Ga naar inhoud

Incontinentiemateriaal

Je hebt recht op vergoeding van incontinentiemateriaal uit de basisverzekering. Daarvoor wordt eerst vastgesteld of incontinentiemateriaal voor jou de beste oplossing is. Hoeveel materiaal je vergoed krijgt hangt af van je klachten en je incontinentieprofiel.

Incontinentiemateriaal vergoeding uit de basisverzekering

Om te bepalen of incontinentiematerialen de juiste oplossing zijn, krijg je een vergoeding als je minimaal twee maanden urineverlies of twee weken verlies van ontlasting hebt. Daarnaast moet je eerst behandeld worden voor incontinentieklachten. Voorbeelden zijn:

  • Stepped care
  • Bekkenbodemtherapie
  • Bezoek aan de pipo-poli
  • Gebruik van diagnosetool Incocure

Als na de behandelingen blijkt dat je permanent incontinentiemateriaal moet gebruiken, heb je recht op een incontinentiemateriaal vergoeding uit de basisverzekering. Voor (beschermende/wasbare) onderleggers moet u een bijzondere individuele zorgaanvraag hebben.

Wat de vergoeding incontinentiemateriaal precies inhoudt, hangt af van de mate van urine- en/of ontlastingsverlies. Dat legt je leverancier vast in je incontinentieprofiel dat varieert van zeer licht tot zeer zwaar. Bij elk profiel hoort een dagvergoeding die vergoed wordt door je zorgverzekeraar.

Voorbeelden van incontinentie-absorptiemateriaal zijn:

  • Wegwerpluiers en luierbroeken voor incontinentie
  • Wasbare inlegluiers en luierbroeken voor incontinentie
  • Anaaltampons en anaalpluggen
  • Netbroekjes

Wil je meer incontinentiemateriaal geleverd krijgen dan in het voor jou vastgestelde incontinentieprofiel? Dan moet je de extra kosten mogelijk zelf betalen.

Als je in aanmerking komt voor de vergoeding incontinentiemateriaal, heb je een verwijzing voor de leverancier nodig. Die verwijzing kun je krijgen van de:

  • Huisarts
  • Medisch specialist
  • Verpleegkundig specialist
  • Physician assistant
  • Gespecialiseerde verpleegkundige

Met een verwijzing kun je terecht bij een leverancier van incontinentiemateriaal. Daar heb je een intakegesprek van ongeveer 20 minuten. Je bespreekt wat voor materiaal je nodig hebt, welk merk de voorkeur heeft, hoeveel je nodig hebt en je maakt afspraken over de levering.

Het is gebruikelijk dat je leverancier bij elk contact vraagt naar mogelijke veranderingen in uw situatie. Op basis daarvan kan die je pakket aanpassen. Bijvoorbeeld als de incontinentie vermindert of toeneemt, maar ook als je ontevreden bent over het materiaal. Als je dat wilt, kan je leverancier ook contact opnemen met je arts of verpleegkundige om je pakket te bespreken.

Het is vaak verstandig om naar een leverancier te gaan waar je zorgverzekeraar afspraken mee heeft. Die vind je in de zorgzoeker. Je leverancier brengt de kosten dan maandelijks rechtstreeks bij je zorgverzekering in rekening. Ook heb je dan altijd recht op een volledige vergoeding.

Ga je naar een niet-gecontracteerde leverancier? Dan krijg je misschien minder vergoed en moet je de rekening soms eerst zelf betalen. Meestal worden er ook kwaliteitseisen gesteld aan je leverancier. Dan moet deze bijvoorbeeld erkend zijn door de Stichting Erkenning Medische Hulpmiddelen (SEMH). Is uw leverancier niet SEMH-DISW gecertificeerd? Dan krijgt u geen vergoeding.

Omdat het voor kinderen tot 3 jaar gebruikelijk is dat ze nog niet zindelijk zijn, is er geen vergoeding voor incontinentiemateriaal op die leeftijd. Voor kinderen van 3 en 4 jaar is er soms wel een vergoeding. Er moet dan sprake zijn van niet-fysiologische incontinentie. Dat betekent dat de vorm van incontinentie niet bij hun leeftijd past.

Bij sommige vormen van incontinentie zoals nachtelijk bedplassen, wordt incontinentiemateriaal niet vergoed. Middelen zoals plaswekkers worden soms wel vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Ook wasbaar incontinentiemateriaal en kleding wordt niet vergoed, met uitzondering van netbroekjes. Schoonmaak- en geurmiddelen en huid beschermende middelen vallen ook niet onder de incontinentie vergoeding.

Voor incontinentiemateriaal vergoeding betaal je eigen risico. Afhankelijk van hoeveel eigen risico je al hebt verbruikt, betaal je minimaal € 385 verplicht eigen risico. Als je vrijwillig eigen risico hebt afgesloten kan dat bedrag oplopen tot € 885.

Vergoeding incontinentiemateriaal aanvullende verzekering

Er is meestal geen incontinentiemateriaal vergoeding vanuit de aanvullende verzekering mogelijk.