Ga naar inhoud

Bouwrente bij nieuwbouw

Als u een nieuwbouwwoning koopt en u sluit daarvoor een hypotheek af, dan moet u over die hypotheek uiteraard hypotheekrente betalen. Maar het kan ook zijn dat u daarnaast ook nog bouwrente moet betalen. U betaalt die bouwrente aan de bouwer (dat is in de meeste gevallen ook de aannemer) van het huis. Het bedrag van de te betalen rente kan bestaan uit twee delen: de financieringsvergoeding en een uitstelrente. Naast deze twee vormen is er ook een regeling voor de rente over het bouwdepot.  

Wat houdt de financieringsvergoeding in?

De financieringsvergoeding heeft betrekking op de rente die u betaalt over de periode voor het sluiten van de koop-aanneemovereenkomst. De bouwer heeft op dat moment namelijk al kosten gemaakt voor de grond en de bouw. Die kosten, vermeerderd met rente, bepalen de hoogte van de financieringsvergoeding. Deze kosten zijn overigens niet aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting.

Wat is uitstelrente?

Uitstelrente is de rente die u betaalt over de periode die zit tussen het sluiten van de koop/aanneemovereenkomst en het moment dat u officieel en daadwerkelijk eigenaar wordt van het huis. Het gaat dus eigenlijk om de periode tussen het aankopen van de woning en het regelen van de hypotheek. Deze kosten zijn wel fiscaal aftrekbaar.

Meefinancieren van de bouwrente

Wilt u voorkomen dat u dubbele lasten heeft bij de aankoop van een nieuwbouwhuis? Dan kunt u de bouwrente tot een bepaalde hoogte meefinancieren in uw hypotheek. Dit bedrag wordt ook wel het bouwrentedepot genoemd. Het is bedoeld om de rente tijdens de bouw van te betalen. Dat is dus een ander depot dan het bouwdepot waaruit u uw bouwfacturen betaalt. Bij een bouwrentedepot is alleen het verschil tussen de door u betaalde en ontvangen rente fiscaal aftrekbaar.

Berekening bouwrente: een voorbeeld

Hoe wordt de bouwrente nu precies berekend en welke gedeelte is fiscaal aftrekbaar? Ter verduidelijking laten we hieronder een simpel rekenvoorbeeld zien:

Stel u sluit een hypotheek af voor een nieuwbouwhuis ter hoogte van € 300.000. Het rentepercentage bedraagt 4%. Aan het einde van het jaar is er in totaal € 200.000 opgenomen voor de grond en de eerste paar termijnen.

  • De te betalen rente is dan: 4% van € 300.000 = € 12.000
  • Te ontvangen rente: 4% van € 100.000 = € 4.000
  • Daadwerkelijk betaald en fiscaal aftrekbaar: € 8.000

Meer weten over bouwrente of heeft u behoefte aan een advies voor uw specifieke situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.