Ga naar inhoud

Rijden over tolwegen in Europa

Als je over de snelwegen van Europa gaat rijden, krijg je misschien te maken met tolwegen. Bijvoorbeeld in Frankrijk, Zwitserland of Italië. Op zo’n tolweg betaal je geld om gebruik te mogen maken van de weg. Het ene land vraagt je om deze vorm van wegenbelasting met tolpoortjes, de andere met autovignetten. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 

In welke landen moet ik tol betalen? 

In verschillende landen in Europa betaal je tol. Dat kan op drie verschillende manieren: 

  • Tol op basis van de gereden afstand.
    Op de snelwegen vind je tolpoortjes waar je deze tol betaalt. Deze manier van tol heffen vind je in onder andere Frankrijk, Griekenland, Engeland, Ierland, Italië, Kroatië, Noorwegen, Polen, Portugal en Spanje. 

  • Met een tolvignet.
    Deze kun je, net als de milieustickers die je in sommige landen nodig hebt, online of in winkels kopen. Dit kan in Nederland, bijvoorbeeld bij een ANWB-winkel. In het buitenland zijn vaak ook tolvignetten te koop in tankstations, zeker in de buurt van de grens. Je hebt zo’n tolvignet nodig in Bulgarije, Oostenrijk, Roemenië, Zwitserland, Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Hongarije. 

  • Speciale tolheffing voor bijvoorbeeld bruggen en tunnels.
    Dit komt voor in Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Denemarken en Zweden. Dit betaal je bij tolpoortjes op locatie. 

Hoe werken tolwegen? 

Je weet dat je op een tolweg rijdt als je onderweg borden langs de snelweg ziet staan met bijvoorbeeld ‘péage’, ‘peaje’ of ‘portagem’. Hier kom je eerst een tolpoortje tegen waarbij je een kaartje moet trekken. Zorg ervoor dat je dit kaartje niet kwijtraakt.  

Als je namelijk verder rijdt op de snelweg of een afrit neemt, kom je betaalpoortjes tegen. Boven deze poortjes staat aangegeven hoe je er kunt betalen, bijvoorbeeld met contant geld of een pinpas/creditcard. Bij deze poortjes voer je je kaartje in of geef je je kaartje aan het personeel. Hier wordt de prijs berekend die je moet betalen. Ben je je kaartje kwijt? Dan betaal je het hoogste bedrag dat mogelijk is op die route. 

Tolvignetten 

In landen waar tolvignetten nodig zijn, zul je geen tolpoortjes tegenkomen. Alleen bij speciale tunnels en bruggen kan er gevraagd worden naar een extra vergoeding. Een tolvignet staat op kenteken, of je plakt het als sticker op de voorruit. Hiermee bewijs je dat je hebt betaald om gebruik te maken van de snelwegen. Dit geldt wel voor een bepaalde periode. Zo kun je tolvignetten voor een paar dagen aanvragen, maar ook voor een aantal weken of maanden. 

Zo bereken je de tol op jouw route 

Ben je benieuwd wat de kosten van de tol worden op de route die je hebt uitgestippeld? Er zijn online hulpmiddelen waarmee je dit kunt berekenen. Vul hier jouw start- en eindadres in, en lees gemakkelijk hoeveel tol je gaat betalen.  

Tips voor een voordelige route 

Met tolbetalingen kan reizen naar en door sommige landen best duur zijn. Als je voordelig door Europa wilt reizen, kun je geld besparen met de volgende tips. 

Tol wordt over het algemeen alleen gevraagd op de snelwegen. Heb je wat meer tijd om op jouw eindbestemming te komen? Kies dan voor een route buiten de snelwegen. Dit is niet alleen goedkoper, maar er is vaak ook meer te zien. 

Als je een voordelige autovakantie wilt, kun je ook een vakantie overwegen in landen zoals Finland of Estland. In deze landen betaal je geen tol op de wegen. Ook een vakantie in Nederland is een goede optie. 

Hoewel er in veel landen tol gevraagd wordt, geldt dit niet voor alle snelwegen in het land. Zo zijn er bijvoorbeeld in Frankrijk snelwegen waar je overheen mag rijden zonder tol te betalen, zoals de A31 van Luxemburg naar Nancy. Op deze weg staan geen tolpoortjes. Als je verder rijdt vanaf Nancy, kom je ze wel weer tegen. 

Goed verzekerd op weg 

Als je een mooie autovakantie op de planning hebt staan, is het goed om te controleren of je goed verzekerd op reis gaat. Denk bijvoorbeeld aan: