Ga naar inhoud

Veiligheid en criminaliteit Frankrijk

Frankrijk is een mooi en veilig vakantieland, waar je gerust kunt genieten van een gezinsvakantie of stedentrip. Het is niet voor niets erg populair onder Nederlandse toeristen. Daarom zal het je ook niet verbazen dat het reisadvies voor Frankrijk groen is, oftewel positief. Toch is er een aantal dingen waar je op moet letten op vakantie in Frankrijk, om veilig te genieten van je reis. 

Criminaliteit in Frankrijk 

In Frankrijk is weinig sprake van zware criminaliteit. Wel moet je, zeker op drukke plekken als Parijs en andere toeristische hotspots, goed op je geld en je spullen letten. Hier zijn namelijk nog wel eens zakkenrollers actief. Deze pakken zo je telefoon als je deze op een tafeltje laat liggen op het terras, of grissen je portemonnee uit je rugtas wanneer je de Eiffeltoren bewondert.  

Houd je spullen daarom dicht bij je en leg niks buiten je zicht neer. Het is verstandig om waardevolle spullen, zoals geld en je mobiele telefoon, in bijvoorbeeld een heuptasje te bewaren. Ook is het niet aan te raden om opvallende (dure) sieraden te dragen op drukke toeristische plekken. Hiermee word je al snel een interessant doelwit voor zakkenrollers. 

Ook moet je opletten voor oplichting in het buitenland, zeker in drukke steden als Parijs. Wees op je hoede als een vreemde je aanspreekt of plotseling je aandacht probeert te trekken op straat. Het kan een afleidingsmanoeuvre zijn om vervolgens je telefoon of horloge af te pakken. Ook komen soms oplichtingstrucs voor als het zogenaamde vriendschapsarmbandje, waarbij een vreemde een armbandje om je pols vlecht en je hier geld voor vraagt. Pas op als onbekenden proberen om je aan te raken en loop zo snel mogelijk weg. 

Veiligheid natuur Frankrijk 

In Frankrijk heb je geen risico op natuurrampen zoals aardbevingen of overstromingen. Wel is het zo dat in het zuiden van Frankrijk, tijdens de hete en droge zomers, soms bosbranden kunnen voorkomen. Dit is erg gevaarlijk. Wees dus alert op het brandrisico als je in de zomer in Frankrijk het bos in trekt, zeker als het er een tijd niet geregend heeft. Houd ook het lokale weerbericht in de gaten, zodat je op de hoogte bent van de risico's. 

Als je opwintersport in Frankrijk gaat, loop je daarbij ook risico op natuurgeweld. In de berggebieden in Frankrijk, zoals de Alpen, komen namelijk nog wel eens lawines voor in de winter. Let er daarom op dat je binnen de pistes blijft en niet in je eentje afdwaalt in de besneeuwde bergen. Anders kan het voorkomen dat je door een lawine onder de sneeuw bedolven wordt, wat erg gevaarlijk is. 

Verzeker jezelf voor je reis naar Frankrijk 

Hoewel Frankrijk een veilig land is, kan er altijd iets vervelends gebeuren op reis. Bijvoorbeeld dat je ziek wordt tijdens je vakantie. Daarom is het aan te raden om van tevoren een goede reisverzekering af te sluiten. Zo kun je altijd rekenen op hulp als er iets misgaat tijdens je vakantie. Bij Univé sluit je een reisverzekering in enkele klikken online af en bereken je gelijk je premie. 

Bereken jouw premie