Ga naar inhoud

Tenaamstellingscode aanvragen

Bent u van plan om een nieuwe auto aan te schaffen of wilt u uw auto verkopen? In dat geval moet u het kentekenbewijs van het voertuig laten overschrijven. Voorheen gebruikte u hiervoor het overschrijvingsbewijs (deel 2 of een kopie van deel 3). Tegenwoordig is hiervoor een kentekencard met een unieke code van negen cijfers beschikbaar. Dit heet de tenaamstellingscode. Maar hoe vraagt u een tenaamstellingscode aan? Univé legt het u haarfijn uit.

Wanneer een tenaamstellingscode aanvragen?

Bij het kopen of verkopen van een auto heeft u de tenaamstellingscode nodig. De tenaamstellingscode bestaat uit twee delen die u vervolgens zelf samenvoegt. Het eerste deel van de tenaamstellingscode krijgt u wanneer u de auto op uw naam laat zetten. Dit deel bevat de eerste vier cijfers van uw tenaamstellingscode. 

Het tweede deel van de code staat in een brief van de RDW. Deze krijgt u samen met de kentekencard. De brief ontvangt u een aantal dagen na de tenaamstelling. Hierin vindt u de laatste vier cijfers van de complete tenaamstellingscode (deel 1 en 2 voegt u dus zelf samen). Bewaar de tenaamstellingscode goed. 

Toch raken mensen regelmatig een deel of de volledige tenaamstellingscode kwijt. In sommige gevallen komen mensen hier pas achter wanneer ze van plan zijn om hun auto over te laten schrijven. Daarnaast raakt men de tenaamstellingscode kwijt wanneer de auto van eigenaar op eigenaar verandert. Gelukkig is het aanvragen van een tenaamstellingscode eenvoudig zelf te regelen.

Hoe vraagt u de tenaamstellingscode aan?

U vraagt een tenaamstellingscode aan op de website van de RDW. De auto moet dan wel op uw naam staan.

Het aanvragen van een tenaamstellingscode gaat als volgt:

  • Bezoek de pagina 'Tenaamstellingscode auto kwijt' op de website van de RDW. 

  • Klik op de knop 'Tenaamstellingscode direct downloaden'.

  • Login met uw DigiD.

  • Betaal de kosten van € 1,20- voor het aanvragen van een tenaamstellingscode met iDEAL.

Hierna ontvangt u twee mails van de RDW. In de tweede mail ontvangt u de nieuwe tenaamstellingscode. Deze nieuwe code blijft veertig dagen bewaard. Sla de mail goed op en bewaar de tenaamstellingscode. Op dat moment is de oude tenaamstellingscode niet meer geldig.

Heeft u geen DigiD of vraagt u de code voor iemand anders aan?

Wanneer u zelf geen DigiD heeft of wanneer u een nieuwe tenaamstellingscode voor iemand anders aanvraagt (die geen DigiD heeft), kunt u het per post regelen. De tenaamstellingscode wordt middels een brief aangevraagd. Hiervoor heeft u de meldcode van de auto wel nodig. Deze viercijferige code is te vinden op het kentekenpasje.

Met deze code kunt u ook terecht bij de website van de RDW. Vraag hier een nieuwe code aan en kies niet voor het inloggen. U kunt de kosten dan meteen betalen via iDEAL. Waarna de code opgestuurd wordt naar het adres van de eigenaar van de auto, die bij de gemeente geregistreerd staat.

Uw autoverzekering overzetten

Wanneer u een tenaamstellingscode aanvraagt om een auto te kopen of verkopen, is het ook van belang om uw autoverzekering goed te regelen. Als verkoper moet u de verzekering opzeggen. Zo betaalt u geen premie voor een auto die niet meer van u is. Hiermee voorkomt u het maken van overbodige kosten. Als koper bent u verplicht om uw voertuig minimaal WA te verzekeren, voordat u ermee de weg op gaat. Ook kunt u uw bestaande Univé autoverzekering laten overzetten. Bekijk welke Univé autoverzekering bij u past: doe de autocheck.