Partneralimentatie en hypotheek
Als je gaat scheiden en het inkomen van jou en je partner verschilt nogal, dan kun je te maken krijgen met partneralimentatie. De een moet dan maandelijks een geldbedrag betalen aan de ander. Bovendien heeft dit bedrag invloed op de maximale hoogte van een te verkrijgen hypotheek. Hoe het precies zit, leggen we hier graag aan je uit.
Wat is partneralimentatie?
Partneralimentatie komt om de hoek kijken als je gaat scheiden of je partnerschap verbreekt, en een van jullie beiden niet volledig in zijn of haar levensonderhoud kan voorzien. Je bent samen vrij om afspraken te maken over de hoogte van de alimentatie en de duur. Je moet de afspraken hiervan wel vastleggen in een echtscheidingsconvenant.
Kom je er samen niet uit om dit soort afspraken te maken? Dan zal er een mediator, advocaat en uiteindelijk een rechter aan te pas moeten komen. Die stelt dan vast wat de duur en de hoogte van de alimentatie moeten zijn.
De hoogte van de partneralimentatie
Wordt de hoogte van de alimentatie door een rechter vastgesteld? Dan kijkt die in hoeverre de alimentatiegerechtigde zelf in staat is om voor een inkomen te zorgen. Meestal zijn de inkomensverhoudingen scheef, aangezien een van de partners niet of weinig werkte en daardoor thuis is gebleven om voor de kinderen te zorgen. Ook kijkt een rechter naar de levensstandaard tijdens het huwelijk en de draagkracht van de persoon die de alimentatie moet gaan betalen. Als er ook minderjarige kinderen in het spel zijn, dan wordt er ook nog eens een apart bedrag voor kinderalimentatie vastgesteld.
Duur partneralimentatie
Het is in de eerste plaats afhankelijk van het moment van scheiden hoe lang partneralimentatie duurt. Tot en met 2019 bedroeg de maximale termijn voor partneralimentatie twaalf jaar. Met ingang van 1 januari 2020 werd dat aangepast naar een periode van vijf jaar. Wel is het zo dat hierbij nog een aantal uitzonderingen gelden. Op de website van de Rijksoverheid vind je hierover alle informatie die je nodig hebt.
Gevolgen partneralimentatie voor hypotheek
Wil je een (nieuw) huis gaan kopen en betaal je alimentatie aan je ex-partner? Dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van je maximale hypotheek. Het alimentatiebedrag valt onder je financiële verplichtingen en moet van je inkomen worden afgetrokken.
Ben je juist de ontvanger van alimentatie? Dan kun je dit meetellen bij je inkomen zolang de alimentatie duurt. Sommige geldverstrekkers houden met dit inkomen rekening bij het bepalen van de maximale hypotheek. Maar lang niet allemaal. Dat komt omdat het een wat onzekere inkomstenbron is.
Wil je meer weten over partneralimentatie of ben je op zoek naar hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.