Ga naar inhoud

Reisdocumenten voor België

Heb jij binnenkort een vakantie naar België gepland? Dan is het wel belangrijk dat je de juiste reisdocumenten meeneemt. Zo kun je je altijd goed identificeren in België als dat nodig is, en kom je zonder problemen door de douane als je met het vliegtuig reist. Je kunt met een paspoort naar België reizen, maar ook met je ID-kaart. Let op: je reisdocumenten moeten wel geldig zijn voor de hele duur van je vakantie. 

Met paspoort of ID-kaart naar België 

Je kunt zowel een paspoort als een ID-kaart gebruiken om naar België te reizen. België is namelijk lid van de Europese Unie (EU). Dat betekent dat een paspoort niet verplicht is om hier de grens over te gaan. Hiervoor maakt het niet uit of je met de trein, het vliegtuig of de auto op vakantie gaat naar België. Jouw ID-kaart is voldoende om de grens over te komen en je te identificeren in het land. Je hoeft geen paspoort of visum aan te vragen voor je reis. 

Mijn reisdocumenten zijn (binnenkort) niet meer geldig 

Voor je vakantie naar België heb je een ID-kaart of paspoort nodig dat geldig is voor de hele duur van je reis. Dus in elk geval tot en met de dag dat je terugkomt in Nederland. Is jouw paspoort of ID-kaart niet meer geldig, of verloopt deze tijdens de duur van je vakantie? Vraag dan een nieuwe aan voor jouw reis naar België.  

Ook als je paspoort of ID-kaart kort na je geplande terugkeerdatum verloopt, is het verstandig om deze alvast te vervangen. Het kan namelijk zijn dat je onverwacht langer in België moet blijven. Bijvoorbeeld omdat je ziek wordt tijdens je vakantie, of omdat je trein of vliegtuig terug naar huis vertraagd is. Als je reisdocumenten verlopen terwijl je nog in België bent, heb je geen geldig paspoort of ID-kaart meer. Dit kan zorgen voor problemen als je je moet identificeren. Vervang je reisdocumenten daarom op tijd voor je vakantie. 

Reisdocumenten België voor kinderen 

Ook kinderen moeten geldige reisdocumenten hebben om naar België te mogen reizen. Dit geldt zowel voor oudere kinderen als baby’s of peuters. Zij moeten een eigen ID-kaart of paspoort hebben, dat geldig is voor de hele reisduur. Tot 2012 was het mogelijk om kinderen te laten meereizen met alleen een bijschrijving in het paspoort van de ouder(s). Inmiddels mag dat niet meer. Regel daarom voor elk meereizend kind een eigen ID-kaart of paspoort voor de reis naar België. Ook is het verstandig om een reisverzekering voor je gezin af te sluiten voor vertrek. 

Met de auto naar België 

Als je met de auto naar België reist, of van plan bent in België een auto te huren, vraag je je misschien af of je rijbewijs hier geldig is. Dat is zo: als je een Nederlands rijbewijs hebt dat geldig is voor je hele reisduur, mag je hier in België mee autorijden. Je hebt geen speciaal internationaal rijbewijs of aanvullende documenten nodig.  

Reis je niet met je eigen auto naar België, maar huur je hier een auto? Ook dit kan gewoon met jouw Nederlandse rijbewijs, zolang dit geldig is voor je hele reisduur. Wel is het mogelijk dat het autoverhuurbedrijf aanvullende eisen stelt. Bijvoorbeeld een bepaalde hoeveelheid rijervaring of een maximumleeftijd. 

Reisverzekering afsluiten voor België 

Als je naar België op vakantie gaat, is het een goed idee om eerst een reisverzekering voor België af te sluiten. Zo kun je altijd hulp krijgen als er iets misgaat, bijvoorbeeld als je je bagage verliest. Geniet met een reisverzekering zorgeloos van je reis naar België. Een reisverzekering sluit je bij Univé in een paar minuten online af. Daarbij bereken je meteen hoe hoog jouw premie wordt.  

Bereken jouw premie