Ga naar inhoud

Uitkopen ex-partner na scheiding of relatiebreuk

Als je gaat scheiden en je hebt een koopwoning, kun je misschien je ex-partner uitkopen en er blijven wonen. Wij vertellen je graag meer over de mogelijkheden. 

Wanneer is uitkopen een optie? 

Je kunt in principe in de woning blijven wonen als je financiële situatie het toelaat en je de hypotheeklasten na de overname kunt betalen. In dat geval kun je de hypotheek op naam krijgen en in het huis blijven wonen. En dat is vaak al eerder mogelijk dan je denkt, want geldverstrekkers mogen van de Autoriteit Financiële Markten coulanter zijn als het om een scheiding gaat. Door het hypotheekdeel van je ex-partner over te nemen, koop je deze uit en is er geen gezamenlijke eigenwoningschuld meer. 

Zo werkt het 

Je bepaalt samen tegen welke waarde de woning overgenomen gaat worden. Hiervoor kun je de woning laten taxeren door een onafhankelijke taxateur. Maar er zijn ook andere mogelijkheden om deze waarde te bepalen. In overleg is er veel mogelijk. Eventuele winst of verlies na de overname van de hypotheek wordt volgens afspraken verdeeld over beide ex-partners. 

Wat als uitkopen niet mogelijk is? 

Is het financieel niet mogelijk voor jou om te blijven wonen in de huidige woning? Dan kun je het huis verkopen en de eventuele winst delen met je ex-partner. Let op: als je overwaarde had op de woning en je koopt daarna een andere woning, krijg je te maken met de bijleenregeling. Om de hypotheekrente op de nieuwe woning aftrekbaar te krijgen dient de ontvangen overwaarde volledig in de koop te worden ingebracht.  

Mocht je verlies lijden op de verkoop en een restschuld overhouden, dan ben je beide verantwoordelijk voor de helft van dat bedrag, tenzij een andere verdeling is afgesproken. Eventueel wordt de restschuld kwijtgescholden wanneer je een hypotheek met NHG hebt afgesloten. Informeer bij een verwachte verkoop met restschuld daarom altijd eerst bij je hypotheekadviseur wat je mogelijkheden zijn! 

Meer weten over je hypotheek na een scheiding? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel meer vertellen over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie en bieden je hypotheekadvies op maat. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank