Ga naar inhoud

Reisdocumenten Spanje

Reis je binnenkort naar Spanje? Omdat je bijvoorbeeld op vakantie gaat of omdat je op zakenreis moet? Zorg dan dat je in het bezit bent van de juiste reisdocumenten voor Spanje. Zo weet je zeker dat je voorbereid kunt vertrekken en geen problemen krijgt bij bijvoorbeeld de douane. Maar welke reisdocumenten zijn er nodig voor Spanje? Je leest het hier bij Univé. 

Welke reisdocumenten heb ik nodig voor Spanje? 

Wanneer je van Nederland naar Spanje of van Spanje naar Nederland reist is het verplicht om in het bezit te zijn van geldige reisdocumenten. Dit gaat in ieder geval om een geldig identiteitsbewijs. Dit betekent: 

  • Een geldig paspoort, of 

  • Een geldige identiteitskaart  

Omdat Spanje net als Nederland een EU-land is, kun je hier met alleen je identiteitskaart (ID-kaart) heen reizen. Je mag ook een paspoort gebruiken, maar dit is niet verplicht. Let op: bovenstaande opties gelden alleen voor landen binnen Europa. Bekijk daarom goed welke regels er voor welk land gelden. Het is bijvoorbeeld alleen toegestaan om met een geldig identiteitskaart binnen Europa te reizen. Reis je buiten Europa? Dan heb je een geldig paspoort nodig. 

Mijn ID-kaart is verlopen 

Om met je ID-kaart naar Spanje te reizen, moet hij wel geldig zijn. Het is daarom handig om voor je vakantie nog even te checken of je ID-kaart nog wel geldig is. Als deze verlopen is, of verloopt tijdens de duur van je reis, is hij niet meer geldig. Mocht dit het geval zijn, zorg dan dat je een nieuwe ID-kaart aanvraagt (en ontvangt) voor je vertrek naar Spanje. 

Reisdocumenten Spanje voor kinderen 

Ga je met je gezin op vakantie naar Spanje? Als je met je kinderen naar Spanje reist, moeten zij elk hun eigen ID-kaart hebben. Tot 2012 kon je kinderen ook mee naar Spanje nemen met alleen een bijschrijving op het paspoort van de ouder(s). Tegenwoordig is dat niet meer mogelijk. Regel daarom voor je kinderen, ook voor baby's en kleine kinderen, hun eigen identiteitskaart. Een paspoort mag ook, maar dit is niet verplicht. 

Met de auto naar Spanje 

Ga je met de auto op vakantie naar Spanje? Hiervoor heb je geen extra reisdocumenten nodig. Jouw rijbewijs is hier ook gewoon geldig. Ook heb je geen speciaal kenteken nodig om met je auto de grens over te gaan in Spanje. Dit geldt ook voor andere voertuigen, zoals een motor. Jouw rijbewijzen en kentekens zijn in Spanje geldig, en je hoeft geen aanvullende documenten te regelen. 

Een reisverzekering afsluiten voor Spanje 

Het afsluiten van een reisverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Met een reisverzekering ben je bijvoorbeeld verzekerd van hulp bij een ongeval of bij ziekte tijdens je vakantie. Zo kun je onbezorgd genieten van je reis naar Spanje. Een reisverzekering sluit je bij Univé in slechts een paar klikken online af. Je kunt ook gemakkelijk jouw reisgenoten meeverzekeren, bijvoorbeeld je gezin. Ook handig: je ziet meteen hoe hoog jouw premie uitvalt. 

Bereken jouw premie