Ga naar inhoud

De 3 meest voorkomende ontbindende voorwaarden

Als je een woning hebt gekocht, kun je alsnog de koopovereenkomst laten ontbinden onder bepaalde voorwaarden. Lees hier over de 3 meest voorkomende ontbindende voorwaarden. 

1: Voorbehoud van financiering 

De meest voorkomende reden om de koopovereenkomst te ontbinden is dat je de hypotheek niet rond krijgt. Deze ontbindende voorwaarde wordt voorbehoud van financiering genoemd. Hij staat vaak al standaard in een koopovereenkomst, maar niet altijd. Let hier dus goed op voordat je de overeenkomst tekent. 

Om een beroep te kunnen doen op deze ontbindende voorwaarde moet je op de datum dat de hypotheek volgens het contract rond moet zijn, kunnen aantonen dat dit niet gelukt is. Daarvoor moet je meestal schriftelijke afwijzingen laten zien van één of soms twee geldverstrekkers.  

2: Bouwkundige keuring 

Wil je zeker weten dat er geen verborgen gebreken te vinden zijn in het huis dat je pas gekocht hebt? Neem dan de bouwkundige keuring op in het koopcontract als ontbindende voorwaarde. 

Vooral bij oudere woningen is een uitgebreide inspectie door een expert aan te raden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van achterstallig onderhoud waarvoor je flink wat kosten moet maken. Je kunt samen met de verkoper afspreken op basis van welke uitkomst van de bouwkundige keuring je mag afzien van de koop. Het bouwkundig inspectierapport dient als het bewijs dat je kunt inbrengen hiervoor.  

3: Nationale Hypotheek Garantie 

Nog een ontbindende voorwaarde die te maken heeft met de hypotheek: namelijk het voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit financiële vangnet komt goed van pas als je door omstandigheden de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en je woning via een veiling verkocht wordt voor een bedrag dat lager is dan de hypotheeksom. Onder bepaalde voorwaarden wordt je restschuld dan kwijtgescholden. Logisch dus dat veel mensen deze ontbindende voorwaarde willen opnemen in het koopcontract, want dit biedt veel zekerheid. 

Gratis ontbinden binnen drie dagen bedenktijd  

Overigens hoef je niet alleen op de ontbindende voorwaarden te vertrouwen. In de wet staat dat je drie dagen bedenktijd hebt nadat je de koopovereenkomst hebt getekend. Mocht je, om welke reden dan ook, besluiten om toch van de koop af te zien, dan kun je de overeenkomst ontbinden zonder (financiële) gevolgen. Lees meer over het ontbinden van je koopcontract

Meer weten over ontbindende voorwaarden? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een koopovereenkomst ontbinden. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak om hypotheekadvies te krijgen. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank