Ga naar inhoud

Kapitaalverzekering eigen woning

Laten we direct duidelijk zijn: een nieuwe kapitaalverzekering eigen woning kun je sinds 2013 niet meer afsluiten. Toch kan het zijn dat je nog op zoek bent naar meer informatie hierover. Bijvoorbeeld omdat je zo’n verzekering lang geleden hebt afgesloten voor een bestaande spaarhypotheek of beleggingshypotheek, maar nu eigenlijk niet meer precies weet wat het inhoudt. Op deze pagina vertellen we je er graag meer over.

Wat is een kapitaalverzekering eigen woning?

Er is sprake van een kapitaalverzekering eigen woning (KEW) als er een bepaalde connectie is tussen de KEW en de eigen woning. Een kapitaalverzekering is een vorm van een levensverzekering. Die sluit je af om je hypotheek uiteindelijk mee af te lossen. 

De verzekering keert een kapitaal uit bij in leven zijn op een bepaalde datum. Meestal is dat aan het einde van de looptijd van de hypotheek. Ook keert de verzekering uit bij overlijden vóór deze datum. De te betalen maandelijkse premie bestaat uit een spaar- of beleggingsdeel, een overlijdensrisicodeel en een kostendeel. 

Ga je de uitkering van de levensverzekering  gebruiken voor het aflossen van de hypotheekschuld die je aanging voor de aanschaf of verbetering  van je eigen woning? Dan kan de verzekering aangemerkt worden als kapitaalverzekering eigen woning.

Wanneer is een kapitaalverzekering een KEW?

Om aangemerkt te kunnen worden als een KEW moet een kapitaalverzekering aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je moet een koopwoning hebben die voor jou als hoofdverblijf dient.
  • Je moet de uitkering uit de kapitaalverzekering gebruiken voor het aflossen van de hypotheek.
  • De looptijd van de verzekering is maximaal dertig jaar.
  • De hoogste jaarpremie mag niet hoger zijn dan tien keer de laagste maandpremie.
  • Je mag tussentijds geen geld opnemen uit de kapitaalverzekering. Het geld staat namelijk vast en blijft staan tot het eind van de verzekeringsduur.  Sinds 1 april 2017 zijn de belastingregels versoepeld en mag je de verzekering onder voorwaarden wel eerder laten uitkeren en gebruiken om je hypotheek mee af te lossen.

KEW en belasting

Tijdens de kapitaalopbouw (dus gedurende de looptijd van de verzekering) hoef je geen belasting te betalen over de waarde. De KEW valt namelijk in box 1 en behoort daardoor niet tot de grondslag van de vermogensrendementsheffing in box 3.

Verhuizen en de kapitaalverzekering

Ga je verhuizen? Dan is de kapitaalverzekering eigen woning vaak belastingvrij mee te nemen. Je kunt je huidige kapitaalverzekering of bankspaarrekening voortzetten en het al opgebouwde vermogen meenemen naar een andere kapitaalverzekering of bankspaarrekening. Wil je op deze manier verder sparen?  Dan mag het gegarandeerde eindbedrag niet hoger uitkomen dan het oorspronkelijke eindbedrag . Wil je verder beleggen?  Dan is er geen gegarandeerd eindbedrag en is de regel dat je niet meer premie mag inleggen dan in je oorspronkelijke opbouwvorm.  

Wil je meer weten over de kapitaalverzekering eigen woning of wil je deskunidg hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank