Ga naar inhoud

Basisverzekering

  Naturapolis

  Met een naturapolis krijg je de zorg uit de basisverzekering bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Je zorgverzekeraar heeft afspraken gemaakt met deze zorgaanbieders en betaalt de rekening van jouw zorgkosten rechtstreeks. Bij niet-gecontracteerde zorg betaal je een deel zelf. Ook schiet je de rekening vaak voor en declareer je de kosten daarna bij je zorgverzekeraar.

  Bereken je premie

  Naturapolis betekenis

  De voorloper van zorgverzekeraars zijn ziekenfondsen. Zij betaalden vanuit de ziektekostenverzekering zorgkosten direct aan de zorgverlener, zonder dat hun verzekerden de rekening te zien kregen. Kortom: de zorg was verzekerd. Dat is ook precies de betekenis van een naturaverzekering. Daarvoor sloot het ziekenfonds contracten af met zorgverleners zoals artsen en apothekers. Zorgverzekeraars van tegenwoordig doen met naturapolissen eigenlijk precies hetzelfde.

  Wat is een naturapolis?

  Een naturapolis is een basisverzekering die zorg bij gecontracteerde zorgverleners volledig vergoed. Ga je naar een niet-gecontracteerde zorgverlener? Dan betaal je waarschijnlijk een deel van de rekening zelf. Hoeveel dat is hangt af van de naturapolis die je af hebt gesloten.

  Gecontracteerde zorg

  Om de zorgverzekering betaalbaar te houden sluiten zorgverzekeraars contracten af met zorgverleners. Daarvoor maken ze onderling afspraken over de prijs, kwaliteit en service. Zo krijg je zorg waarop je recht hebt vanuit de basisverzekering vergoed.

  Niet-gecontracteerde zorg

  Niet met alle zorgverleners worden afspraken gemaakt. Dat komt omdat er al voldoende zorg is gecontracteerd in een gebied of omdat partijen het niet eens worden over de kwaliteit of de prijs. In dat geval is er sprake van een niet-gecontracteerde zorgverlener. 

  Niet-gecontracteerde zorg wordt niet volledig vergoed met een naturapolis. Ook niet als je recht hebt op die zorg vanuit de basisverzekering. Een natura zorgverzekering vergoedt meestal wel een deel van niet-gecontracteerde zorg in de vorm van een bepaald percentage van de rekening. Wil je niet-gecontracteerde zorg volledig vergoed krijgen? Dan kun je een restitutiepolis afsluiten.

  Verschil restitutie en naturapolis

  Het belangrijkste verschil tussen een restitutie of naturapolis is de vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Met een naturapolis heb je recht op zorg, terwijl restitutie recht geeft op de vergoeding van zorg. De manier van verzekeren is dus anders.

  Natura: recht op zorg

  Als er sprake is van recht op zorg, mag de verzekeraar bepalen wie de zorgt verleent, welke kosten daaraan verbonden zijn en tegen welke voorwaarden die zorg geleverd wordt. De verzekerde kan daardoor vertrouwen op goede zorg die vergoed wordt. Vaak kun je in de praktijk kiezen uit meerdere gecontracteerde zorgverleners. Volgens de wet moeten zorgverzekeraars zorg namelijk aanbieden binnen redelijke tijd en afstand.

  Omdat er voor de zorg met niet-gecontracteerde zorgverleners geen afspraken zijn gemaakt, krijg je daar slechts een deel van de kosten vergoed. Vaak is dat een bepaald percentage van de rekening, afhankelijk van welke natura verzekering je hebt en om welke vergoeding het precies gaat.

  Voorbeeld: je bent verzekerd met Univé Zorg Basis en moet voor een knieoperatie naar het ziekenhuis. Daarvoor ga je het liefst naar een ziekenhuis in je eigen stad, maar daar heeft Univé geen contract mee afgesloten. Ga je toch naar dat niet-gecontracteerde ziekenhuis? Dan krijg je 70% van het bedrag vergoed, dat dezelfde ingreep gemiddeld kost bij gecontracteerde ziekenhuizen. De overige 30% en misschien nog verplicht of vrijwillig eigen risico moet je dan zelf betalen.

  Restitutie: recht op vergoeding

  Recht op vergoeding betekent dat je als verzekerde zelf bepaalt wie de zorg verleent. Wel is het zo dat de zorgverlener aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Zorgverzekeraars willen de kwaliteit namelijk kunnen waarborgen. Voor niet-gecontracteerde zorg betaal je ook gewoon eigen risico.

  Voor zorg bij zorgverleners waar geen afspraken mee gemaakt zijn, geldt ook een maximale vergoeding. Die is gelijk aan wat andere zorgverleners in Nederland rekenen voor dezelfde behandeling. Restitutie betekent dus niet dat je zorg ongelimiteerd vergoed krijgt.

  Voorbeeld: je revalideert van een knieoperatie bij een revalidatie-instelling bij jou om de hoek. Daar hebben we geen contract mee afgesloten, maar je hebt Univé Zorg Uitgebreid. Daarmee is revalidatie op basis van restitutie verzekerd en krijg je de zorgkosten volledig vergoed, met een maximum van het wettelijk tarief (Wmg-tarief). Is dat er niet? Dan is de maximale vergoeding het tarief dat gemiddeld wordt gerekend in Nederland.

  Natura en restitutie combinatiepolis

  Naast restitutie en natura is er nog een ander soort zorgverzekering: een combinatiepolis. Hiermee wordt zorg deels verzekerd op basis van natura en deels op basis van restitutie. Dat betekent dat een combinatiepolis niet alle zorg bij niet-gecontracteerde zorgverleners volledig vergoedt.

  Naturapolis afsluiten bij Univé

  De meeste basisverzekeringen bij Univé zijn op basis van natura. Daarvoor maken we afspraken met zorgverleners, waar je zorg waarop je recht hebt volledig vergoed krijgt. Afhankelijk van de naturapolis die je kiest, krijg je tussen de 60% en 80% vergoed bij niet-gecontracteerde zorgverleners voor zorg uit de basisverzekering.

  Univé biedt ook een combinatiepolis aan: Univé Zorg Uitgebreid. Die basisverzekering is grotendeels op basis van restitutie, waarmee je recht hebt op volledige vergoeding van niet-gecontracteerde zorg. Wel zijn er twee zorgsoorten waarbij je geen volledige vergoeding krijgt in het geval van een niet-gecontracteerde zorgverlener:

  • Geestelijke gezondheidszorg (GGZ)
  • Verpleging en verzorging

  Bij deze twee zorgsoorten is er sprake van 90% vergoeding van de rekening. Daarom is Univé Zorg Uitgebreid geen restitutiepolis maar een combinatie van natura en restitutie. Als je naar een gecontracteerde zorgaanbieder gaat voor GGZ of verpleging en verzorging, krijg je de zorgkosten wel volledig vergoed.