Ga naar inhoud

WAM verzekering

Wanneer er een auto op uw naam staat bent u verplicht om een WAM verzekering af te sluiten. Een WAM verzekering is hetzelfde als een WA verzekering. Wanneer bent u WAM verzekerd? Wat houdt een WAM verzekering in en waar sluit u deze af? Univé geeft antwoord op de veel voorkomende vragen over de WAM verzekering en helpt u graag verder op weg.

Wat is WAM verzekerd?

Als auto-eigenaar bent u verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten. WA staat voor Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Een WAM verzekering is dan ook niet meer dan de wettelijk verplichte WA Verzekering zoals u deze kent, het staat namelijk voor Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen. Deze wet kan worden gezien als de verzekeringsplicht voor motorrijtuigen. Uw auto valt dus ook onder deze wet.

U kunt een flinke boete krijgen wanneer u] uw auto niet WA(M) verzekerd heeft. Bent u betrokken bij een ongeluk zonder in het bezit te zijn van een WA verzekering? Dan bent u strafbaar.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er?

De drie standaard verzekeringsvormen bij een Univé autoverzekering zijn als volgt:

  • WA
  • WA+
  • All Risk

Bij een WA verzekering wordt alleen schade die u toebrengt aan anderen vergoed. Schade aan uw eigen auto wordt niet vergoed. Een WA+ verzekering vergoedt niet alleen schades aan anderen, maar in sommige gevallen ook aan uw eigen auto. Dit zijn autoschades veroorzaakt door een aanrijding met loslopende dieren, hagel en storm, bliksem, brand en ontploffing, ruitbreukdiefstal en poging tot diefstal. Schade aan uw eigen auto na een aanrijding worden niet vergoed. De All Risk verzekering is de meest uitgebreide verzekering van de drie. Bij deze dekking wordt schade aan uw eigen auto door aanrijdingen ook vergoed. Wij hebben voor u op een rijtje gezet wat het verschil is tussen een WA+ en een All Risk verzekering

U kunt ook kiezen voor één van onze aanvullende dekkingen. Met bijvoorbeeld de aanvullende dekking pechhulp, helpt Univé u zo weer op weg wanneer u stilstaat met pech. 

Ben ik WAM verzekerd?

Weet u niet zeker of u WA (WAM) verzekerd bent? In de volgende situaties kan twijfel ontstaan:

  • Er is al een tijdje geen premie afgeschreven.
  • De verkopende partij geeft aan dat de verzekering nog doorloopt
  • U heeft kortgeleden een verzekering afgesloten, maar weet niet of de dekking al loopt.

U kunt bij twijfel gemakkelijk uw kenteken invoeren bij de RDW kentekencheck. Druk vervolgens op de knop opvragen. U ziet dan onder het kopje ‘’status van het voertuig’’ of uw auto WAM verzekerd is[VH3] .

WA(M) verzekering auto afsluiten

Een WA(M) autoverzekering afsluiten heeft u bij Univé zo geregeld. U kunt uw premie berekenen en direct een verzekering afsluiten. Bent u er nog niet helemaal uit welk type autoverzekering bij u past? 

Doe de autocheck