Ga naar inhoud

Eigenwoningreserve

Heeft u uw eigen woning verkocht? Dan krijgt u in uw aangifte inkomstenbelasting te maken met de term eigenwoningreserve. Maar wat houdt deze term in en waarom is het van belang om te weten wat uw eigenwoningreserve is? U leest er alles over op deze pagina.

Wat is de eigenwoningreserve?

De eigenwoningreserve is een bedrag dat ontstaat uit de overwaarde op het moment dat u uw huis verkoopt. Die waarde kan zowel positief als negatief zijn. Ofwel: de eigenwoningreserve is de verkoopopbrengst van uw huis na aftrek van de verkoopkosten en de openstaande hypotheekschuld. Daarbij telt een eventuele consumptieve lening niet mee. 

Er ontstaat ook een eigenwoningreserve als de woning niet meer als uw eigen woning gebruikt wordt, bijvoorbeeld als u deze gaat verhuren en zelf ergens anders gaat wonen.  

De eigenwoningreserve is dus in principe gelijk aan de overwaarde of (als u uw woning met verlies verkoopt) de restschuld. In dat laatste geval spreken we over een negatieve eigenwoningreserve.

Eigenwoningreserve: duur van 36 maanden

U moet uw eigenwoningreserve gebruiken als u binnen 36 maanden na verkoop van uw huis weer een nieuwe woning koopt. Pas na die drie jaar wordt de eigenwoningreserve weer op nul gezet. 

U profiteert namelijk van maximale hypotheekrenteaftrek als u de eigenwoningreserve binnen die 36 maanden voor een nieuwe woning gebruikt. Uw maximale hypotheekbedrag waarvan de rente aftrekbaar is, bestaat dan uit:

  • De aankoopprijs van uw nieuwe huis, plus d e aankoopkosten en eventueel verbouwing van uw nieuwe huis, minus   
  • De eigenwoningreserve

U bent overigens niet verplicht om de eigenwoningreserve te gebruiken voor uw nieuwe huis. Maar dan is de hypotheekrente dus niet volledig aftrekbaar. De rente over het bedrag van de eigenlijke eigenwoningreserve is dan namelijk niet aftrekbaar. Dit heeft te maken met de bijleenregeling.

Als u al eerder een eigen woning verkocht

Heeft u al eerder een eigen woning verkocht en staat daar nog een eigenwoningreserve van omdat de 36 maanden nog niet verstreken zijn? Dan moet u deze eigenwoningreserve bij uw nieuwe eigenwoningreserve optellen.

Eigenwoningreserve berekenen

Wilt u weten wat uw eigenwoningreserve is? Het volgende eenvoudige rekenvoorbeeld helpt u hier vast bij.

  • Stel u verkoopt uw huidige woning voor €350.000
  • Uw openstaande hypotheekschuld is nog €180.000
  • De verkoopkosten voor uw woning bedragen €4.000

Dan is uw eigenwoningreserve €350.000 – €180.000 – €4.000 = €166.000

Meer weten over de eigenwoningreserve en wat dat voor invloed heeft op de hypotheekrenteaftrek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.