hoef je niets voor te schieten.

Wat is een restitutiepolis?

Een restitutiepolis is een basisverzekering die je de vrijheid geeft om je eigen zorgverlener te kiezen, zonder dat je minder vergoed krijgt dan bij een gecontracteerde zorgverlener. Dat kan met een naturapolis namelijk wel het geval zijn.

Zorgverzekeraars sluiten contracten met zorgverleners en maken afspraken over de prijs, kwaliteit en service. Daardoor ligt vast wat de zorgkosten zijn en houdt de zorgverzekeraar de zorg betaalbaar. Daarnaast ben je verzekerd van goede zorg die altijd volledig vergoed wordt met een naturapolis.

Met sommige zorgverleners worden geen afspraken gemaakt. Bijvoorbeeld omdat er al voldoende zorg is gecontracteerd in een bepaald gebied. Of partijen worden het niet eens over de kwaliteit of prijs. Dan spreken we van een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Daarom wordt de zorg door niet-gecontracteerde zorgverleners niet volledig vergoed, ook niet als de zorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Behalve bij spoedeisende zorg, die wordt altijd volledig vergoed. Voor andere zorgkosten bij een niet-gecontracteerde zorgverlener kun je je verzekeren met een restitutiepolis.

Let op: de restitutiepolis is een basisverzekering. Vergoedingen uit de aanvullende verzekering zijn niet op basis van restitutie. Dat betekent dat je geen of een lagere vergoeding krijgt als je voor zorg uit de aanvullende verzekering naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder gaat.

Verschil natura en restitutiepolis

Als je kijkt naar het verschil natura en restitutiepolis, gaat het vooral om de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Dat komt doordat je met een naturapolis recht hebt op zorg en met een restitutiepolis recht op vergoeding van zorg.

Recht op zorg houdt in dat je verzekeraar mag bepalen wie de zorg verleent, tegen welke kosten en waaraan de zorg moet voldoen. Als verzekerde heb je in de praktijk wel keuze uit meerdere gecontracteerde zorgverleners. Zorgverzekeraars zijn namelijk verplicht om zorg binnen een redelijke tijd en afstand aan te bieden.

Ga je met een naturapolis naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan krijg je een deel van de kosten vergoed. Dat is vaak een bepaald percentage van de rekening. De hoogte van dit percentage verschilt per natura verzekering en het type zorg waar de vergoeding voor geldt.

Voorbeeld: je moet een knieoperatie ondergaan in het ziekenhuis en bent verzekerd met Univé Zorg Basis. Daarvoor wil je naar het ziekenhuis in je eigen stad, maar Univé heeft geen contract afgesloten met dat ziekenhuis. Als je de operatie toch uit laat voeren in dit ziekenhuis, krijg je 70% vergoed van het bedrag dat die ingreep gemiddeld kost bij onze gecontracteerde ziekenhuizen. De andere 30% betaal je zelf.

Met recht op vergoeding van zorg mag je als verzekerde zelf bepalen wie de zorg verleent. De zorgverlener moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Daarmee waarborgen zorgverzekeraars de kwaliteit van de zorg. Je betaalt ook gewoon eigen risico met een restitutie zorgverzekering.

De maximale vergoeding is ook gelijk aan wat andere zorgverleners in Nederland aan zorgkosten rekenen voor dezelfde behandeling. Met een restitutiepolis krijg je dus geen ongelimiteerde vergoeding voor zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener.

Voorbeeld: je moet revalideren na een knieoperatie en gaat daarvoor naar een revalidatie-instelling bij jou om de hoek. Je bent verzekerd met Univé Zorg Uitgebreid en Univé heeft geen contact afgesloten met het revalidatiecentrum van je keuze. Omdat revalidatie bij Zorg Uitgebreid op basis van restitutie is verzekerd, krijg je de revalidatie volledig vergoed tot maximaal het wettelijke tarief (Wmg-tarief). Als dat er niet is vergoeden we maximaal het tarief dat in Nederland gemiddeld wordt gerekend.

Combinatiepolis restitutie en natura

Er is naast de restitutiepolis en naturapolis nog een ander type zorgverzekering: de combinatiepolis. Zoals de naam al doet vermoeden is deze verzekering deels op basis van restitutie en deels op basis van natura. Een combinatiepolis biedt niet voor alle zorg bij niet-gecontracteerde zorgverleners een volledige vergoeding.

Combinatiepolis afsluiten bij Univé

Univé Zorg Uitgebreid verzekert zorg grotendeels op basis van restitutie. Hiermee bepaal je zelf naar welke zorgverlener je gaat, zonder dat je een deel zelf moet betalen. Zolang de zorgkosten marktconform zijn. Er zijn twee zorgsoorten waar je ook met Univé Zorg Uitgebreid niet de volledige vergoeding krijgt als je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat:

  • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • Verpleging en verzorging

Voor deze vergoedingen geldt een dekking van 90%. Daarom is Univé Zorg Uitgebreid officieel geen restitutiepolis maar een combinatiepolis van natura en restitutie. Ga je naar een gecontracteerde zorgaanbieder voor GGZ of verpleging en verzorging? Dan krijg je de zorgkosten volledig vergoed.