Ga naar inhoud

Verplicht in de auto in Duitsland

Ga je binnenkort met je auto op vakantie naar Duitsland? Bijvoorbeeld voor een stedentrip of wintersport?  Houd er dan rekening mee dat de veiligheidsregels afwijken van Nederland. In Duitsland ben je namelijk verplicht om bepaalde artikelen standaard in je auto te hebben. 

Welke artikelen moeten verplicht mee in de auto? 

In Duitsland moet je de volgende veiligheidsartikelen in je auto hebben. Heb je deze niet bij je? Dan heb je kans dat je een verkeersboete krijgt. Het gaat om de volgende dingen: 

 • Een gevarendriehoek. Hiermee ben je goed zichtbaar als je langs de weg komt te staan. Is dat het geval?  Zet de gevarendriehoek dan op minstens: 

  • 150 Meter afstand van de auto op snelwegen 

  • 100 Meter op gewone wegen 

  • 50 Meter binnen de bebouwde kom 

Ben je een motorrijder? Dan hoef je geen gevarendriehoek bij je te hebben. Ook voor een auto met aanhanger of caravan is een tweede driehoek niet verplicht. 

 • Een veiligheidsvestje. In Duitsland is een veiligheidshesje verplicht voor de bestuurder. Wil je echt veilig op pad? Dan is het slim om voor iedereen die mee is een veiligheidsvest in de auto te leggen.  

 • Een verbanddoos. In Duitsland is ook de verbanddoos een verplichting. Sinds 2022 moeten daar ook twee mondneusmaskers in aanwezig zijn. Oók na de coronapandemie. Let op: de EHBO-doos mag geen verstreken houdbaarheidsdatum hebben. 

 • Twee wielkeggen voor zware voertuigen. Heb je een caravan of aanhangwagen met een toegestane maximummassa van meer dan 750 kg? Dan moet je in Duitsland twee wielkeggen meenemen. Deze blokkeren de wielen van het voertuig, zodat deze niet weg kan rollen. 

 • Een knipperlicht voor zware voertuigen. In voertuigen met een toegestane maximummassa van meer dan 3500 kg moet in Duitsland een draagbaar geel knipperlicht aanwezig zijn. Deze gebruik je bij pech of een ongeval. 

Ga je in de winterperiode met je auto naar Duitsland? Dan zijn winterbanden verplicht bij winters weer (ijzel en gladheid door sneeuw). 

Wat zijn handige extra’s om mee te nemen? 

Er zijn een aantal voorwerpen niet verplicht in de auto in Duitsland, maar wel aan te raden voor je veiligheid. De volgende voorwerpen zijn goed om bij je te hebben: 

 • Een reservebril. Dit klinkt misschien gek, maar is zeker een aanrader als je bestuurder van een auto bent. Zo weet je zeker dat je goed zicht op de weg hebt. 

Met de auto naar Duitsland

Ga je met de auto in Duitsland rijden? Check dan vooraf hoe het zit met: milieustickersmilieuzones en laden en tanken in Duitsland. Kijk ook naar de maximumsnelheid op de Duitse wegen en de verkeersregels in Duitsland. Zo voorkom je een Duitse verkeersboete. 

Goed verzekerd op reis 

Zowel in Nederland als het buitenland ben je verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren. Check vooraf de dekking van je autoverzekering is in het buitenland. Wil je extra zekerheid? Kies dan voor Pechhulp in het buitenland. Dan helpen we je bij pech onderweg, diefstal of ongeval met je auto en/of aanhanger in het buitenland. Zo stap je met een gerust gevoel de auto in. Vergeet ook niet om een reisverzekering af te sluiten en denk aan je zorgverzekering en Europese zorgpas

Wil je meer tips voor je reis naar Duitsland?

Univé helpt je graag verder op weg. Lees ook onze artikelen over gezondheidszorg in Duitsland, reisdocumenten in Duitsland en betalen in Duitsland