Ga naar inhoud

De 3 meest voorkomende ontbindende voorwaarden

Als u een woning heeft gekocht, kunt u alsnog de koopovereenkomst laten ontbinden onder bepaalde voorwaarden. Lees hier over de 3 meest voorkomende ontbindende voorwaarden. 

1: Voorbehoud van financiering 

De meest voorkomende reden om de koopovereenkomst te ontbinden is dat u de hypotheek niet rond krijgt. Deze ontbindende voorwaarde wordt voorbehoud van financiering genoemd. Hij staat vaak al standaard in een koopovereenkomst, maar niet altijd. Let hier dus goed op voordat u de overeenkomst tekent. 

Om een beroep te kunnen doen op deze ontbindende voorwaarde moet u op de datum dat de hypotheek volgens het contract rond moet zijn, kunnen aantonen dat dit niet gelukt is. Daarvoor moet u meestal schriftelijke afwijzingen laten zien van één of soms twee geldverstrekkers.  

2: Bouwkundige keuring 

Wilt u zeker weten dat er geen verborgen gebreken te vinden zijn in het huis dat u pas gekocht heeft? Neem dan de bouwkundige keuring op in het koopcontract als ontbindende voorwaarde. 

Vooral bij oudere woningen is een uitgebreide inspectie door een expert aan te raden. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van achterstallig onderhoud waarvoor u flink wat kosten moet maken. U kunt samen met de verkoper afspreken op basis van welke uitkomst van de bouwkundige keuring u mag afzien van de koop. Het bouwkundig inspectierapport dient als het bewijs dat u kunt inbrengen hiervoor.  

3: Nationale Hypotheek Garantie 

Nog een ontbindende voorwaarde die te maken heeft met de hypotheek: namelijk het voorbehoud van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dit financiële vangnet komt goed van pas als u door omstandigheden de hypotheeklasten niet meer kunt betalen en uw woning via een veiling verkocht wordt voor een bedrag dat lager is dan de hypotheeksom. Onder bepaalde voorwaarden wordt uw restschuld dan kwijtgescholden. Logisch dus dat veel mensen deze ontbindende voorwaarde willen opnemen in het koopcontract, want dit biedt veel zekerheid. 

Gratis ontbinden binnen drie dagen bedenktijd  

Overigens hoeft u niet alleen op de ontbindende voorwaarden te vertrouwen. In de wet staat dat u drie dagen bedenktijd heeft nadat u de koopovereenkomst heeft getekend. Mocht u, om welke reden dan ook, besluiten om toch van de koop af te zien, dan kunt u de overeenkomst ontbinden zonder (financiële) gevolgen. Lees meer over het ontbinden van uw koopcontract

Meer weten over ontbindende voorwaarden? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een koopovereenkomst ontbinden. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak.