Ga naar inhoud

7 december 2016Gezondheid

Opname in een buitenlands ziekenhuis

Je moet er niet aan denken: een ongeluk of ernstige ziekte tijdens de vakantie. Wat gebeurt er als u terechtkomt in een buitenlands ziekenhuis? Wordt u dan wel behandeld? En wie betaalt de rekening?

Spoedeisende zorg tijdens vakantie buitenland

Als tijdens de vakantie een ziekenhuisopname in het buitenland nodig is, hangt het sterk van uw verzekeringen af of u de rekening zelf ter plaatse moet voldoen. Neem in geval van een ziekenhuisopname direct contact op met de alarmcentrale van uw reis- of zorgverzekeraar. Zij regelen de ziekenhuisopname, overleggen met de behandelend arts over de zorg die u nodig heeft en betalen de rekening. Ook houdt de alarmcentrale uw familie op de hoogte. Kunt en wilt u naar huis en is een heropname in Nederland medisch noodzakelijk? Dan kan ook dat voor u geregeld worden.

Medische hulp in buitenland zelf betalen

Maar wat als u geen reis- of een goede aanvullende zorgverzekering heeft afgesloten? Binnen de EU en een aantal andere landen, kunt u dan uw Europese Gezondheidskaart laten zien. Daarmee heeft u recht op medische hulp, maar u kunt geen beroep doen op ondersteuning door een alarmcentrale. Heeft u een zorgverzekering bij Univé, dan staat de Europese Gezondheidskaart op de achterzijde van uw Univé-zorgpas. Bedenk dat sommige buitenlandse ziekenhuizen een behandeling weigeren als u niet aan kunt tonen dat u verzekerd bent. U moet de kosten dan vooraf zelf betalen en die rekening kan hoog oplopen. Een poliklinische behandeling in het buitenland kost volgens de ANWB gemiddeld € 1.939,- ,  de kosten van een ziekenhuisopname bedragen gemiddeld € 7.588,-.

Medische kosten buitenland goed verzekeren

Of u de ziekenhuiskosten vergoed krijgt, hangt ook af van uw verzekeringen. De basis zorgverzekering vergoedt alleen het Nederlandse tarief. Maar in het buitenland kunnen die tarieven veel hoger liggen. Met een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering met dekking voor medische kosten, hoeft u zich over de buitenlandse ziekenhuisrekening geen zorgen hoeft te maken. Voor beide oplossingen kunt u terecht bij Univé.

Deel dit bericht