Ga naar inhoud

Mijn scooter is gestolen: wat moet ik doen?

Wanneer je ontdekt dat je scooter gestolen is, is dat vervelend. Je moet een aantal zaken gaan regelen, zoals direct aangifte doen bij de politie. Volg het stappenplan hieronder en bekijk op je polis of je verzekerd bent tegen diefstal van je scooter.

Stappenplan gestolen scooter melden

Volg onderstaande stappen zo snel mogelijk nadat je hebt ontdekt dat je scooter gestolen is.

  • Stap 1: Aangifte doen bij de politie. Je moet direct aangifte doen bij de politie in de plaats waar je scooter gestolen is of online door in te loggen met je DigiD. Zorg dat je een kopie van de aangifte krijgt.
  • Stap 2: Maak een melding aan bij Stichting Verzekeringsbureau Voertuigencriminaliteit (VbV) zodat de diefstal van je scooter is geregistreerd. Hiervoor heb je je kenteken en de meldcode nodig. Door deze registratie kunnen de landelijke opsporingsinstanties sneller starten met de opsporing van je scooter.
  • Stap 3: Meld de diefstal scooter bij Univé online in de Univé App of via Mijn Univé. Of meld je schade via onze Klantenservice: 0592 349 249. Wij schorten de scooterverzekering dan voor je op. Je hoeft geen Europees Schadeformulier in te vullen.

Tip: Check of je scooter is weggehaald door de gemeente omdat ie bijvoorbeeld fout geparkeerd stond. Google hiervoor op "fietsdepot + gemeente".

Je scooter verzekeren tegen diefstal

Je kunt je scooter verzekeren tegen diefstal met een WA+ of All Risk scooterverzekering. Daarmee is je scooter verzekerd tegen diefstal en een poging tot diefstal, ook van onderdelen van je scooter. Joyriding valt hier ook onder.

Je scooterverzekering is alleen geldig als je scooter, naast het standaard slot, beveiligd is met een ART-goedgekeurd veiligheidsslot (minimaal categorie 3).

Is je scooter WA verzekerd? Dan ben je niet tegen diefstal verzekerd.

Wat doet Univé voor jou?

Nadat je bij Univé hebt gemeld dat je scooter of onderdelen zijn gestolen schorten wij direct je verzekering op. Dat betekent dat je geen premie meer verschuldigd bent.

Meestal ontvang je binnen 4 dagen bericht van Univé. Je kunt je schademelding volgen in Mijn Univé en de Univé App.

Na de melding wachten we eerst 30 dagen of je scooter gevonden wordt. Wordt de scooter binnen 30 dagen gevonden, dan vergoeden wij eventuele schade die door de diefstal is ontstaan aan je scooter min het eigen risico. Wordt de scooter niet gevonden, dan vergoeden wij de schade min het eigen risico.

Meer informatie over schade aan je scooter vind je hier.

Preventietips om diefstal te voorkomen

Het risico op diefstal verschilt per omgeving. Dat neemt niet weg dat er enkele manieren zijn om diefstal te voorkomen. Daarom hebben we een aantal tips om de kans op diefstal van je scooter te beperken.

  • Gebruik altijd een ART-goedgekeurd veiligheidsslot (minimaal klasse 3)
  • Haal altijd de sleutels uit je scooter. Ook als je maar heel even een boodschap hoeft te doen.
  • Let altijd op je sleutels. Laat ze buitenshuis niet onbeheerd liggen.
  • Zet je scooter bij voorkeur op een bewaakte en goed verlichte parkeerplaats.
  • Maak je scooter ergens aan vast, bijvoorbeeld aan speciale rekken.
  • Zorg voor een aanwezig alarm of antidiefstalsysteem op je bromfiets of scooter.
  • Laat het kenteken graveren op onderdelen van je scooter.

Wil je weten wat je nog meer kunt doen om de kans op diefstal te verkleinen? Bekijk dan onze pagina scooterdiefstal voorkomen.