Ga naar inhoud

Stappenplan voor starters

Wanneer je nieuw bent op de woningmarkt, komt er veel op je af. Waar begin je? Wat is belangrijk? We helpen je graag verder met dit stappenplan voor starters

Stap 1: keuze maken tussen nieuwbouw en bestaande bouw 

Vind je het fijn om in een gloednieuw huis te gaan wonen, waarvan je alleen nog een 3D-tekening hebt gezien? Of wil je liever eerst rondlopen in de woning en kies je voor bestaande bouw? Beide hebben hun voor- en nadelen. Ook de hypotheek voor een nieuwbouwwoning is anders dan voor bestaande bouw. Het is dus goed om vooraf te bedenken wat past in jouw situatie. 

Stap 2: de hypotheekmogelijkheden bespreken 

Uiteraard wil je graag weten hoeveel je kunt lenen om je woning te kunnen kopen. Maak daarbij gebruik van hypotheekadvies van een advsieur van Univé. Het is handig om een overzicht van inkomsten, uitgaven en eigen geld mee te nemen naar het hypotheekgesprek. Hieruit kan de adviseur opmaken wat de potentiële hypotheek kan worden. Daarnaast kun je bij Univé heel gemakkelijk gegevens voor jouw hypotheekgesprek digitaal aanleveren. Samen bespreken jullie de hypotheekvormen, de looptijd en de rente. Daarna weet je wat je maximale hypotheek kan zijn. 

Stap 3: onderhandelen over de woning  

Zodra je weet welke woning je wilt én je weet wat je maximale budget is, kun je het onderhandelingsproces ingaan. Dit is voor veel mensen het spannendste deel. Een goede voorbereiding is namelijk essentieel. Hoe gewild zijn woningen in deze buurt? Welke prijs bied je? Het is belangrijk dat je flexibel bent, omdat de verkopende partij ook bepaalde wensen heeft. 

Stap 4: verzekeringen en testament regelen 

Zodra je overeenstemming hebt bereikt over de koopsom, de (eventuele) voorbehouden en de passeerdatum, dan kan de hypotheekaanvraag worden opgestart. De hypotheekadviseur zal hierbij ook stilstaan bij het eventueel afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering (maandlastenbeschermer) en in kaart brengen wat je met de notaris dient te bespreken (bijvoorbeeld het laten opmaken van een samenlevingsovereenkomst en een testament).  

Voordat je de sleutel ontvangt op de passeerdatum zal de verzekering van de woning geregeld moeten worden. Aangezien je woning als onderpand dient voor de hypotheek, verplichten geldverstrekkers je om een opstalverzekering af te sluiten. Via jouw hypotheekadviseur kun je een afspraak maken met een verzekeringsadviseur die de verzekeringen voor je woning kan regelen. 

Goed om te weten: als je samen een huis koopt, ben je niet automatisch elkaars erfgenaam. Dat is de reden dat veel mensen bij het ondertekenen van hun hypotheekakte bij de notaris ook meteen een testament laten opmaken. Daarin kun je de voorwaarden opnemen die jij wilt. Wat je hiervoor moet regelen, kan de notaris jou het beste toelichten.   

Meer weten over je eerste stappen op de woningmarkt of je hypotheek? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel antwoord geven op je vragen. Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.