Ga naar inhoud

Koopovereenkomst ontbinden: kan dat?

Als je een bestaande woning hebt gekocht, kun je alsnog de koopovereenkomst laten ontbinden onder bepaalde voorwaarden. Wij adviseren je er graag over. 

Ontbindende voorwaarden 

De meest voorkomende reden om de koopovereenkomst te ontbinden is dat je de hypotheek niet rond krijgt. Dit is vrij standaard opgenomen als ontbindende voorwaarde (voorbehoud van financiering wordt dat genoemd), maar niet altijd. Let hier dus goed op voordat je de overeenkomst tekent. Daarnaast dien je dit bij het uitbrengen van een bod expliciet te benoemen: je brengt een bod uit onder voorbehoud van financiering. 

Andere ontbindende voorwaarden zijn bijvoorbeeld voorbehoud van bouwkundige keuring (bijvoorbeeld als er meer achterstallig onderhoud is dan gedacht) of voorbehoud verkoop eigen woning. 

Wil je de koopovereenkomst ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden, dan moet je hiervoor bewijs leveren. Denk hierbij aan een afwijzing van een geldverstrekker of een kopie van het bouwkundig rapport. 

Gratis ontbinden binnen drie dagen bedenktijd  

In de wet staat dat je drie dagen bedenktijd hebt nadat je de koopovereenkomst hebt getekend. Mocht je, om welke reden dan ook, besluiten om toch van de koop af te zien, dan kun je de overeenkomst ontbinden zonder (financiële) gevolgen. 

De drie dagen gaan in om middernacht de dag nadat je de koopovereenkomst ondertekend hebt en duren tot 23:59 uur van de derde dag. Van deze drie dagen mag slechts één dag in het weekend vallen. Komt het zo uit dat zaterdag en zondag allebei in de tijdsperiode vallen, dan telt de zondag niet mee en heb je dus een dag extra bedenktijd. 

Maak binnen deze drie dagen schriftelijk kenbaar aan de verkopende partij dat je de koopovereenkomst wilt ontbinden. Je hoeft hiervoor geen reden op te geven. 

Of betaal 10% van de koopsom als boete 

Wil je op een later moment dan binnen de drie dagen bedenktijd de koopovereenkomst ontbinden? Dat kan, maar dan betaal je wel 10% van de koopsom van de woning als boete. Dit kan je dus veel geld kosten. Daarom is het verstandig om vooraf goed na te denken over de ontbindende voorwaarden die je in de koopovereenkomst laat opnemen. Ook kun je de termijn waarin deze voorwaarden geldig zijn soms verlengen in overleg met de verkopende partij. Wij adviseren je hier graag over. 

Meer weten over een koopovereenkomst ontbinden? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je door middel van hypotheekadvies snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een koopovereenkomst ontbinden. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank