Ga naar inhoud

Vergoeding buikwandcorrectie

Voor een buikwandcorrectie vergoeding vanuit de basisverzekering heb je een medische indicatie nodig. Die kun je krijgen als er sprake is van ernstige verminking of functiebeperking. Soms kun je een buikwandcorrectie ook vergoed krijgen vanuit de aanvullende verzekering.

Buikwandcorrectie vergoeding vanuit de basisverzekering

Vanuit het basispakket krijg je een buikwandcorrectie vergoeding bij een medische indicatie. De medisch specialist kan die geven en toestemming aanvragen bij je zorgverzekeraar. Naast het hebben van een medische reden moet je ook voldoen aan eisen rondom je gewicht.

Een buikwandcorrectie is een manier om van een huidoverschot rondom je buik af te komen. De overtollige huid wordt dan weggesneden. Je krijgt hiervoor een medische indicatie als er sprake is van ernstige verminking. Bijvoorbeeld als gevolg van een gewichtsverlies, zwangerschap of ouderdom. Ook ernstige problemen met bewegen of smetten in de huidplooi die niet anders behandeld kunnen worden kunnen reden zijn voor een buikwandcorrectie vergoeding.

Naast het hebben van een medische indicatie, moet je voor de buikwandcorrectie vergoeding aan bepaald gewicht voldoen. Wat je maximaal mag wegen hangt af van je lengte en leeftijd. Aan de hand van die factoren en je gewicht wordt namelijk je BMI bepaald. Om de buikwandcorrectie vergoed te krijgen vanuit de basisverzekering moet je een BMI van 30 of lager hebben. Ook is het belangrijk dat je ongeveer 12 maanden op hetzelfde gewicht bent gebleven.

Als je buikwandcorrectie wordt vergoed vanuit het basispakket geldt het eigen risico. De hoogte van je eigen risico is afhankelijk van hoeveel eigen risico je hebt afgesloten én hoeveel je dat jaar al hebt verbruikt.

Het verplichte eigen risico is € 385, maar je kunt een vrijwillig eigen risico tot € 500 afsluiten. Een buikwandcorrectie is een ingrijpende maar ook kostbare ingreep. Het kan dus zijn dat je € 885 zelf moet betalen als je buikwandcorrectie wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Vergoeding buikwandcorrectie vanuit een aanvullende verzekering

Heb je geen recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering? Dan kun je een buikwandcorrectie soms vergoed krijgen met een aanvullende verzekering. Dit is vaak wel een van de meest uitgebreide en dus duurdere aanvullende verzekeringen. De voorwaarden hierbij kunnen net wat minder streng zijn. Er wordt dan bijvoorbeeld niet gekeken naar hoe ernstig de problemen met bewegen zijn, maar naar hoe ver de buikplooi overhangt.

Op het gebied van hygiëne kan ook een groot risico op smetten voldoende reden zijn voor een buikwandcorrectie vergoeding vanuit de aanvullende verzekering. Ook aan je BMI kunnen andere eisen worden gesteld. Heb je bijvoorbeeld een operatie gehad, waardoor je veel af bent gevallen met overtollige huid als gevolg? Dan mag je BMI soms hoger dan 30 zijn.

Buikwandcorrectie volledig vergoed krijgen

Voor een buikwandcorrectie kun je zowel bij een ziekenhuis als kliniek terecht. Het is wel belangrijk dat je zorgverlener een contract met je zorgverzekeraar af heeft gesloten. Bij een buikwandcorrectie vergoeding vanuit je basisverzekering krijg je vaak minder vergoed als je naar een ziekenhuis of kliniek zonder contract gaat. Tenzij je een restitutiepolis of combinatiepolis hebt. Vanuit je aanvullende verzekering krijg je vaak helemaal geen vergoeding bij een niet-gecontracteerde zorgaanbieder.