Ga naar inhoud

Meldcode auto: wat is het?

Om een autoverzekering af te sluiten heb je de meldcode van je auto nodig. Maar wat is deze code precies? En waar vind je hem?

Wat is de meldcode?

De meldcode is een 4-cijferige code die gekoppeld is aan jouw auto. Hiermee kan je auto worden geïdentificeerd. De meldcode lijkt een beetje op een vingerprint: het is uniek en gekoppeld aan één voertuig. De code blijft daarom ook altijd hetzelfde.

De meldcode is ook onderdeel van het chassisnummer, oftewel het frame- of voertuigidentificatienummer. Het chassisnummer bestaat uit 17 cijfers, waarvan de laatste 4 de meldcode vormen. Deze 17-cijfergie code staat altijd in de auto gegraveerd. Je vindt hem meestal terug onder de motorkap, achter de voorruit of in de binnenkant van de voordeur.

Waarom heb ik een meldcode nodig?

Wil je een autoverzekering afsluiten? Dan heeft de verzekeraar twee dingen nodig: jouw kenteken en meldcode. Met deze twee gegevens meldt de verzekeraar jouw autoverzekering aan bij de RDW. De RDW en politie kunnen vervolgens met jouw meldcode en kenteken controleren of jouw auto verzekerd is. Het is wettelijk verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Wanneer jouw meldcode en kenteken dus niet zijn aangemeld bij de RDW, kun je een boete krijgen van € 400,- voor onverzekerd rijden.

Waar kan ik de meldcode van mijn auto vinden?

De meldcode vind je op een aantal plekken terug: 

 • 1

  Kentekencard of papieren kentekenbewijs

  De meldcode staat altijd op het kentekenbewijs vermeld. Zowel op de kentekencard als op het papieren bewijs vind je hem vlakbij het kenteken.

 • 2

  Tenaamstellingsverslag

  Na het overschrijven van de auto krijg je een tenaamstellingsverslag. Hier staat ook de meldcode vermeld.

 • 3

  In de auto zelf

  Het chassisnummer staat altijd ergens in je auto gegraveerd. De plek hangt per fabrikant af. Maar dit is vaak achter de voorruit, onder de motorkap of in de binnenkant van een van de voordeuren. Gevonden? De laatste 4 cijfers vormen de meldcode.

Kun je jouw meldcode nergens vinden of ben je hem kwijt? Geen zorgen. Je kunt de code ook opvragen bij de RDW.

Meldcode en tenaamstellingscode: wat is het verschil?

De meldcode en tenaamstellingscode worden nog wel eens door elkaar gehaald. Toch zijn dit 2 verschillende codes. Dit zijn de grootste verschillen:

 • De tenaamstellingscode heeft 9 cijfers, de meldcode 4.
 • De meldcode gebruik je alleen voor het afsluiten van een autoverzekering. De tenaamstellingscode gebruik je alleen voor het verkopen of wegdoen van je auto.
 • De meldcode vind je terug op het kentekenbewijs of gegraveerd in je auto. De tenaamstellingscode is opgesplitst in 2 delen. Deel 1 vind je op het tenaamstellingsverslag en deel 2 in de brief van de RDW.