Ga naar inhoud

17 april 2017Wonen

Ook daarom een rechtsbijstandverzekering!

U heeft gekozen voor een rechtsbijstandverzekering van Univé. Als u vragen heeft over juridische zaken, zijn onze adviseurs meestal voor u het eerste aanspreekpunt. Jette Pasman, adviseur bij Univé Oost geeft een aantal veelvoorkomende, maar ook verrassende voorbeelden waarbij een rechtsbijstandverzekering goed van pas komt.

“Is uw auto alleen WA-verzekerd, maar heeft u schade aan uw auto door de schuld van iemand anders? Dan vergoedt uw autoverzekering deze schade niet. Met een rechtsbijstandverzekering kunnen de juristen van Univé Rechtshulp helpen om de schade toch te verhalen op de tegenpartij. De jurist beoordeelt wel altijd eerst of de zaak haalbaar is.”

Jette heeft nog een ander voorbeeld waar klanten niet altijd aan denken: “Auto’s hebben een verplichte WA-verzekering. Maar wat als u wordt aangereden door een fietser en u heeft schade aan uw eigen voertuig? Of persoonlijk letsel? Dan kan het gebeuren dat de fietser deze schade niet wil vergoeden. Ook dan kunt u een beroep doen op onze rechtsbijstand. In de praktijk merken we dat het vaak al helpt als de tegenpartij een formele brief ontvangt. En als klant voelt u zich gesteund.”

Naast Verkeer & Voertuigen kent de rechtsbijstandverzekering  de basisdekking Consument & Wonen. Jette: “Klanten komen regelmatig bij ons met conflicten met dienstverlenende bedrijven, zoals nutsbedrijven of telefoonproviders. Of een geschil met winkels of leveranciers die hun garanties niet nakomen. Met de dekking Consument & Wonen kunnen onze juristen u helpen door deze bedrijven op hun verplichtingen te wijzen en hen aan te zetten een goede regeling met u te treffen.”
Naast één of beide basisdekkingen kunt u ook kiezen voor de dekkingen Werk & Inkomen, Belasting & Vermogen en Extra onroerende zaken.

Nieuwbouwplannen? Check uw rechtsbijstandverzekering

Bouwen en verbouwen brengen ook de nodige risico’s met zich mee. Jette heeft hiervoor een belangrijke tip: “Vaak is het moment dat u het nieuwe huis betrekt, het moment dat u uw verzekeringen onder de loep neemt. Maar let daarbij op. Want als u dan pas uw rechtsbijstandverzekering aanpast of afsluit, kunnen we niet helpen bij problemen die zijn ontstaan tijdens de bouw. Heeft u (nieuw)bouwplannen? Dan raad ik aan om voordat u begint met uw adviseur te overleggen of de basisdekking Consument & Wonen bij uw rechtsbijstandverzekering nodig is.”

Sta sterk bij een arbeidsconflict of bij ontslag

De regels rondom ontslag, maar ook rondom toeslagen, pensioen en uitkering zijn zo ingewikkeld geworden, dat het voor consumenten lang niet altijd bij te houden is. Dan is het prettig dat Univé Rechtshulp een team van experts heeft dat juridisch advies geeft en zo nodig een gerechtelijk procedure kan starten. De dekking Werk & Inkomen helpt bijvoorbeeld bij arbeidsconflicten. Jette: “Een ‘vaste’ baan is lang niet meer zo stabiel en zeker als vroeger. Dat ervaren onze klanten ook. Je kunt ontslag misschien niet voorkomen. Maar je kunt wel zorgen dat je áls het je overkomt hulp kunt inschakelen via je rechtsbijstandsverzekering. Iemand die met je meekijkt of alle regels goed gevolgd worden en die helpt bij het treffen van een zo goed mogelijke regeling.”

Jette heeft nog een laatste tip: “Ziet u een mogelijk conflict aankomen maar twijfelt u of onze juristen kunnen helpen? Aarzel vooral niet om preventief advies te vragen. Als u op tijd juridisch advies inwint, kunt u wellicht voorkomen dat het conflict verder uit de hand loopt.”

Deel dit bericht