Ga naar inhoud

Maximumsnelheid in Duitsland

De verkeersregels in Duitsland  zijn meestal hetzelfde als in Nederland. Maar er zijn een paar dingen die anders zijn. De maximumsnelheid is hier één van. In Duitsland hebben ze namelijk snelwegen met een adviessnelheid van 130 km per uur. Dit is een richtlijn, je mag op deze wegen dus zelf bepalen hoe hard je met je auto rijdt. Maar er zijn ook wegen met snelheidslimieten. 

Hoe hard mag je rijden in Duitsland?

Net als in Nederland is de maximumsnelheid in Duitsland afhankelijk van het soort weg waar je rijdt. Als er borden staan waarop de maximumnelheid staat aangegeven, moet je deze volgen. Is er geen verkeersbord, volg dan de volgende maximale snelheden:

Maximumsnelheid binnen de bebouwde kom

Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur. De bebouwde kom is een gebied waar veel huizen en gebouwen langs de weg staan. Dit kan bijvoorbeeld in een dorp of in een stad zijn. Het is onveilig om hier snel te rijden, omdat hier vaak veel mensen zijn.

Maximumsnelheid buiten de bebouwde kom

Op wegen buiten de bebouwde kom mag je maximaal 100 kilometer per uur. Dit zijn wegen waar niet veel gebouwen langs de weg staan. Snelwegen en grotere wegen met meerdere rijbanen hebben hun eigen regels.

Geen maximumsnelheid snelwegen Duitsland

Bij snelwegen en wegen met meerdere rijbanen naast elkaar geldt meestal geen maximaal toegestane snelheid. Hier geldt een aanbevolen maximumsnelheid van 130 kilometer per uur. Dit betekent dat je sneller mag rijden dan 130 kilometer per uur.

Er zijn ook stukken snelweg waar wel een maximumsnelheid geldt. Bijvoorbeeld bij een druk kruispunt, bij een stad of bij wegwerkzaamheden. De maximaal toegestane snelheid wordt aangegeven op verkeersborden. Het is dus verstandig om deze goed in de gaten te houden.

Maximumsnelheid met camper of caravan

Net zoals in Nederland, gelden er andere regels als je met een camper of caravan rijdt. 

Maximumsnelheid in Duitsland met een caravan

Binnen de bebouwde kom mag je met een caravan of aanhanger nog steeds 50 kilometer per uur rijden. Maar als je buiten de bebouwde kom rijdt, mag je maximaal 80 kilometer per uur. Dit geldt ook voor grotere wegen zoals snelwegen. 

Je kunt een ontheffing aanvragen om sneller te mogen. Met een Tempo 100-ontheffing mag je buiten de bebouwde kom en op snelwegen maximaal 100 kilometer per uur. Deze ontheffing kun je krijgen na een keuring van TUV NORD. Je auto en caravan moeten hiervoor wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Maximumsnelheid in Duitsland met een camper

Voor een camper gelden alleen speciale regels als hij zwaarder is dan 3.500 kilogram. Als de camper lichter is dan 3.500 kilo, dan gelden dezelfde regels als voor een gewone auto.

Is je camper tussen de 3.500 en 7.500 kilogram? Dan gelden de volgende regels:

  • Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur.
  • Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 kilometer per uur.
  • Op snelwegen mag je maximaal 100 kilometer per uur.

Is je camper zwaarder dan 7.500 kilogram? Dan gelden de volgende regels:

  • Binnen de bebouwde kom mag je maximaal 50 kilometer per uur.
  • Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 60 kilometer per uur.
  • Op snelwegen mag je maximaal 80 kilometer per uur.

Met de auto naar Duitsland?

Op vakantie naar Duitsland of rijd je erdoorheen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent:  sluit vooraf een reisverzekering af, check je zorgverzekering en neem je Europese zorgpas  en groene kaart mee. Controleer je autoverzekering. En sluit Pechhulp Buitenland af. Met deze aanvullende autoverzekering ben je altijd verzekerd van hulp in Duitsland bij pech, een ongeval of diefstal van je auto en/of aanhanger. Zo ga je veilig op reis.

Meer weten over autorijden in Duitsland? Lees ook onze pagina’s over o.a.:

Meer tips voor je reis in Duitsland? 

Univé helpt je graag verder op weg. Lees ook onze artikelen over de gezondheidszorg in Duitsland, reisdocumenten in Duitsland en betalen in Duitsland