Ga naar inhoud

30 september 2015Wonen

Gaat u scheiden? Wat gebeurt er met uw woning?

Een echtscheiding is een ingrijpende gebeurtenis in uw leven, ook financieel. Vooral de eigen woning en de hypotheeklasten zijn dan een punt van zorg. Wat gebeurt daarmee als u gaat scheiden?

De meeste gehuwde mensen in Nederland zijn in gemeenschap van goederen getrouwd. Voor de wet deelt u dan alle bezittingen en schulden, dus ook de eigen woning en de hypotheekschuld. Bij een scheiding heeft u beiden recht op de helft van de woningwaarde na aftrek van de hypotheekschuld. Misschien gaat u allebei verhuizen. In dat geval verkoopt u het huis en lost u de hypotheek af. Is er geld over dan heeft u overwaarde, waarvan de helft voor u is, de andere helft voor uw ex-partner. Kunt u met het verkoopbedrag de hypotheek niet aflossen omdat uw huis ‘onder water’ staat? Dan is er onderwaarde en heeft u een restschuld. Ook die moet u samen delen. Als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft, kan eventueel (een deel van) de schuld worden kwijtgescholden. Gebeurt dat niet en moet u een lening afsluiten om de restschuld te kunnen betalen, dan is de rente daarover nog 15 jaar aftrekbaar.

In de woning blijven

Stel nu dat u afspreekt dat u in de woning blijft en dat uw ex-partner vertrekt. In dat geval moet u de hypotheek overnemen en uw ex-partner uitkopen. Hoeveel u uw ex-partner moet betalen hangt af van de waarde van de woning en de hoogte van de hypotheek. Is er overwaarde, dan moet u daarvan de helft aan uw partner geven. Bij een restschuld moet uw ex-partner daarvan de helft aan u betalen.

Of u voldoende hypotheek kunt krijgen, hangt onder meer af van uw inkomen. Uw hypotheekverstrekker beslist daarover. Houd er wel rekening mee dat sinds 1 januari 2013 de hypotheekregels zijn veranderd. Als u uw woning voor die datum heeft gekocht, valt uw nieuwe hypotheek voor de helft onder de oude hypotheekregels, voor de andere helft onder de nieuwe. De helft van de hypothecaire schuld moet u dan binnen 30 jaar aflossen.

Nieuwe woning kopen bij scheiding

Bent u de vertrekkende partner en wilt u een nieuwe woning kopen? Dan geldt voor u de bijleenregeling. De winst die u gemaakt heeft op uw oude woning moet u dan gebruiken voor de aanschaf van het nieuwe huis, anders komt u slechts gedeeltelijk in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Koopt u binnen 2 jaar een nieuw huis, dan mag u nog lenen volgens de oude hypotheekregels, als die tenminste ook geldig waren bij uw vorige hypotheek.

Scheiden en een hypotheek

Vereniging Eigen Huis heeft een seminar over scheiden en de hypotheek op haar website geplaatst waarin alle ins in outs besproken worden. Wilt u weten hoe het zit met uw verzekeringen als u gaat scheiden? Univé heeft een aantal praktische tips voor u op een rij gezet.

Deel dit bericht