Ga naar inhoud

Vergoeding ooglidcorrectie

Bij een ooglidcorrectie wordt in de meeste gevallen het bovenooglid strakgetrokken. Als er sprake is van ernstig beperkt zicht, kun je een ooglidcorrectie om medische redenen vergoed krijgen vanuit de basisverzekering. Ook is er in sommige gevallen een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk. Correctie van een onderooglid wordt nooit vergoed.

Medisch noodzakelijke ooglidcorrectie

In tegenstelling tot een cosmetische ingreep, is er bij een medisch noodzakelijke ooglidcorrectie sprake van ernstig beperkt zicht. Het bovenste ooglid is dan zover opgerekt en naar beneden gezakt, dat je niet goed genoeg meer kunt zien. De medisch specialist bepaalt of er sprake is van medische noodzaak. Als dat het geval is vraagt die toestemming aan bij je zorgverzekeraar. Bevestigt die de medische noodzaak? Dan krijg je de ooglidcorrectie vergoed vanuit de basisverzekering.

Ooglidcorrectie vergoed uit de basisverzekering

Heb je recht op vergoeding van een ooglidcorrectie uit de basisverzekering? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Als je ooglidcorrectie vergoed wordt vanuit de basisverzekering betaal je eigen risico. Tenzij je het eigen risico voor dat jaar al volledig verbruikt hebt. Het verplichte eigen risico is € 385 maar je kunt ook € 500 vrijwillig eigen risico afgesloten hebben. In dat geval betaal je dus maximaal € 885 eigen risico voor de ingreep. Controleer daarom van tevoren hoeveel eigen risico je zelf nog moet betalen en wat de kosten van je ooglidcorrectie zijn. Zo voorkom je onverwachte hoge kosten voor jezelf.

Voor een ooglidcorrectie kun je terecht bij een plastisch chirurg. Je krijgt de behandeling meestal alleen volledig vergoed bij een ziekenhuis of kliniek waar je zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Die vind je in de Zorgzoeker van je zorgverzekeraar. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgaanbieder? Dan betaal je waarschijnlijk een deel van de ooglidcorrectie zelf. Hoe groot dat deel is hangt af van de basisverzekering die je hebt.

Voor vergoeding van een ooglidcorrectie uit de basisverzekering heb je een medische indicatie nodig. Daarop wordt aangegeven waarom je recht hebt op vergoeding van de ooglidcorrectie. Voor een medische indicatie is een consult bij de medisch specialist nodig. Je huisarts verwijst je door voor dit consult, dat vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Krijg je geen medische indicatie? Dan moet je mogelijk wel eigen risico betalen voor het consult.

Hangende oogleden vergoeding aanvullende verzekering

Kun je een ooglidcorrectie niet vergoed krijgen vanuit de basisverzekering? Dan heb je misschien recht op een vergoeding vanuit een aanvullende verzekering. Heb je dagelijks veel last van verminderd zicht als je recht vooruit of zijwaarts kijkt? Of ontstaat er huidproblemen door hangende oogleden die je niet kunt behandelen? Dan kan de plastisch chirurg toestemming voor vergoeding van een ooglidcorrectie aanvragen bij je zorgverzekeraar.   

Let op: ook voor een vergoeding vanuit de aanvullende verzekering is het belangrijk dat je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat. Anders betaal je misschien alle kosten zelf. Ook betaal je misschien eigen risico omdat het consult wél wordt vergoed vanuit de basisverzekering. 

Veelgestelde vragen over ooglidcorrectie