Ga naar inhoud

Reisdocumenten voor Italië

Wanneer je op vakantie naar Italië gaat, is het wel belangrijk dat je de juiste reisdocumenten bij je hebt. Zo kun je je ook op reis altijd identificeren waar dat nodig is, bijvoorbeeld bij de douane op het vliegveld. Maar welke reisdocumenten heb je nodig voor jouw vakantie naar Italië? Italië ligt in de EU, dus je kunt hier gewoon met jouw ID-kaart (identiteitskaart) heen reizen. Een visum of paspoort regelen is niet nodig. 

Reizen naar Italië met je ID-kaart 

Italië is lid van de Europese Unie (EU), waar een vrij verkeer van personen is. Dat betekent dat je als burger uit een EU-land, zoals Nederland vrij bent om naar andere EU-landen te reizen zonder speciale toestemming of grenscontroles. Daarom is het in Italië, net als in Nederland, mogelijk om je te identificeren met alleen jouw ID-kaart. Je hebt dus niet per se een paspoort nodig in Italië, en je hoeft ook geen visum aan te vragen. Het is natuurlijk ook mogelijk om naar Italië te reizen met een paspoort in plaats van een ID-kaart, maar dit is niet verplicht om te hebben.  

Mijn ID-kaart is verlopen 

Wil je je ID-kaart gebruiken als identificatie in Italië? Dan moet deze wel geldig zijn. Controleer daarom voor je vakantie of je ID-kaart nog geldig is. Als je ID-kaart verlopen is, of verloopt tijdens de duur van je reis, is deze niet meer geldig. In dat geval moet je zorgen dat je een nieuwe ID-kaart aanvraagt en ontvangt voordat je op vakantie gaat. 

Reisdocumenten Italië voor kinderen 

Ga je met het gezin op vakantie? Houd er dan rekening mee dat jouw kinderen, ook baby's of peuters, hun eigen ID-kaart moeten hebben. Tot 2012 was het mogelijk om met kinderen naar Italië te reizen met alleen een bijschrijving op het paspoort van de ouder(s). Dat is inmiddels niet meer mogelijk. Regel daarom voor je kinderen, ook voor baby's en kleine kinderen, hun eigen identiteitskaart voor de vakantie. Een paspoort mag ook, maar dit is niet verplicht. 

Met de auto naar Italië 

Als je met de auto naar Italië reist, vraag je je misschien af of jouw rijbewijs hier ook geldt. Of moet je aanvullende documenten aanvragen voor jouw auto om in Italië te mogen rijden? Geen zorgen: jouw rijbewijs is in Italië ook gewoon geldig. Je hebt ook geen speciaal kenteken nodig om met jouw auto over de grens te rijden in Italië. Ook als je lokaal een auto wilt huren, kan dit gewoon met jouw eigen rijbewijs. Jouw rijbewijzen en kentekens zijn geldig in Italië, en je hoeft geen extra reisdocumenten te regelen. 

Reisverzekering voor Italië 

Heb je jouw reisdocumenten voor Italië op orde? Dan is het tijd om te denken aan een reisverzekering. Een goede reisverzekering zorgt er namelijk voor dat jij onbezorgd kunt genieten van jouw reis naar Italië. Hiermee ontvang je hulp als je dat nodig hebt tijdens je vakantie, bijvoorbeeld wanneer je ziek wordt op reis.  

Bereken jouw premie