Ga naar inhoud

Reisdocumenten voor Frankrijk

Als je op vakantie naar Frankrijk gaat, wil je natuurlijk wel weten welke reisdocumenten je hiervoor moet meenemen. Omdat Frankrijk in Europa ligt en ook een EU-land is, is een geldige identiteitskaart voldoende om je te identificeren. Een paspoort of visum heb je dus niet nodig om naar Frankrijk te reizen. Ga je met het gezin op vakantie? Zorg er dan voor dat ook je kinderen hun eigen identiteitsbewijs hebben, ook als ze minderjarig zijn. Dit is namelijk sinds 2012 verplicht. 

Reizen naar Frankrijk met ID-kaart 

Het is mogelijk om naar Frankrijk te reizen met alleen een ID-kaart. Je hoeft geen andere reisdocumenten, zoals een paspoort, mee te nemen naar Frankrijk om de grens over te kunnen. Je mag wel een paspoort gebruiken als identificatie, mocht je deze hebben, maar dit is niet verplicht. Ook is het niet nodig om een visum aan te vragen voor je reizen. Frankrijk valt namelijk net als Nederland binnen de Europese Unie, waar een vrij verkeer van personen geldt. Dat betekent dat je als EU-burger vrij bent om naar andere EU-landen te reizen zonder speciale toestemming of grenscontroles. 

Mijn ID-kaart is verlopen 

Om met je identiteitskaart naar Frankrijk te reizen, moet deze wel geldig zijn. Het is verstandig om voor je vakantie te checken of je ID-kaart nog geldig is. Als je ID-kaart verlopen is, of verloopt tijdens de duur van je reis, is deze niet meer geldig. Mocht dit het geval zijn, zorg dan dat je een nieuwe ID-kaart aanvraagt en ontvangt voordat je op vakantie gaat.  

Reisdocumenten Frankrijk voor kinderen 

Als je met (minderjarige) kinderen op vakantie gaat naar Frankrijk, moeten zij hun eigen ID-kaart hebben. Tot 2012 was het mogelijk om kinderen mee naar Frankrijk te nemen met alleen een bijschrijving op het paspoort van de ouder(s). Dat is inmiddels niet meer mogelijk. Regel daarom voor je kinderen, ook voor baby's en kleine kinderen, een eigen identiteitskaart. Een paspoort mag ook, maar dit is niet verplicht. 

Met de auto reizen naar Frankrijk 

Reis je met de auto naar Frankrijk? Hiervoor heb je geen aanvullende documenten nodig. Jouw rijbewijs is ook gewoon geldig in Frankrijk. Je hebt ook geen speciaal kenteken nodig om met jouw auto de grens over te gaan. Dit geldt ook voor andere voertuigen, zoals motoren. Jouw rijbewijzen en kentekens zijn in Frankrijk geldig, en je hoeft geen extra reisdocumenten te regelen. 

Reisverzekering voor vakantie naar Frankrijk 

Als je onbezorgd wilt genieten van je vakantie naar Frankrijk, is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten. Daarmee kun je altijd rekenen op hulp als er iets gebeurt op reis, bijvoorbeeld als je ziek wordt of spullen verliest. Bij Univé sluit je al in enkele klikken online een reisverzekering af. Bovendien zie je meteen hoe hoog jouw premie uitvalt. 

Bereken jouw premie