Ga naar inhoud

Gemengde verzekering

Een gemengde verzekering is een verzekering die op twee momenten geld kan uitkeren. In de eerste plaats als je op een bepaalde datum nog in leven bent. En in de tweede plaats als je voor die tijd komt te overlijden. Er is in zo’n geval sprake van een combinatie van een kapitaalverzekering bij leven én een tijdelijke overlijdensrisicoverzekering.

Gemengde verzekering bij een hypotheek

In een gemengde verzekering wordt dus kapitaal opgebouwd en het overlijdensrisico afgedekt. Een gemengde verzekering is vooral bekend als hypotheekverzekering. Het is een polis die vaak werd afgesloten in combinatie met een hypotheek. Denk aan vormen als een spaarhypotheek, beleggingshypotheek of een hybride hypotheek.

Fiscaal voordelig

De hypotheekvorm met een gemengde verzekering werd met name afgesloten vanwege het bijbehorende fiscale voordeel. De uitkering was onder bepaalde voorwaarden belastingvrij. Zo bouwde je belastingvrij kapitaal op om de hypotheek mee te kunnen aflossen. De combinatie van een aflossingsvrije lening en het maximaal benutten van de hypotheekrenteaftrek zorgde ervoor dat dit een zeer voordelige constructie was.

Gemengde verzekering: sinds 2013 weinig meer afgesloten

Per 1 januari 2013 veranderde er nogal wat in Nederland. De regelingen bleven nog wel bestaan voor lopende polissen, maar het was niet meer mogelijk om een nieuwe verzekering met fiscaal voordeel af te sluiten. Bovendien werd de hypotheekrenteaftrek drastisch ingeperkt. Om recht op aftrek te hebben bij een nieuwe hypotheek, moet het een hypotheek zijn waarop maandelijks wordt afgelost. Dit zorgde ervoor dat de gemengde verzekering bijna niet meer werd  afgesloten. Tegenwoordig kiest men eerder voor het zelf opbouwen van kapitaal in combinatie met een losse overlijdensrisicoverzekering.

Meer weten over de gemengde verzekering of heb je hypotheekadvies nodig? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank