Ga naar inhoud

Autodiefstal voorkomen

Niemand wil dat zijn of haar auto gestolen wordt. Dus is het van belang om ervoor te zorgen dat u autodiefstal kunt voorkomen. Op deze pagina leggen we uit wat u allemaal kunt doen om geen slachtoffer te worden van autodiefstal. Of om de kans dat dat toch gebeurt in elk geval zo veel mogelijk te verkleinen. 

Diefstal en verzekering auto 

U kunt uw auto verzekeren tegen diefstal. U krijgt daarmee uw eigen auto misschien niet altijd terug, wel wordt het leed in uw portemonnee verzacht. Met WA+ (Beperkt Casco) of All Risk (Volledig Casco) kunt u uw auto bij Univé verzekeren tegen autodiefstal of diefstal van auto-onderdelen. U bent dan eveneens verzekerd tegen joyriding. Bij alleen WA worden diefstal en joyriding niet vergoed. 

Tips om autodiefstal te voorkomen 

Ook al vinden dieven steeds slimmere manieren om een auto te stelen, u kunt zelf een aantal dingen doen om autodiefstal te voorkomen. Wij hebben ze hieronder overzichtelijk voor u op een rijtje gezet. 

Deze tip klinkt natuurlijk vrij logisch, maar toch gebeurt het nog wel eens dat mensen hun auto niet afsluiten. Bijvoorbeeld omdat ze heel snel even ergens naar binnen moeten. Zorg er daarom dus voor dat u uw auto altijd afsluit. 

Eigenlijk net zo’n open deur als de vorige tip, maar toch komt dit nog regelmatig voor. Dieven zijn echt een stuk sneller dan u denkt, dus laat uw sleutels nooit in het contact zitten als u zelf de auto verlaat. 

Het is belangrijk om voordat u de auto uitstapt het stuur van de auto in het stuurslot te draaien. Of gebruik een speciaal stuurslot of een slot voor op de handrem of het gaspedaal om autodiefstal te voorkomen. 

Gaat u uw auto parkeren op een voor u onbekende plek? Kies dan een parkeerplek uit die goed verlicht is. Bij voorkeur in een drukke en bebouwde omgeving. Is zo’n plek niet goed te vinden? Misschien dat het dan verstandig is om uit te wijken naar een parkeergarage met cameratoezicht. 

Zorg ervoor dat het kenteken van uw auto in alle ruiten gegraveerd is. Zo wordt rijden met een valse kentekenplaat namelijk moeilijker en bovendien ook kostbaar. Alle ruiten moeten dan namelijk vervangen worden. 

Laat een antidiefstalarm in de auto installeren. Die zijn verkrijgbaar in 5 verschillende klassen, van eenvoudig tot aan zeer uitgebreid. Auto’s die vanaf 1998 op de markt zijn gekomen, zijn standaard voorzien van het meest eenvoudige alarmsysteem (dubbele startonderbreker, klasse 1).  

Maakt u bij uw auto gebruik van keyless entry? Beveilig dan uw zendsleutel. Berg de sleutel in huis goed op, bijvoorbeeld in een afsluitbaar blik. Zo kan het signaal niet onderschept worden. 

Wat te doen als uw auto toch gestolen is? 

Ook al heeft u aan alle voorzorgsmaatregelen gedacht, toch kan autodiefstal echt iedereen treffen. Wat u dan moet doen?  

  • Het is belangrijk om direct actie te ondernemen en aangifte te doen bij de politie. Dat kan in de plaats waar de auto gestolen is of telefonisch bij het Aangifteloket Gestolen Voertuigen en Transportcriminaliteit, telefoon 088-0087444.  
  • Bel het Vermiste Objecten Register (VOR): 055-7410001. Zij maken de diefstal van uw auto bekend bij alle landelijke opsporingsdiensten. 
  • Ook moet u uw verzekeraar op de hoogte stellen van de diefstal van de auto. Is uw auto verzekerd bij Univé?  Meld de diefstal dan online in de Univé-App of via Mijn Univé. Of meld uw schade via onze klantenservice op telefoonnummer 0592-349249. Daarnaast biedt ook ons handige stappenplan altijd uitkomst . 

Wij hebben meer tips voor uw auto.