Ga naar inhoud

Vrachtwagenverzekering

Elektrische vrachtwagens

Voor transportbedrijven die werkzaam zijn in steden worden elektrische vrachtwagens steeds belangrijker. Steeds meer steden in Europa worden in de toekomst namelijk geheel emissievrij of stellen een milieuzone in. Dit betekent dat veel binnenstedelijke gebieden straks alleen nog toegankelijk zijn voor elektrische wagens. Elektrische vrachtwagens bieden ook een kans om een bijdrage te leveren aan de luchtkwaliteit en zorgen voor een duurzaam imago. Wat de voor- en nadelen van elektrische vrachtwagens zijn, lees je op deze pagina.  

Een elektrische vrachtwagen 

Er zijn verschillende soorten elektrische vrachtwagens. Verschillende merken, maar ook verschillende prijsklassen. Voorbeelden van bekende merken die elektrische vrachtwagens verkopen zijn Tesla en Volvo. De prijs voor een elektrische vrachtwagen verschilt per merk en model, maar ligt in ieder geval een stuk hoger dan de prijs voor een vrachtwagen op brandstof. Welke types elektrische vrachtwagens zijn er dan? Je kunt kiezen uit: 

 • Volledig elektrisch: de vrachtwagen rijdt helemaal elektrisch en heeft dus geen verbrandingsmotor. 

 • Hybride: de vrachtwagen rijdt deels elektrisch en deels op brandstof.  

 • Waterstof: de vrachtwagen rijdt volledig op waterstof doordat er elektriciteit wordt opgewekt uit de combinatie van waterstofgas en zuurstof.  

Kosten elektrische vrachtwagen 

Een elektrische vrachtwagen is niet goedkoop. Een belangrijke reden hiervoor is het beperkte aanbod. Je betaalt nu ongeveer anderhalf tot vier keer zoveel voor een elektrische vrachtwagen dan voor een vrachtwagen op brandstof. Een elektrische vrachtwagen kost dan al snel € 250.000 tot € 300.000. 

Subsidie elektrische vrachtwagen 

Het overstappen naar een elektrische vrachtwagen is financieel een grote stap. Je kunt hiervoor de ‘Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET)’ aanvragen. Wil je hier meer over weten? Of ben je benieuwd wat de status is van deze subsidie? Je leest het op de pagina van de Rijksoverheid.  

Actieradius elektrische vrachtwagen  

De actieradius van de elektrische vrachtwagen is op dit moment maximaal 300 tot 400 kilometer. Het gewicht en de lading spelen ook mee bij het bepalen van de actieradius. Voor transport binnen een stad is de actieradius meer dan genoeg. Bovendien remt een truck in de stad veel, waardoor de elektrische vrachtwagen energie terugwint in de accu. Remmen vergroot dus de actieradius. Voor regionaal en landelijk transport zijn elektrische vrachtwagens op dit moment minder geschikt vanwege de beperkte actieradius.  

Voor- en nadelen elektrische vrachtwagen 

Het rijden in een elektrische vrachtwagen heeft zowel voordelen als nadelen. Een belangrijk voordeel van een elektrische vrachtwagen is bijvoorbeeld dat deze beter is voor het milieu. Hij stoot namelijk geen schadelijke stoffen uit en verbetert daarmee de luchtkwaliteit.  

Andere voordelen van een elektrische vrachtwagen zijn: 

 • Je hoeft met een elektrische vrachtwagen geen rekening te houden met de verschillende milieuzones. In een aantal grote steden is het bijvoorbeeld niet toegestaan om met een diesel vrachtwagen de stad in te rijden.  

 • Een elektrische vrachtwagen is een stuk stiller dan vrachtwagens op brandstof. 

 • Je hebt voor je elektrische vrachtwagen minder brandstofkosten, wat op lange termijn een hoger rendement oplevert. 

 • Het zorgt voor een duurzaam imago voor jouw bedrijf.  

 • Je kunt subsidies voor elektrische trucks aanvragen.  

Nadelen van een elektrische vrachtwagen zijn: 

 • De aanschafkosten van een elektrische vrachtwagen zijn erg hoog.  

 • Er is relatief weinig aanbod, doordat elektrische vrachtwagens nog in opkomst zijn. 

 • Hij is minder geschikt voor internationaal vervoer door de beperkte actieradius. 

Goed om te weten: vanaf 1 januari 2025 kunnen gemeenten ervoor kiezen om 'zero-emissiezones' voor bestelbusjes en vrachtwagens in te voeren. In deze zero-emissiezones zijn bestelbussen en vrachtwagens die te veel schadelijke stoffen uitstoten niet meer welkom. Aangezien elektrische vrachtwagens weinig tot geen uitstoot hebben, zijn deze na 2025 nog wel welkom in de zero-emissiezones. 

Elektrische vrachtwagen verzekeren

Bij Univé kun je ook je elektrische vrachtwagen eenvoudig verzekeren. Meer onze pagina 'wat kost een vrachtwagenverzekering' lees je meer over de kosten. Benieuwd naar de premie per maand voor een vrachtwagenverzekering? Bereken dan online direct je premie.

Premie berekenen