Ga naar inhoud

Bouwrente bij nieuwbouw

Als je een nieuwbouwwoning koopt en je sluit daarvoor een hypotheek af, dan moet je over die hypotheek uiteraard hypotheekrente betalen. Maar het kan ook zijn dat je daarnaast ook nog bouwrente moet betalen. Je betaalt die bouwrente aan de bouwer (dat is in de meeste gevallen ook de aannemer) van het huis. Het bedrag van de te betalen rente kan bestaan uit twee delen: de financieringsvergoeding en een uitstelrente. Naast deze twee vormen is er ook een regeling voor de rente over het bouwdepot.  

Wat houdt de financieringsvergoeding in?

De financieringsvergoeding heeft betrekking op de rente die je betaalt over de periode voor het sluiten van de koop-aanneemovereenkomst. De bouwer heeft op dat moment namelijk al kosten gemaakt voor de grond en de bouw. Die kosten, vermeerderd met rente, bepalen de hoogte van de financieringsvergoeding. Deze kosten zijn overigens niet aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting.

Wat is uitstelrente?

Uitstelrente is de rente die je betaalt over de periode die zit tussen het sluiten van de koop/aanneemovereenkomst en het moment dat je officieel en daadwerkelijk eigenaar wordt van het huis. Het gaat dus eigenlijk om de periode tussen het aankopen van de woning en het regelen van de hypotheek. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Meefinancieren van de bouwrente

Wil je voorkomen dat je dubbele lasten hebt bij de aankoop van een nieuwbouwhuis? Dan kun je de bouwrente tot een bepaalde hoogte meefinancieren in je hypotheek. Dit bedrag wordt ook wel het bouwrentedepot genoemd. Het is bedoeld om de rente tijdens de bouw van te betalen. Dat is dus een ander depot dan het bouwdepot waaruit je de bouwfacturen betaalt. Bij een bouwrentedepot is alleen het verschil tussen de door jou betaalde en ontvangen rente fiscaal aftrekbaar.

Berekening bouwrente: een voorbeeld

Hoe wordt de bouwrente nu precies berekend en welke gedeelte is fiscaal aftrekbaar? Ter verduidelijking laten we hieronder een simpel rekenvoorbeeld zien:

Stel je sluit een hypotheek af voor een nieuwbouwhuis ter hoogte van € 300.000. Het rentepercentage bedraagt 4%. Aan het einde van het jaar is er in totaal € 200.000 opgenomen voor de grond en de eerste paar termijnen.

  • De te betalen rente is dan: 4% van € 300.000 = € 12.000
  • Te ontvangen rente: 4% van € 100.000 = € 4.000
  • Daadwerkelijk betaald en fiscaal aftrekbaar: € 8.000

Meer weten over bouwrente of heb je behoefte aan hypotheekadvies voor jouw specifieke situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank