Ga naar inhoud

Feestdagen Sri Lanka

Sri Lanka is een van de landen met het hoogste aantal nationale feestdagen van de wereld: ze vieren hier 20 tot 30 feestdagen per jaar. Alleen in Cambodja worden er meer feestdagen gevierd. Dat er zoveel feest wordt gevierd, komt door de verschillende vormen van geloof in het land. Het boeddhisme, hindoeïsme, de islam en het christendom vieren elk hun eigen feestdagen in Sri Lanka. 

Boeddhistische feestdagen 

Sri Lanka is vooral een boeddhistisch land. Veel feestdagen zijn verbonden aan het leven en de leer van Boeddha. De boeddhistische Poya-dagen zijn daarom erg belangrijk. Elke maand, op de dag van volle maan, vieren de boeddhisten speciale gebeurtenissen uit het leven van Boeddha. Op deze dagen bezoeken ze tempels en mediteren ze. Tijdens meditatie zit je stil en concentreer je je op je ademhaling of gedachten. Dit helpt om rustig te worden.  

Bekendste Poya-dagen (boeddhistische feestdagen) 

  • Vesak: het feest dat de geboorte, verlichting en dood van Boeddha herdenkt tijdens de volle maan in mei.  

  • Poson Poya: de komst van het boeddhisme naar Sri Lanka wordt gevierd tijdens de volle maan in juni. Dit wordt vooral in de stad Anuradhapura groot gevierd. 

Hindoeïstische feestdagen  

De Tamil bevolkingsgroep bestaat meestal uit aanhangers van het hindoeïsme. Maar ook zijn er een groot aantal christenen en moslims binnen deze bevolkingsgroep. In deze bevolkingsgroep vieren ze een aantal bijzondere feestdagen. De data van deze feestdagen veranderen elk jaar, omdat ze de maankalender volgen.  

Bekende hindoeïstische feestdagen 

  • Thai Pongal: een oogstfeest in januari ter ere van de zonnegod Surya. Op deze dagen worden er traditionele rijstgerechten gegeten.  

  • Mahashivratri: een nacht van gebeden en offers voor de god Shiva.  

  • Divali: het lichtjesfestival, gevierd in oktober of november. Hierbij wordt gevierd dat het licht sterker is dan het donker. Tijdens deze dag worden er rijen met lampjes aangestoken. Hiermee verjagen mensen het kwaad. 

Christelijke feestdagen 

De christelijke bevolkingsgroep in Sri Lanka viert ook een aantal heilige dagen. Op Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen) herdenken christenen de kruisiging van Jezus. Dan zijn er kerkdiensten en soms ook optochten. Tijdens Kerstmis, op 25 en 26 december, gaan christenen naar de kerk. Ze vieren deze dagen samen met familie. Ook wordt er gezongen en geven de christenen elkaar cadeautjes.  

Islamitische feestdagen 

De islamitische gemeenschap volgt de maankalender, waarin de feestdagen elk jaar op een andere datum vallen.  

Ramadan 

In de negende maand van de islamitische maankalender begint bij de nieuwe maan de Ramadan. Tijdens Ramadan wordt er een maand lang overdag niet gegeten. Pas nadat het donker is wordt er door de moslims gegeten. Dit wordt ook wel vasten genoemd. Ook wordt er veel gebeden. Bij de volgende nieuwe maan wordt Eid al-Fitr (het Suikerfeest) gevierd. Dit feest geeft het einde van de Ramadan aan. Moslims vieren het einde van de Ramadan met familie. Hierbij eten ze zoete gerechten.  

Offerfeest 

Eid al-Adha (het Offerfeest) herdenkt de wil van Ibrahim om zijn zoon te offeren. Op deze dag bidden moslims, geven ze eten aan de armen en eten ze vaak samen. 

Nationale feestdagen 

Naast religieuze feestdagen viert Sri Lanka ook een aantal nationale feestdagen.  

Onafhankelijkheidsdag 

Tijdens Onafhankelijkheidsdag, op 4 februari, vieren Sri Lankanen de onafhankelijkheid van het land. Er zijn tijdens deze feestdag parades, toespraken en culturele optredens. Sri Lanka is sinds 1948 een onafhankelijk land. Een onafhankelijk land bestuurt zichzelf en staat niet meer onder controle van een ander land of macht.  

Singalees en Tamil Nieuwjaar 

Het Singalees en Tamil Nieuwjaar vieren Sri Lankanen op 14 april volgens de traditionele hindoe-kalender. Het is een vrolijk feest waarbij families samenkomen. Ze bereiden traditioneel eten uit Sri Lanka en spelen spelletjes. Ook zijn er gewoontes voor een goed begin van het nieuwe jaar, zoals het bezoeken van tempels om te bidden. Daarnaast wordt er astrologisch gekookt: de maaltijd wordt bereid op een specifiek tijdstip dat is bepaald door de stand van de sterren en planeten.  

Hoewel deze viering van het nieuwe jaar een religieuze betekenis heeft, is het ook een nationale feestdag in Sri Lanka. Dit komt omdat veel mensen, ongeacht hun geloof, meedoen aan deze feestdag. 

Al een reisverzekering afgesloten voor Sri Lanka? 

Wil jij zorgeloos genieten van de feestdagen tijdens je reis in Sri Lanka? Zorg er dan voor dat je voor vertrek een reisverzekering afsluit. Je kunt hierbij ook kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals een annuleringsverzekering of een dekking voor bagage en geld. Een reisverzekering met een complete dekking sluit je gemakkelijk online af bij Univé. 

Nog advies nodig over je reisplannen? Doe een reischeck en ontdek samen met een van onze adviseurs of je goed verzekerd bent. 

Bereken jouw premie