Ga naar inhoud

Eigenwoningreserve

Heb je je eigen woning verkocht? Dan krijg je in je aangifte inkomstenbelasting te maken met de term eigenwoningreserve. Maar wat houdt deze term in en waarom is het van belang om te weten wat je eigenwoningreserve is? Je leest er alles over op deze pagina.

Wat is de eigenwoningreserve?

De eigenwoningreserve is een bedrag dat ontstaat uit de overwaarde op het moment dat je je huis verkoopt. Die waarde kan zowel positief als negatief zijn. Ofwel: de eigenwoningreserve is de verkoopopbrengst van je huis na aftrek van de verkoopkosten en de openstaande hypotheekschuld. Daarbij telt een eventuele consumptieve lening niet mee. 

Er ontstaat ook een eigenwoningreserve als de woning niet meer als je eigen woning gebruikt wordt, bijvoorbeeld als je deze gaat verhuren en zelf ergens anders gaat wonen.  

De eigenwoningreserve is dus in principe gelijk aan de overwaarde of (als je je woning met verlies verkoopt) de restschuld. In dat laatste geval spreken we over een negatieve eigenwoningreserve.

Eigenwoningreserve: duur van 36 maanden

Je moet je eigenwoningreserve gebruiken als je binnen 36 maanden na verkoop van je huis weer een nieuwe woning koopt. Pas na die drie jaar wordt de eigenwoningreserve weer op nul gezet. 

Je profiteert namelijk van maximale hypotheekrenteaftrek als je de eigenwoningreserve binnen die 36 maanden voor een nieuwe woning gebruikt. Je maximale hypotheekbedrag waarvan de rente aftrekbaar is, bestaat dan uit:

  • De aankoopprijs van je nieuwe huis, plus de aankoopkosten en eventuele verbouwing van je nieuwe huis, minus   
  • De eigenwoningreserve

Je bent overigens niet verplicht om de eigenwoningreserve te gebruiken voor je nieuwe huis. Maar dan is de hypotheekrente dus niet volledig aftrekbaar. De rente over het bedrag van de eigenlijke eigenwoningreserve is dan namelijk niet aftrekbaar. Dit heeft te maken met de bijleenregeling.

Eigenwoningreserve berekenen

Wil je weten wat je eigenwoningreserve is? Het volgende eenvoudige rekenvoorbeeld helpt je hier vast bij.

  • Stel je verkoopt je huidige woning voor €350.000
  • Je openstaande hypotheekschuld is nog €180.000
  • De verkoopkosten voor je woning bedragen €4.000

Dan is je eigenwoningreserve €350.000 – €180.000 – €4.000 = €166.000

Meer weten over de eigenwoningreserve en wat dat voor invloed heeft op de hypotheekrenteaftrek? Of heb je behoefte aan hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank