Ga naar inhoud

Vrachtwagenverzekering

Vrachtwagenverzekeringen voor zzp’ers

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor schade door en aan je vrachtwagen. Het is dan ook verplicht om je vrachtwagen te verzekeren met minimaal een WA-verzekering. Maar een vrachtwagenverzekering is niet alleen verplicht, maar ook verstandig voor zzp’ers. Daarom is het handig om meer te weten te komen over de verschillende soorten vrachtwagenverzekeringen. 

Waarom is het slim om je vrachtwagen te verzekeren als zzp’er? 

Wanneer er schade ontstaat aan een vrachtwagen van een bedrijf, is het bedrijf hiervoor aansprakelijk. Dit betekent dat je als werknemer in principe niet zelf de schade hoeft te betalen. De werkgever is verantwoordelijk voor de gevolgen. Maar wanneer je een vrachtwagen bestuurt als zzp’er, ligt dit anders. Als zzp’er heb je namelijk ook een onderneming, die aansprakelijk gesteld kan worden. Dit betekent dat jijzelf verantwoordelijk bent voor bijvoorbeeld schade aan de vrachtauto.  

Je moet als zzp-vrachtwagenchauffeur ook zelf een vrachtwagen kopen, leasen of huren. Dit kost veel geld, waardoor er minder geld overblijft voor het repareren van schade. Als er dan iets met de vrachtwagen gebeurt, is dit voor een zzp’er daarom extra vervelend. Je loopt dan namelijk meer risico dan als werknemer. Daarom is het voor zzp’ers extra belangrijk om een goede vrachtwagenverzekering af te sluiten. 

Soorten vrachtwagenverzekeringen 

Er zijn drie soorten vrachtwagenverzekeringen bij Univé. Dit zijn de WA-verzekering, de WA+ verzekering en de All Risk verzekering. Het is goed om te weten dat de vrachtwagenverzekering bij Univé valt onder de bedrijfsautoverzekering. 

WA-verzekering 
In Nederland is het verplicht om elke bedrijfsauto te verzekeren met minimaal een WA-bedrijfsautoverzekering. Dit geldt ook voor vrachtwagens. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheid. Een WA-verzekering vergoedt schade die je met jouw vrachtwagen veroorzaakt aan de spullen van een ander. Als er schade ontstaat aan je eigen voertuig, dan wordt dat niet vergoed met een WA-verzekering.  

WA+ verzekering 
Met een WA+ bedrijfsautoverzekering ben je verzekerd voor schade aan anderen en hun spullen, maar ook voor bepaalde schade aan je eigen bedrijfsauto of vrachtwagen.  Een WA+ bedrijfsautoverzekering vergoedt schade door bijvoorbeeld brand, diefstal of een storm. Ook schade aan een ruit van je vrachtwagen en schade door de natuur en loslopende dieren vallen onder de WA+ verzekering. Je bent met een WA+ bedrijfsautoverzekering niet verzekerd voor schade aan je vrachtwagen door eigen schuld. 

All Risk verzekering  
De All Risk bedrijfsautoverzekering is de meest uitgebreide verzekering voor je vrachtwagen. Je bent voor alle zaken verzekerd die de WA-verzekering en WA+ verzekering bieden. Daarnaast ben je ook verzekerd voor schade aan je eigen vrachtwagen. Ook bij een aanrijding of ongeluk waar je zelf schuld aan hebt, is je vrachtwagen verzekerd. Schade door een aanrijding kan behoorlijk hoog oplopen, waardoor je als zzp’er makkelijk in de problemen kunt komen. Daarom is het verstandig om als zzp’er een All Risk bedrijfsautoverzekering af te sluiten voor je vrachtwagen. 

Eigen vervoerverzekering 

Schade en diefstal van goederen en gereedschappen in je vrachtwagen zijn niet standaard verzekering met de vrachtwagenverzekering. Met een Eigen vervoerverzekering zijn je eigen gereedschappen en goederen in je vrachtwagen verzekerd. De verzekering dekt schade aan je eigen inboedel, maar ook diefstal hiervan. Ook als je de goederen bijvoorbeeld laat vallen bij het laden of lossen, ben je verzekerd.  

Wat kost een vrachtwagenverzekering? 

De kosten van een vrachtwagenverzekering zijn afhankelijk van een aantal dingen. Op deze pagina lees je meer over wat een vrachtwagenverzekering kost. Je kunt via onze website ook makkelijk je premie berekenen voor je vrachtwagenverzekering. 

Vrachtwagenverzekering afsluiten