Ga naar inhoud

Wat staat er in een hypotheekakte?

Een hypotheekakte is een officieel document dat u ondertekent bij de notaris voor de financiering van uw woning. Wij vertellen u er graag meer over.

Alle essentiële informatie staat vermeld

In de hypotheekakte worden de belangrijkste kenmerken van de hypotheekinschrijving benoemd. Een aantal details worden opgenomen in de hypotheekakte, welke details dit zijn is afhankelijk van de geldverstrekker. Voor de verdere details wordt in de hypotheekakte naar de definitieve hypotheekofferte en de daarbij behorende algemene voorwaarden verwezen.

Uiteraard begint het met de basisinformatie

Wanneer het gaat om een hypotheek, moet allereerst de basisinformatie in de hypotheekakte worden vermeld. Denk daarbij aan uw naam als hypotheekgever en de naam van de geldverstrekkende partij. En het onderpand waar het allemaal om draait: het adres van uw woning.

In de hypotheekakte wordt het bedrag aan hypotheekstelling genoemd. Dit kan het bedrag zijn van de aangevraagde hypotheek, echter kan dit bedrag ook hoger zijn. In dat geval spreken we over een hogere hypotheekinschrijving. Het voordeel van een hogere hypotheekinschrijving is dat wanneer u in de toekomst een aanvullende hypothecaire lening wenst op te nemen, dit binnen dit bedrag zonder tussenkomst van de notaris mogelijk is. U betaalt op dat moment geen extra kosten voor de notaris. Wel dient er op dat moment een nieuwe hypotheekaanvraag gedaan te worden en zal het aanvullende bedrag volgens de dan geldende normen en tegen de dan geldende rente worden verstrekt.

In de hypotheekakte staat verder dat u een verplichting aangaat om elke maand op tijd uw hypotheeklasten te betalen. En dat u aan het einde van de looptijd het complete hypotheekbedrag moet aflossen. Tenzij de aflossing al is gedaan vanuit de maandelijkse aflossing, zoals het geval is bij de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.

Maar ook uitgebreidere bepalingen staan erin

In de hypotheekakte staat verder hoe en onder welke omstandigheden de bank het geleende bedrag kan opeisen wanneer u niet voldoet aan uw betalingsverplichtingen. Een andere bepaling is dat u de woning niet mag verhuren aan iemand anders zonder uitdrukkelijke toestemming van de bank. Daarnaast mag u niet zonder toestemming van de geldverstrekker de bestemming laten wijzigen of de woning volledig afbreken.

Meer weten over uw hypotheekakte?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een hypotheek afsluiten en wat er vervolgens in de hypotheekakte komt te staan. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak.